Emoties overgooien


Emoties overgooien is een activiteit waarbij de kinderen leren wat emotie is en hoe ze emotie uiten. Emoties overgooien is een serieuze en leerzame activiteit.
Ben je boos of blij? Laat het zien tijdens: emoties overgooien!

Emoties overgooien en emoties vangen

Ga met de kinderen in een kring zitten. Zorg dat de afstand tussen iedereen ongeveer even groot is. Vertel de kinderen dat jullie emoties gaan overgooien. Weet iemand wat hiermee bedoeld wordt?
Leg de activiteit uit en laat zien welke emoties er bijvoorbeeld zijn. Vraag of de kinderen de emoties die je laat zien na kunnen doen.

Na deze warming up kan het ‘echte’ emoties overgooien beginnen.
De kinderen moeten steeds een emoties laten zien en deze door gooien naar iemand anders. Bijvoorbeeld: Bob is ‘boos’ (dit laat hij ook zien) en gooit zijn emotie naar Thijs. Thijs moet nu laten zien dat hij ook boos is en een nieuwe emotie bedenken die hij ook laat zien en door gooit. Zo gaan de emoties over en weer door de groep.

Als iedereen is geweest is het goed om te bespreken welke emoties de kinderen hebben gezien en welke juist niet. Vertel de kinderen dat jullie nu nog een ronde gaan doen waarin de kinderen nieuwe emoties moeten gebruiken.

Emoties overgooien is een activiteit waarbij je zelf bepaalt hoe lang het duurt. Het is een serieus activiteit wat sommige kinderen lastig zullen vinden. De geadviseerde duur van deze activiteit is 30 tot 45 minuten.

Variaties

  1. Voor meer variatie kan je emoties overgooien ook in kleinere groepjes doen.
  2. Spreek af welke emoties er gebruikt mogen worden.
  3. Spreek af dat iedereen een andere emotie moet bedenken. De activiteit zal hierdoor steeds moeilijker worden.

Tips

  • Geef de kinderen de tijd om na te denken welke emotie ze willen uitbeelden. Weet een kind het even niet? Geef dan tips.
  • Maak het niet te serieus. Emoties overgooien is een serieuze activiteit maar benader het vooral als een leuke en soms zelfs grappige activiteit.

Benodigdheden Emoties overgooien

  • Een lokaal om emoties overgooien te kunnen spelen.
  • Stoelen die in een kring gezet kunnen worden.
Gerelateerde activiteiten