Fotospeurtocht


Een fotospeurtocht is een leuke buiten activiteit waarbij kinderen aan de hand van foto’s een speurtocht lopen. Deze fotospeurtocht is een avontuurlijk en spannende activiteit waarbij kinderen de omgeving goed leert kennen en misschien wel nieuwe plekken ontdekken. Lukt het iedereen om de weg te vinden?

Tekst gaat verder onder de afbeelding Fotospeurtocht
Door aanknopingspunten te fotograferen kan je makkelijk een fotospeurtocht uitzetten.

Foto speurtocht maken

Bij de maken van een fotospeurtocht is het belangrijk dat je voor de route belangrijke punten fotografeert. Verzin een leuke route die langs ‘highlights’ uit de omgeving gaat.

Als de foto’s gemaakt zijn kunnen ze op de computer gezet worden en voorzien van een tekst.

Bijvoorbeeld: ‘Wanneer je recht voor deze locatie staat moet je naar links gaan’.

Aan de hand van deze aanwijzingen, bij de foto’s, moeten de kinderen de route kunnen bepalen. Zorg dus dat je duidelijk foto’s maakt en heldere omschrijvingen of tips er bij schrijft.

Laat iedereen uit de groep bepalen hoe er gelopen moet worden. Vraag bijvoorbeeld bij elke foto aan een ander kind waar jullie heen moeten. Zo komt iedereen aan de beurt en bepalen jullie als groep hoe jullie lopen.

Als je als begeleider door hebt dat de kinderen echt de verkeerde kant op lopen kan je ze helpen door ‘tips’ te geven waar ze op moeten letten. De kinderen moeten uiteindelijk zelf de weg vinden maar zorg wel dat ze niet verdwalen.

Het uitzetten en maken van de fotospeurtocht duurt ongeveer 2 uur. De fotospeurtocht zelf lopen de kinderen in 45 tot 60 minuten.

Variaties

  1. Je kunt meer variatie krijgen in de fotospeurtocht door foto’s af te wisselen met andere aanwijzingen.
  2. Combineer de fotospeurtocht met een andere activiteit. Gaan jullie in de middag een activiteit in het park doen? Maak dan een fotospeurtocht die uitkomt in het park!
  3. Een fotospeurtocht kan ook een onderdeel zijn van een puzzeltocht zijn. Bij een puzzeltocht moeten deelnemers aan de hand van aanwijzingen, puzzels en opdrachten een onbekende route zien te vinden.

Tips

  • Blijf altijd bij de groep kinderen.
  • Geef de kinderen tips als ze er niet uit komen.
  • Je kunt een (ouder) kind aanwijzen als ‘leider van de foto speurtocht’

Benodigdheden

  • Fototoestel
  • Computer
  • Printer
  • Papier
Gerelateerde activiteiten