Reisgids maken


Zelf een reisgids maken is een avontuurlijke activiteit. Waar zou jij graag heen willen gaan? Met je eigen reisgids bepaal jij waar je heen gaat. De kinderen leren bij het maken van een eigen reisgids veel over landen en culturen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding Reisgids maken
Door het maken van een reisgids leer je veel over landen en cultuur.

Een Reisgids maken: Waar zou jij graag heen willen gaan?

Haal bij reisbureau’s oude reisgidsen, deze kunnen vaak gratis gehaald worden omdat ze anders toch bij het oud papier gaan.

Vraag zoveel mogelijk ‘reisgids’ materiaal, ga desnoods naar meerdere reisbureau’s. Om de activiteit goed te laten verlopen is het belangrijk dat de kinderen genoeg informatie en knip materiaal hebben. Aanvullende informatie kunnen ze op internet opzoeken of in encyclopedieën.

Vertel aan de kinderen dat jullie zelf een reisgids gaan maken. Je kunt starten met de vraag: ‘Wat is het verste land waar jullie zijn geweest?’ De kinderen mogen een land kiezen waar zij hun reisgids voor willen maken.

Is er een land gekozen? Dan mogen de kinderen het betreffende land opzoeken in de reisgidsen. De kinderen kunnen individueel werken of in groepsverband. Belangrijk is dat de kinderen per land of bestemming bij elkaar zitten.

Vertel de kinderen dat een reisgids vaak begint met een korte introductie tot het land en informatie over leuke dingen die er gedaan kunnen worden. Pas daarna volgen de locaties om te overnachten.

De kinderen kunnen nu knippen, printen, plakken en schrijven. Langzaam ontstaat nu een zelfgemaakte reisgids.

Een reisgids maken duurt ongeveer 60-180 minuten. Uiteraard kan deze activiteit verdeeld worden over meerdere dagen of weken. Het is dan ook een activiteit die bij uitstek geschikt is om er langer aan te werken.

Variaties

 1. Laat kinderen in groepjes reisgidsen maken van landen of continenten. Samen moet de klas of groep heel de wereld behandeld hebben.
 2. Je kan een reisgids maken, maar je kan ook een gids maken met een ander onderwerp. Bijvoorbeeld: een reclamegids. Kunnen de kinderen een reclamegids maken waarin de lezer overtuigd wordt van het nut van het product of service.
 3. De kinderen kunnen ook een reisgids maken voor hun ‘droombestemming’.

Tips

 • Ga langs de groepjes en geef de kinderen tips over hoe ze iets aan kunnen pakken of wat interessant is.
 • Als er meer informatie is waaruit de kinderen kunnen kiezen kunnen zij beter een ‘eigen’ reisgids maken.

Benodigdheden Reisgids maken

 • Reisgidsen (vraag naar oude gidsen bij een reisbureau)
 • Computer + Internet (voor extra onderzoek)
 • Encyclopedie + Atlas
 • Een printer
 • Papier
 • Schaar
 • Lijm
Gerelateerde activiteiten