Geurenmemory


Geurenmemory is een leuke variatie op 'normale' memory. In geurenmemory moeten deelnemers de juist geuren bij elkaar zoeken om zo te kunnen winnen. De persoon die aan het einde van het spel de meeste geurdoosjes heeft heeft gewonnen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding geurenmemory

Proef en Ruik spel

Om dit proef en ruik spel te kunnen spelen is het belangrijk dat je genoeg potjes of bakjes verzameld waarin we straks voorwerpen en ingrediënten in kunnen doen die sterk ruiken. Gebruik zoveel mogelijk potjes en bakjes die allemaal hetzelfde zijn. Dit maakt het spel moeilijker voor de deelnemers. Ze kunnen de potjes of bakjes nu echt alleen aan de geur herkennen en niet aan, bijvoorbeeld, de vorm van het potje of bakje.

Plak op alle potjes of bakjes een stickertje en nummer deze met een uniek getal. Als je ze dan gaat vullen met ingrediënten dan weet jij als spelleider wat er in welk potje of bakje zit. Het is slim om op een papiertje bij te houden welk nummer wat is. Belangrijk: er moeten dus altijd twee potjes of bakjes dezelfde ingrediënten hebben. Aders kunnen we geen geurenmemory spelen ;)

Vul de potjes met het sterk ruikende eten en dek het af met een stukje aluminiumfolie. Zo kan de deelnemer niet zien wat er in het potje zit. Om de ingrediënten wel goed te kunnen blijven ruiken prikken we vervolgens met een vork of worstprikker kleine gaatjes in het aluminiumfolie zodat de geur erdoorheen komt.

De kinderen mogen nu in een groep om de potjes of bakjes gaan zitten. Om de beurt mag iemand, met een blinddoek om, een potje pakken, er aan ruiken en het bijbehorende andere potje of bakje zoeken. Dit klinkt makkelijker dan het is, probeer het zelf maar eens. Door de zoveel sterk ruikende geuren ga je namelijk ook geurtjes door elkaar halen.

Als de deelnemer het matchende potje of bakje heeft gevonden dan mag hij of zij nog een potje pakken. Was het fout? Dan is de volgende deelnemer aan de beurt.

Variaties

 1. Door geurenmemory te koppelen aan thema's kan je leuke variaties maken. Kies bijvoorbeeld alleen ingrediënten, kruiden en specerijen uit een specifiek land of cultuur.
 2. Het benoemen van de geuren in de potjes of bakjes is een goed alternatief om samen er achter te komen wat je nou eigenlijk ruikt. Stel daarbij ook vragen als: Hoe ruikt het? Wat vind je daar lekker aan? Of juist niet lekker? etc.
 3. Je kan ook per kind een eigen kaart (papiertje) maken waarop bijgehouden wordt wat de antwoorden zijn van dat kind voor de verschillende potjes en bakjes. Het kind dat de meeste antwoorden goed heeft geraden heeft de beste neus en wint geurenmemory!

Tips

 • Het is belangrijk om te weten of er kinderen zijn met specifieke allergieën. Alhoewel de kinderen in principe de geur samples niet op eten kan het toch soms gevaarlijk zijn.
 • Soms is het fijn om na sterke geuren even de neus te neutraliseren met een zakje of bakje koffiebonen. Deze geven een zachte warme geur waarna je weer met een frisse neus kan ruiken. Parfum zaken gebruiken ook koffiebonen om je reuk te neutraliseren als je parfum samples aan het testen bent.

Benodigd materiaal:

 • Kleine potjes of bakjes met deksels (het liefste allemaal hetzelfde)
 • Aluminiumfolie
 • Stickertjes om de potjes of bakjes te markeren
 • Papier
 • Pen
 • Verschillende sterk ruikende ingrediënten, bijvoorbeeld: kruiden, specerijen, ui, koffie, siroop, fruit, munt, kaas, yoghurt, azijn enz.
 • Een blinddoek
Gerelateerde activiteiten