Schimmenspel


Bij het schimmenspel wordt een verhaal verteld met behulp van schaduwen. Door een wit laken op te hangen en daarachter een lichtbron (bijvoorbeeld een felle lamp) te plaatsen, kunnen kinderen kennismaken met het schimmenspel. Alle dingen die tussen de lamp en het doek komen, vormen een schaduw op het doek.

Tekst gaat verder onder de afbeelding schimmenspel

Schaduwspel

Verduister het lokaal en hang een laken voor de deur. Plaats daarachter een sterke lamp. Eén van de kinderen, gaat naar de gang. Hij/zij krijgt de opdracht om iets uit te beelden (bijvoorbeeld een dier). Het resultaat is als schim zichtbaar op het witte doek. De andere spelers mogen raden wat uitgebeeld wordt.

De gene die het als eerste goed geraden heeft, is de volgende die mag uitbeelden.

Variaties

  1. Om de mogelijkheden uit te breiden en het uitbeelden gemakkelijker te maken, zouden er een aantal voorwerpen zoals lepels, messen, bekers, enz. neergelegd kunnen worden.
  2. Het is ook mogelijk de groep in twee teams te verdelen. De spelleider beeldt dan dingen uit. Het team dat het goed raadt of het dichtste in de buurt zit, heeft één punt verdient. Wie heeft aan het einde van het spel de meeste punten verzameld?

Tips

  • Zorg ervoor dat het niet te spannend is voor de kinderen. Zodra een ruimte donker is wordt het al snel erg spannend!

Benodigdheden

  • laken
  • sterke lamp
  • voorwerpen
  • deuropening
Gerelateerde activiteiten