Bonte avond


Op een bonte avond, ook wel open podium genoemd, mag iedereen iets opvoeren. Het is meestal de afsluitende avond van een kamp of reis die een groep heeft gemaakt. Een bonte avond is vaak een avond vol humor, dans, muziek en creativiteit.

Tekst gaat verder onder de afbeelding bonte avond
Een bonte avond bij een kampvuur is extra bijzonder.

Wat is een bonte avond?

Een typisch Nederlands verschijnsel is de bonte avond. In Nederland ga je vaak in groepsverband op kamp, vooral als je jong bent. Je gaat dan een paar dagen weg in tenten of in een kampeerboerderij met je schoolklas, scoutinggroep, voetbalteam, of zelfs met collega's van je werk.

De "bonte avond" is altijd op op een avond, meestal tegen het einde van de week. Iedereen moet een stukje opvoeren op dit open podium. Meestal is het de bedoeling dat elk optreden humoristisch is, vooral als het om volwassenen gaat. Mannen verkleden zich als dames, er worden hilarische liedteksten over groepsgenoten gemaakt, en popliedjes worden nagespeeld.

Wat doe je op een bonte avond?

Bij een bonte avond draait het vanzelfsprekend om de uiteenlopende acts van deelnemers. Het is belangrijk om alle deelnemers vooraf te informeren over de afspraken met betrekking tot de act.

Bepaal bijvoorbeeld vooraf de tijdsduur van elke act. Houd hierbij rekening met het totaal aantal deelnemers. Als er veel deelnemers zijn, is het aan te raden de act kort te houden, omdat het soms een uitdaging kan zijn om de aandacht van kinderen lang vast te houden.

bonte avond organiseren
Een leuke bonte avond act is zingen en dansen.

Bonte avond organiseren

Het organiseren van een Bonte Avond is niet moeilijk. Om een geslaagde bonte avond te plannen, heb je niet veel nodig. Zet alle stoelen in een kring rond het kampvuur of creëer een theateropstelling. Het kan ook handig zijn om een plek aan te wijzen die als podium fungeert. Indien nodig kan dit worden uitgebouwd tot een echt podium.

De acts worden door alle deelnemers voorbereid. Iedereen bereidt zijn eigen act voor, in een groep of alleen. Als spelleider hoef je er alleen maar voor te zorgen dat elke act ook daadwerkelijk op het podium terecht komt.

Je kunt de acts afwisselen met activiteiten en leuke spelletjes om ervoor te zorgen dat de kinderen hun aandacht erbij houden.

Hieronder hebben wij leuke ideeën verzameld die ter inspiratie kunnen dien om een leuke bonte avond te organiseren.

leuke bonte avond ideeen
Een leuke idee voor een act: de mini-poppetjes.

Leuke ideeën voor acts

Om je op weg te helpen met het bedenken van leuke acts, hebben we een lijst gemaakt met leuke bonte avond ideeën. Je kunt deze lijst ook delen met de deelnemers, zodat iedereen een origineel idee heeft voor de bonte avond.

Maak als spelleider een inventarisatie van wat iedereen gaat voorbereiden voor de act en schrijf dit op. Zo voorkom je dat iedereen hetzelfde doet en kun je tevens een mooie planning maken voor het podium die avond.

Leuke bonte avond ideeën zijn:

Liedjes

Op een bonte avond is gezelligheid een belangrijk onderdeel van de avond. Het samen zingen van leuke liedjes kan helpen om een levendige sfeer te creëren. De liedjes zijn vaak bekende nummers uit verschillende tijden en genres. Ze zijn bij veel mensen bekend en hebben een aanstekelijke beat en melodie, waardoor ze perfect zijn voor een leuke en bruisende Bonte avond.

Een paar leuke liedjes die je met elkaar kunt zingen zijn:

 • YMCA - Village People
 • Dancing Queen - ABBA
 • Het is een nacht - Guus Meeuwis
 • The Lion Sleeps Tonight - The Tokens
 • I Will Survive - Gloria Gaynor
 • Sweet Caroline - Neil Diamond
 • Sweet Home Alabama - Lynyrd Skynyrd
 • Don't Stop Me Now - Queen
 • Happy - Pharrell Williams

Kleding

De bonte avond is vaak een avond waarin veel gelachen wordt. Niet alleen door de leuke acts die iedereen opvoert, maar ook door de vaak hilarische outfits die iedereen aantrekt. De bonte avond is in feite één grote verkleedpartij. Het maakt niet uit wat je aantrekt.

Om de act compleet te maken, is het leuk als iedereen zich verkleed. Bijvoorbeeld een glitterpak, een onesie of een gekke pruik. Het is ook leuk om schmink of make up op te doen die lekker overdreven is opgezet.

bonte avond kleding
Tijdens de bonte avond kan je lekker gekke kleding aantrekken. Ook leuk als de leiding mee doet.

Variaties

 1. Als variatie op de bonte avond kun je er ook voor kiezen om er meer een spelshow van te maken. Denk aan een format, zoals op tv te zien is, en geef er je eigen draai aan. Is er al een presentator aangewezen om de avond te presenteren?
 2. Kies een thema voor de bonte avond om de acts wat meer richting te geven.

Tips

 • Wanneer de deelnemers groepjes gaan maken waarin ze de acts gaan voorbereiden, is het belangrijk dat elk kind in een groepje terechtkomt en hier ook blij is. Houd de groepjes in de gaten om te zien of dit vanzelf gebeurt en kom anders in actie.

Benodigdheden

Er is niet veel nodig voor de bonte avond. Het kan leuk zijn om wat verkleedkleren voorhanden te hebben. Ook een geluidsinstallatie met microfoon is aan te bevelen.

 • Verkleedkleren
 • Geluidsinstallatie (met microfoon)
 • Wat lekkers te drinken en te eten
 • Lampen om wat sfeer te maken
Gerelateerde activiteiten