Ruilspel
Het ruilspel is een leuke activiteit voor de al wat oudere kinderen. Het moedigt aan tot samenwerking en een is goede manier om het overtuigen van mensen te oefenen. De kinderen moeten daarnaast zelf in gesprek gaan met onbekende mensen om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken. Het ruilspel is een spel waarbij, zoals de naam al zegt, geruild wordt. Het is dus niet de bedoeling dat er geld aan te pas komt.

Hoe werkt het ruilspel?
Spreek van tevoren een tijd af waarop de teams terug moeten zijn bij het verzamelpunt, bijvoorbeeld na twee uur. Binnen die tijd moeten ze proberen een zo waardevol mogelijk voorwerp te bemachtigen. Als de tijd om is komen de verschillende teams bij elkaar om te laten zien wat ze hebben en te vertellen hoe het ruilen is gegaan.
Spreek af wat jullie met de verkregen voorwerpen gaan doen, bijvoorbeeld verloten onder de deelnemers of een veiling waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat.
Het ruilen van voorwerpen
Deel de kinderen op in groepjes van vier of vijf. Elke groep krijgt een paperclip (of iets anders kleins) en heeft twee uur de tijd om die in de buurt te ruilen voor iets dat mooier, groter of waardevoller is.
Het verkregen nieuwe voorwerp kan op zijn beurt ook weer worden geruild voor iets dat nog groter, beter of waardevoller is.
De kinderen kunnen ook bij winkels proberen te ruilen. De kinderen moeten dan natuurlijk wel vertellen wie ze zijn er waarom ze dit ruilspel doen. Ze kunnen bijvoorbeeld vertellen dat de opbrengst naar een goed doel gaat. Welke groep komt terug met het meest bijzondere voorwerp?
Variaties
- Het ruilspel kan moeilijker gemaakt worden door de groepjes een specifieke opdracht mee te geven voor een voorwerp of de hoeveelheid artikelen.
- Je kan afspreken dat de groepjes een tegenprestatie moeten doen voor diegene waarmee ze gaan ruilen. Bijvoorbeeld het zingen van een liedje, een gek dansje doen of een mop vertellen.
- Je kunt de groepjes de opdracht geven voorwerpen te verzamelen die met een bepaalde letter beginnen (bv. pindakaas, punaise, pasta, potlood).
Tips
- Geef van tevoren aan waarop de winnaar van het spel wordt gekozen, bijv. het mooiste, grootste, origineelste, duurste of bijzondere voorwerp.
- Het ruilspel is een goed spel om de omgeving te leren kennen. Spreek wel altijd af dat de kinderen als groepje bij elkaar blijven en dat ze weten wie ze moeten bellen als er wat is.
- Zorg dat de kinderen van te voren weten wat er met de geruilde artikelen gaat gebeuren. Het kan gebeuren dat de kinderen anders erg teleurgesteld zijn als ze niet hun 'eigen' artikelen mee naar huis mogen nemen.
Benodigdheden
- een paperclip of een ander voorwerp om mee te starten