Proefspel


Kinderen kunnen al op jonge leeftijd onderscheid maken in de vier belangrijkste smaken: zoet, zout, zuur en bitter. In het proefspel proeven de kinderen geblinddoekt verschillende soorten voedsel en proberen ze die te identificeren. Meestal is dit een blinde test, en weten de spelers niet wat ze eten tot het in hun mond zit.

Tekst gaat verder onder de afbeelding proefspel

Blind proeven

Het proefspel is vrij eenvoudig. Zet wat schaaltjes op een rij en doe in elk schaaltje een ander ingrediënt. Om te beginnen zout, peper, citroensap, honing en kurkuma. Hierdoor krijg je enorme contrasten tussen zout, pittig, zuur, zoet en bitter.

De deelnemers worden geblinddoekt en mogen nu per schaaltje gaan proeven wat erin zit.

Bij erg jonge kinderen kun je uitleggen wat elke smaak is. Als kinderen ouder worden, kun je ze verschillende nieuwe ingrediënten geven en vragen wat ze ervan vinden.

Probeer eenvoudige ingrediënten te gebruiken. Kies dus voor unieke smaken en niet producten waar meerdere grondstoffen, en dus vaak smaken, in zitten. Een aantal leuke suggesties zijn:

🍬 Zoet: suiker, honing, siroop, vla, aardbei, zoete kers, of een rijpe banaan.

🍋 Zuur: citroen- of limoensap, tomaten, een granny smith appel, of azijn.

🥬 Bitter: andijvie, witlof, gember, radijs, kurkuma, cacao, verse veenbessen, bittere meloen, ginseng, tamarinde, sinaasappelschil, grapefruit, of gewone zwarte thee.

🧂 Zout: (zee)zout, chips, oude kaas, ansjovis, zeewier, kappertjes of olijven.

🌶️ Pittig: Pas hier mee op, houd een beker melk bij de hand voor het geval de kinderen niet goed tegen de kruiden kunnen. Je kunt verschillende soorten gemalen pepers gebruiken, verse pepers, of rode pepervlokken, hete sauzen en zelfs kruiden zoals kruidnagels of verse knoflook.

Let op: Het belangrijk om de ouders van de kinderen te vragen naar voedselallergieën van een kind en hen een lijst te geven met voedingsmiddelen die je gaat gebruiken voordat je het spel gaat spelen.

Variaties

 1. Dit spelletje is ook leuk om te spelen met maar één soort eten. Het spel is dan een smaaktest waarbij de deelnemers bijvoorbeeld een merk moeten raden. Bijvoorbeeld: Welke thee is van welk merk?
 2. Om het spel moeilijker te maken kunnen de spelers hun neus dichthouden bij het proeven van elk hapje - zo leren ze ook dat ze niet kunnen proeven als ze niet kunnen ruiken.

Tips

 • Probeer geen reactie te ontlokken. Reageer niet alsof je verwacht dat ze zuur of bitter niet lekker vinden, en je zult zien dat ze het misschien wel lekker vinden!
 • Het is belangrijker om samen plezier te hebben dan om zo veel mogelijke exotische soorten voedsel (wat niet te raden is) te proberen.
 • Als je moeilijke eters probeert aan te moedigen om nieuw voedsel te proberen, concentreer je dan op voedsel waarvan je weet dat ze het lekker vinden. Het is het beste om slechts een of twee nieuwe soorten voedsel per keer te introduceren.
 • Kinderen kunnen angstig worden als ze het gevoel hebben dat ze iets moeten eten waarvan ze de smaak niet lekker vinden. Stel hen gerust dat het OK is om iets niet lekker te vinden en geef hen eventueel wat keukenpapier of servetjes voor het geval ze iets willen uitspugen.

Benodigdheden

 • Schaaltjes
 • Blinddoek
 • Verschillende soorten voedsel om te proeven
 • Een rol keukenrol (om het gezicht mee schoon te maken)
 • Glas water/melk om te spoelen
Gerelateerde activiteiten