Schrijven Met Een Ganzenveer


Het schrijven met een ganzenveer en het maken van een schrijfveer is best ingewikkeld. De goede schrijfveer heeft nog al wat eisen. De veer moet zo vers mogelijk zijn, dus het liefste van een levende gans. En dan eigenlijk ook nog van de eerste vijf pennen van de vleugel. Daarna moet de veer officieel nog geweekt en verwarmd worden zodat deze goed hard is.

Maar ook zonder al die eisen kun je best een goed schrijfpen maken. In deze activiteit leggen we je uit hoe je een schrijfveer van een ganzenveer maakt.

Tekst gaat verder onder de afbeelding schrijven met een ganzenveer
Het snijden van een Ganzenveer pen.

Schrijfveer maken

Leg de veer op de snijmat met de mooiste kan naar beneden. Je houdt de veer vast met de punt in de richting van de hand waarmee je snijdt. Let goed op dat de kinderen zichzelf niet verwonden.

Zet het mesje, schuin naar de punt gericht op de veer. Snijd de veer nu schuin af, zodat er een puntje overblijft. Haal het merg een beetje uit de schacht van de veer. Zo kan de inkt straks goed in de veer blijven zitten.

Snijd van dat puntje een klein stukje af. Er blijft dan een plat stukje over. Maak in dit platte stukje een verticaal sneetje. Dat sneetje zuigt de inkt op, zoals bij een gewone vulpen.

Doop de punt van de veer in het potje inkt en probeer maar eens te schrijven. Je zult merken dat het een kwestie van oefenen is. Je kunt ongeveer 6 of 7 letters schrijven, voor dat je de pen weer in de inkt moet dopen.

Variaties

 • Heb je geen zin (of tijd) om echte inkt te gebruiken? Dan kun je ook een vulling uit een balpen gebruiken. Haal de vulling uit de balpen en knip deze wat korter. Knip ook de punt van de veer af. Schuif de vulling in de schacht van de veer en maak de vulling vast met een druppel lijm.
 • Witte veren zijn heel gemakkelijk te kleuren. Je hebt een gekleurde (bijvoorbeeld rood of blauw) en een zwarte vulpen vulling nodig. Neem een schaal waar de hele veer in past en vul deze voor de helft met water. Knijp de gekleurde vulling leeg in het badje met water en leg de veer er kort in. Neem dan een kopje dat voor de helft gevuld is met water en knijp daarin de zwarte vulling leeg. Doop de bovenkant van de veer in dit bad tot deze mooi zwart is en laat de veer drogen.
 • Laat het papier oud lijken door het eventjes in een bakje met sterke thee te leggen. Haal het papier er weer uit en laat het drogen op de verwarming. Je hebt nu een oud lijkend geel bobbelig papier.
 • Brand met een aansteker of lucifer de randen van het papier af. Zo krijg het een meer avontuurlijkere look en lijkt het al snel op een piraten schatkaart.

Tips

 • Maak een voorbeeld schrijfveer zodat de kinderen kunnen zien wat ze gaan maken.
 • Haal een kalligrafie boek uit de bibliotheek en laat de kinderen een voorbeeld lettertype kiezen om na te tekenen / schrijven.
 • Let er op dat de kinderen niet per ongelijk een slokje van de inkt nemen. Dit is giftig en moet dus ten allen tijden voorkomen worden.

Benodigdheden

 • Mooie grote veren (van ganzen of andere grote vogels). Deze kun je vaak vinden bij de kinderboerderij.
 • Breekmesje (stanley mes)
 • Snijmat of een dik stuk karton
 • Potje inkt / vulpen vullingen die je leeg kan knijpen
Gerelateerde activiteiten