Minibieb maken


Een minibieb is een kleine bieb waar buurt bewoners boeken uit kunnen lenen. Minibiebs zie je steeds vaker in woonwijken staan. Een leuk buurt initiatief waar iedereen blij van wordt. Maar hoe maak je een minibieb en waar moet je rekening mee houden?

Tekst gaat verder onder de afbeelding minibied maken

Wat is een minibieb?

Een minibieb is een door de buurt beheerde bibliotheek waaruit iedereen boeken mag lenen en of boeken terug mag zetten. Vaak is de minibieb een klein huisje of kastje gemaakt van hout bij iemand in de voortuin. Ook zijn ze te vinden op andere plaatsen, zoals een school, een winkel of een kinderspeelplaats.

Iedere minibieb heeft zijn eigen regels maar over het algemeen kun je er boeken lenen, meenemen en ook achterlaten. De belangrijkste regel is dat een minibieb geen geld kost en voor iedereen toegankelijk is.

Naast boeken vind je in sommige mini bibliotheken ook andere dingen zoals speelgoed, spelletjes en knuffels.

Zelf een minibieb maken

Je kunt zelf een kleine mini bibliotheek bouwen naar eigen ontwerp, iemand in de buurt vinden om er een voor je te bouwen of een minibien (online) kopen.

In onderstaande stappenplan leggen we uit hoe je zelf een minibieb voor jouw buurt kan maken.

Een locatie en beheerder vinden

De eerste stap is het vinden van een locatie en iemand die de beheerder wil zijn. Bepaal eerst waar je de bibliotheek veilig en volgens de regels kunt plaatsen. De locatie moet ook makkelijk te voet te bereiken zijn en goed zichtbaar zijn voor iedereen in de buurt. Zoek daarna ten minste één persoon als beheerder (steward = huismeester). Deze persoon zorgt ervoor dat de bibliotheek opgeruimd en mooi is.

Bouwtekening minibieb maken of zoeken

Om een goede start te maken als je een minibieb gaat maken kan je het beste een bouwtekening maken of een bestaande zoeken. Zo weet je precies wat je nodig hebt en heb je ook al een goed idee van de verschillende maten.

Als je zelf een bouwtekening maakt kun je dit op de computer doen of met een potlood en lineaal. Hieronder hebben wij een aantal bestaande bouwtekeningen verzameld zodat je direct aan de slag kan. Volg de aanwijzingen en maak zelf je minibieb.

Het bouwen

Het bouwen van de minibieb is het leukste onderdeel van deze activiteit. Nu gaan we echt de minibieb maken!

In onderstaande video kan je zien hoe je het beste zelf een minibieb maakt.

Minibieb waterdicht maken

Als de minibieb buiten geplaatst wordt is het belangrijk dat deze goed waterdicht gemaakt is. Omdat boeken niet goed tegen vocht kunnen moet je er dus voor zorgen dat er geen water in de bieb kan komen.

De minibieb maak je waterdicht door:

  • Te zorgen dat er een goed dak op zit. Zorg er voor dat het dakje aan alle kanten een stukje over de bieb heen hangt zodat deze helemaal afgedekt is. Gebruik voor het dak een stuk dakbedekking of plastic zeil wat je over een houten plank kan lijmen.
  • Bescherm het hout van de minibieb tegen weersinvloeden. Dit kun je doen door het hout een aantal keer in te smeren met buitenbeits of waterafstotende verf.
  • Als er gaten of kieren in de bieb zit kan je deze opvullen met een beetje kit of lijm.

Tips

  • Gebruik waar mogelijk gerecycleerde en gevonden materialen.
  • Laat duurzame bouwtechnieken en materialen zien waar dat mogelijk is.
  • Zorg ervoor dat de minibieb duurzaam gebouwd en afgewerkt wordt. Gebruik schroeven in plaats van spijkers, en meerdere lagen beits of verf.
  • Als je een nieuwe minibieb plaatst is het een goed idee om er alvast een paar boeken in te zetten. Zo ziet iedereen in de buurt dat er actief gebruik wordt gemaakt van de bibliotheek en zullen andere mensen er ook sneller gebruik van maken.

Benodigdheden

  • Hout
  • Een oude (tuin)kastje, konijnenhok of kweekkastje
  • Spijkers
  • Schuifje voor op het deurtje
  • Plexiglas voor een raampje
  • Dakbedekking of plastic zeil
  • Kwasten
  • Verf
Gerelateerde activiteiten