Rebus maken


Een rebus maken is een leuke activiteit waarbij de kinderen creatief moeten zijn met taal. Hierdoor leren zij illustraties en woorden gecombineerd te gebruiken. Het is best een uitdaging om zelf een rebus te maken. Als je er een gemaakt hebt dan is het leuk om deze door je klasgenoten of vriendjes op te laten lossen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding rebus maken
Weet jij hoe je een rebus maakt?

Wat is een rebus?

Een rebus is een raadsel dat is samengesteld uit geïllustreerde afbeeldingen en afzonderlijke letters om woorden of zinsdelen uit te beelden.

Een voorbeeld:

rebus voorbeeld

We zien als eerste plaatje een bus. Ook staat er voor de bus 're+'. We kunnen hiervan maken 'rebus'. Het tweede plaatje is een maan. Als tip staat er 'a=ke'. We moeten dus een 'a' in maan vervangen voor 'ke'. Als we dit met de tweede 'a' in maan doen komt er 'maken' te staan. De betekenis van bovenstaande rebus is dus: rebus maken.

Zelf een rebus maken

Een rebus kun je op verschillende manieren maken. Je kan zelf gaan tekenen, plaatjes van het internet gebruiken of emoticons van bijvoorbeeld Whatsapp gebruiken. Het maakt niet uit hoe je een rebus maakt, als het maar niet te moeilijk is.

Als eerste stap moet je een zin bedenken waar je een rebus van wil gaan maken. Het kan een gezegde zijn, een grapje of iets serieus dat je tegen iemand wilt zeggen. Schrijf de zin op zodat je hem onthoudt en zoek plaatjes die erbij passen.

Zoek plaatjes bij de woorden uit de zin. Maak het niet te moeilijk en zoek naar simpele illustraties of afbeeldingen. Bijvoorbeeld, in het bovenstaande voorbeeld is er een emoji van een bus te zien.

Er zijn echter ook woorden waarvoor geen duidelijk plaatje bestaat, in dat geval moet je op zoek gaan naar iets dat erop lijkt of dat deel uitmaakt van het woord. Bijvoorbeeld, in het bovenstaande voorbeeld moeten we het woord 'maken' zien te vertalen. 'Maken' is erg algemeen en daarom kiezen we voor de emoji van een maan met een aanpassing van een deel van het woord.

Leuke voorbeelden

Om je op weg te helpen met het maken van een rebus hebben wij een aantal rebus voorbeelden gemaakt. Het antwoord van de rebus staat steeds onder de afbeelding. Probeer eerst of het lukt de rebus op te lossen zonder naar de oplossing te kijken.

voorbeeld rebus
Hoe gaat het?
rebus voorbeeld kinderen
Ik hou van muziek
rebussen maken
Door het oog van de naald kruipen
rebus antwoord
De appel valt niet ver van de boom
rebus oplossing
Daar komt de aap uit de mouw
voorbeeld rebussen
De beste stuurlui staan aan wal
rebus kinderen
Met de mond vol tanden staan..
kinder rebus
Ik ga graag op vakantie

Variaties

  1. Als de kinderen het rebus maken onder de knie hebben kunnen ze elkaar (geheime) berichten gaan versturen doormiddel van rebussen.
  2. Laat de kinderen in groepjes aan de hand van rebussen een verhaal maken. De groepjes mogen elkaars verhaal vervolgens ontcijferen en opzoek gaan naar de juiste oplossing.
  3. Als je geen inspiratie hebt voor het maken van een rebus kan je spreekwoorden en gezegden, bijzondere woorden, de namen van landen of elkaars namen proberen te vertalen in een rebus.

Tips

  • Gebruik de website van de rebus club om makkelijk online een rebus te genereren met hun rebusgenerator.
  • Om te beginnen kan je proberen een makkelijke rebus te maken, dat is een simpele rebus met niet al te veel plaatjes.

Benodigdheden

  • Papier
  • Potlood of een pen
  • Kleurpotloden of stiften
  • Computer met internet
Gerelateerde activiteiten