Rap maken


Een rap maken is een leuke activiteit waarbij de kinderen op een creatieve manier met taal bezig zijn. Het leert de kinderen om te spelen met woorden, ritme te leren begrijpen en muziek te maken.

Tekst gaat verder onder de afbeelding rap maken
Als je een microfoon hebt kan je de rap opnemen en later terug luisteren.

Zelf een rap maken

Wanneer je een rap gaat maken, zijn er drie dingen belangrijk. De beat, de teksten en de uitvoering. Vaak beginnen rappers met het maken van een beat of het opzoeken van een bestaande beat. Daarna gaan ze de raptekst schrijven op deze beat. Tot slot gaan ze werken aan hun show en heel veel oefenen.

Leg de lat niet te hoog voor de kinderen. De rap hoeft niet goed te zijn, het gaat om het proces van het maken. Het gaat vooral om plezier maken met elkaar en lachen om grappige teksten. Vergeet niet dat de meest succesvolle rappers in de wereld ook ooit ergens moesten beginnen met rappen, ze waren niet vanaf dag 1 succesvol.

De beat maken

Bedenk een beat waar je op wilt gaan rappen. Je kunt de beat zelf verzinnen of een bestaande beat van een liedje gebruiken. Als je zelf de beat wil gaan maken heb je instrumenten nodig of andere attributen waarmee je een ritme kan maken. Hiervoor kan je van alles gebruiken wat je in huis of op school hebt. Bijvoorbeeld een (lege)emmer, een koekjestrommel, een fles of het een kartonnen doos. Probeer maar eens om je heen waarmee je een beat kan maken. Alles is ongeveer bruikbaar voor het maken van een beat.

Rap tekst maken

Een rap is net als een gedicht gebaseerd op het ritme van de woorden.
Dat is van groot belang en bepaald voor een groot deel hoe 'goed' je rap is. Probeer te rappen binnen de vier maten. Als een zin goed in elkaar overloopt binnen vier maten (zodat het rijmende woord in de vierde maat valt), dan heb je een "flow". Gebruik makkelijke rijmende woorden, zoals "doel" en "cool" of "plek" en "gek". Maar je kunt ook wat men noemt klinkerrijm gebruiken. De klinkers zijn hetzelfde, de medeklinkers niet. Bijvoorbeeld, "knoop" en "loopt" of "taart" en "raam".

Begin met het opschrijven van veel rijmende woorden. Dan kun je ze daarna gebruiken in je rap. Om teksten te schrijven, kun je het beste beginnen met het refrein (het gedeelte dat in een lied herhaald wordt).

Wanneer je een goed refrein hebt, is het tijd voor de coupletten (d.w.z. de tekst tussen de refreinen). Probeer twee of drie coupletten te schrijven waar het refrein altijd tussen past.

Rap onderwerpen

Bedenk een onderwerp waar je over wil gaan rappen en denk na over de boodschap die je aan anderen wil overbrengen. Zo kan je rappen over iets wat je erg leuk vindt, maar ook iets waar je verdrietig of boos van wordt.

Voorbeelden van onderwerpen zijn:

 • vakantie
 • sport
 • vriendschap
 • verliefdheid
 • pesten
 • school
 • hobby's
 • familie

De uitvoering

De uitvoering van je rap is natuurlijk erg belangrijk. Maar eerst moet je veel oefenen. Probeer al tijdens het schrijven af en toe te oefenen voor het optreden. Het is best moeilijk om in het ritme van de beats te rappen. Als de zinnen te lang of te kort zijn, zal je dat tijdens het schrijven onmiddellijk opvallen. Oefen met een spiegel en geef elkaar aanwijzingen. Staat alles klaar en hebben jullie goed geoefend? Dan is het tijd voor het optreden! Wie is je publiek?

Variaties

 1. Als de beat uitgekozen of gemaakt is en de rapteksten zijn geschreven kan je ook een echte videoclip bij het nummer maken. Kijk goed waar de teksten over gaan en schiet een bijpassende videoclip.
 2. Met een microfoon en een app kan je de rap echt opnemen en er een liedje van maken.

Tips

 • Maak een filmpje van de uitvoering en bekijk het daarna met zijn allen. Op deze manier kun je laten zien hoe goed en knap de kinderen zijn. Op deze manier ervaren kinderen dat het fijn is om gezien te worden, om positief benaderd te worden en om persoonlijke aandacht te krijgen.
 • Het schrijven van een raptekst is niet makkelijk. Verwacht niet dat je in een keer de hele tekst op kan schrijven. Soms moet je even wat anders gaan doen en ontspannen.

Benodigdheden

 • Pen
 • Papier
 • Muziekinstrumenten
Gerelateerde activiteiten