Complimentenspel


Het complimentenspel is een groepsactiviteit waarbij de kinderen elkaar gaan omschrijven met behulp van complimenten. De kinderen bedenken complimenten voor elkaar en moeten zo raden om welke klasgenoot het gaat.

Tekst gaat verder onder de afbeelding complimentenspel

Het complimenten spel

Voordat je dit spel gaat spelen, is het goed om een inleiding te geven op het spel. Vertel dat het niet moeilijk is om aardig te zijn tegen iemand die je zelf ook aardig vindt, bijvoorbeeld een vriendje of vriendinnetje. In het complimentenspel is het juist de bedoeling dat je aardige dingen gaat zeggen van klasgenoten of andere spelers die misschien wat verder van je vandaan staan.

Vraag elk kind om zijn naam op een briefje te schrijven en deze op te vouwen. Verzamel vervolgens alle briefjes in een mandje en zet deze in het midden van de kring of vooraan in de klas.

Laat de kinderen nu om de beurt een papiertje pakken uit het mandje en vraag de kinderen nog niet te zeggen wie er op hun papiertje staat. Wie zijn eigen papiertje met naam heeft gepakt mag opnieuw een papiertje pakken.

Als alle kinderen een papiertje met een naam hebben gepakt kan het spel beginnen. Begin ergens in de kring door te vragen aan een kind wie er op zijn kaartje staat. Dat kind mag een aantal complimenten noemen over het genoemde kind en de groep mag raden om wie het gaat. Zo komt iedereen in de kring aan de beurt door totdat iedereen geweest is en er heel veel complimenten zijn uitgedeeld.

Variaties

  1. Vraag de kinderen waarom het fijn is als iemand aardig tegen ze doet en hoe zij zelf aardig zouden kunnen zijn tegen iemand anders. Ook als dit niet een vriendje of vriendinnetje is.
  2. In plaats van papiertje met namen kan je ook vragen of een kind naar de gang gaat. De groep kan dan een aantal complimenten bedenken voor iemand en de persoon die van de gang terugkomt moet raden om welke persoon het gaat.

Tips

  • Leg uit aan de groep dat een compliment wel bij een kind moet passen en dat een compliment alleen een compliment is al het gemeend is.
  • Stimuleer de kinderen of zo veel mogelijk verschillende complimenten te bedenken.

Benodigdheden

  • Een mandje om alle papiertjes met namen te verzamelen
  • Papiertjes waar iedereen zijn naam op kan schrijven
  • Potloden
  • Klaslokaal of ruimte om het spel te spelen
Gerelateerde activiteiten