Speurtocht Maken
Een speurtocht is een vaak terugkerend onderdeel op kinderfeestjes. Maar hoe kan je nou makkelijk een spannende speurtocht maken? In deze activiteit leggen we uit hoe je een leuke route kan maken en spannende opdrachten kan verzinnen. Ook geven we je tips, uitleg en leuke ideeën voor de volgende tocht die je gaat maken.
Inhoudsopgave
- Speurtocht uitzetten
- Kies een thema
- Speurtocht ideeën
- Spoorzoeken
- Fotospeurtocht
- WhatsApp speurtocht
- Opdrachten speurtocht
- QR code speurtocht
- IJsstokjes code speurtocht
- Reflectortocht
- Kralenspeurtocht
- Schatkaart speurtocht
- Rebus speurtocht
- Code speurtocht
- Geocache schatzoeken
- Natuursporen speurtocht
- Geursporen speurtocht
- Doe-het-zelf speurtocht
- Bingo speurtocht
- Dobbel speurtocht
- Alfabet speurtocht
- Links rechts speurtocht
- Voetstappen speurtocht
- Virtuele speurtocht
- Tips
- Benodigdheden

Speurtocht uitzetten
Voordat de speurtocht gelopen kan worden moet deze natuurlijk eerst gemaakt worden. Dit kan je zelf doen, zonder de kinderen. Of je kan deze bijvoorbeeld samen met de oudste kinderen uitzetten. Een andere optie is dat je de groep met kinderen in twee kleinere groepen splitst en de kinderen voor elkaar een speurtocht maken.
Bedenk allereerst wat het doel, meestal een schat, is van de speurtocht. Zo is er een leuke prijs voor de kinderen als ze de schat weten te vinden. Een schat kan bestaan uit wat lekkers (bijvoorbeeld snoep) of voor iedereen een klein cadeautje.
Verstop de schat ergens op een plek waar deze wel vindbaar is. Het begraven van de schat maakt het verhaal gelijk een stuk spannender. Het wordt dan echt schatzoeken. Want wie heeft de schat daar begraven? Verzin een leuk verhaal voor de kinderen en vertel ze dit verhaal.
Nu de schat is begraven of verstopt gaan we de aanwijzingen opschrijven. Schrijf een reeks aanwijzingen op en verstop die ook. Elke aanwijzing leidt naar de volgende en de laatste leidt naar de schat. Elke speler of groep krijgt een envelop met de eerste aanwijzing
In de envelop die iedereen krijgt zit informatie die ze naar de plek leidt waar de tweede boodschap is verstopt. Op het tweede papier staat een boodschap die de weg wijst naar de derde boodschap, en zo door tot je bij de schat bent.
De aanwijzingen zijn opgeschreven in de vorm van een raadsel, een leuke opdracht, een rebus, een boodschap in geheimschrift, een puzzel en dergelijke.
De aanwijzingen verstop je op verschillende plekken. Bijvoorbeeld buiten onder een boom, in een mandje, onder een steen, in een bloempot of binnen in een jaszak aan de kapstok, in een vaas, onder een kleed, achter een kussen, onder een tafel geplakt etc.
Het maken van een speurtocht duurt ongeveer 30 tot 60 minuten. Het lopen er van duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. Over het algemeen geldt dat hoe moeilijker de opdrachten en aanwijzingen zijn, hoe langer de zoektocht zal duren.

Kies een thema
Om het je zelf wat makkelijker te maken is het slim om een thema te kiezen voor de speurtocht. Kies een thema dat past bij het moment waarop de speurtocht plaats vindt, bijvoorbeeld een kinderfeestje. Houd ook rekening met de interesses en leeftijd van de kinderen.
Aan de hand van een gekozen thema kan je zo een verhaal maken waaraan je ook de opdrachten en aanwijzingen kan koppelen. Zo krijgt de speurtocht een duidelijk begin, middenstuk, einde en doel.
Een aantal voorbeeld thema's zijn:
- Piraten (met een echte schat!)
- Natuur
- Verjaardag
- Valentijn
- Brandweer
- Pipi Langkous
- Politie
- Heksen
- Griezelen
- Detectives
- Raadsels
- Kabouters
- Lente
- Zomer
- Herfst
- Winter
- Kerst
- Pasen
- Sinterklaas
- Halloween
- Bakker
- Zeemeerminnen
- Eenhoorns
- Voetbal
- Circus
- Dieren
- Jungle
- Boerderij
- Prinsessen
- Ridders
- Cowboys en Indianen
- Paarden
- Wie is de mol
- Expeditie Robinson
- Superhelden
- Dinosauriërs
- Pokémon
- Harry Potter
- Super Mario
- Minecraft
- Frozen
- Paw Patrol

Speurtocht ideeën
Een speurtocht kan op alle manieren gemaakt worden. Lang, kort, makkelijk of moeilijk. Hieronder staan alvast wat ideeën die je op weg kunnen helpen bij het maken van je volgende speurtocht. Natuurlijk kun je ook meerdere ideeën met elkaar combineren.
- Spoorzoeken
- Fotospeurtocht
- WhatsApp speurtocht
- Opdrachten speurtocht
- QR code speurtocht
- IJsstokjes code speurtocht
- Reflectortocht
- Kralenspeurtocht
- Schatkaart speurtocht
- Rebus speurtocht
- Code speurtocht
- Geocache schatzoeken
- Natuursporen speurtocht
- Geursporen speurtocht
- Doe-het-zelf speurtocht
- Bingo speurtocht
- Dobbel speurtocht
- Alfabet speurtocht
- Links rechts speurtocht
- Voetstappen speurtocht
- Virtuele speurtocht
Spoorzoeken
Spoorzoeken is een speurtocht waarbij een spoor gevold moet worden. Meestal komt het spoor uit bij een beloning of schat.
Het spoor is meestal uitgezet met stoepkrijt, lintjes, takken, steentje, ballonnen of andere herkenningspunten. Vaak in combinatie met een te lopen routekaart of andere aanwijzingen.
Ook is het mogelijk dat het spoorzoeken gecombineerd wordt met opdrachten die uitgevoerd moeten worden.
Bijvoorbeeld: met stoepkrijt staat op de grond geschreven dat de spelers een specifiek liedje moeten zingen.

Fotospeurtocht
Bij een fotospeurtocht moeten de deelnemers aan de hand van foto's een speurtocht lopen. Op de foto's staan aanknopingspunten die duidelijk te herkennen zijn. Bijvoorbeeld een rood klimrek.
Vaak wordt een fotospeurtocht gecombineerd met geschreven aanwijzingen. Zo kan een combinatie van foto en tekst de juiste looproute aangeven.
Bijvoorbeeld:Als je onder deze plek staat (rood klimrek) moeten jullie de volgende foto zien te vinden (ergens verstopt rondom het klimrek).
WhatsApp speurtocht
Een WhatsApp speurtocht is een spannende zoektocht waarbij de deelnemers gekke opdrachten moeten uitvoeren om zo de volgende aanwijzing te kunnen verdienen.
Het leukste is om de groep in teams te verdelen die tegen elkaar te laten strijden. Via WhatsApp stuur je ze aanwijzingen over hun looproute en de uit te voeren opdrachten. Je kan hier natuurlijk ook (creatief) gebruik maken van Emoji's. Zodra een team met een foto kan laten zien dat ze op de juiste plek zijn krijgen ze het volgende aanknopingspunt en een nieuwe opdracht.
Een WhatsApp speurtocht zelf maken is vooral leuk omdat je het heel interactief kunt maken. Geef de deelnemers bijvoorbeeld de opdracht een korte video op te nemen, met een hond op de foto te gaan, of een creatieve groepsfoto te maken.
Voor elk goed (uitgevoerd) antwoord krijgt de groep punten en het team met de meeste punten wint de speurtocht.

Opdrachten speurtocht
Een opdrachten speurtocht bestaat uit het lopen van de juiste route en het uitvoeren van de daarbij behorende opdrachten. In een speurtocht kun je verschillende soorten opdrachten geven.
Bij jongere kinderen kan je het beste het niet te moeilijk maken en enkel richtingaanwijzers geven. Voor oudere kinderen en volwassenen is het juist leuk om met echte opdrachten te werken. Het soort opdrachten die kunnen worden uitgevoerd is natuurlijk heel uiteenlopend. Een combinatie van verschillende soorten opdrachten maakt de speurtocht afwisselender en spannender.
Opdrachten kunnen bestaan uit het vastleggen van belangrijke punten op een foto, een filmpje maken tot aan doe-opdrachten op locatie. De opdrachten kan je al meegeven in een envelop (die pas geopend mag worden op een specifiek punt), verdeeld over de route verstoppen of via WhatsApp/telefoon doorgeven.
QR code speurtocht
Tijdens een QR code speurtocht gaan de deelnemers opzoek naar QR codes om die vervolgens te scannen met een mobiele telefoon (met internetverbinding). Elke QR code geeft een aanwijzing voor de route of een opdracht om uit te voeren.
Een QR code speurtocht is wat lastiger te maken omdat QR codes linken naar (verborgen) webpagina’s. Het is dus belangrijk dat je beschikt over een website waarop je deze pagina's kan maken. Als je alle linkjes (de url's) van alle pagina's hebt kun je deze omzetten tot een QR code met een QR code generator. Print vervolgens alle codes uit en hang de juiste op de verschillende plaatsen op je route op.
Als de deelnemers alle QR codes en daarbij behorende vragen en opdrachten hebben gevonden en afgerond komen ze bij de schat. Een verstopte kist met een leuke of lekkere verassing.

IJsstokjes code speurtocht
Een IJsstokjes code speurtocht is een speurtocht waarbij tijdens de speurtocht ijsstokjes verzameld moeten worden waarop een code staat. Als alle ijsstokjes verzameld zijn kan er van de code één of meerdere zinnen gemaakt worden.
Verzamel een stuk of 25 tot 30 ijsstokjes of koop deze bij een hobbywinkel. Bovenaan elk ijsstokje schrijf je allereerst een cijfer. Elk ijsstokje krijgt een uniek cijfer. Als je dus 30 ijsstokjes hebt nummer je deze van 1 tot en met 30. Bedenk welke boodschap je over wil brengen en leg vervolgens alle ijsstokjes op volgorde van nummer.
Nu kan je op elk stokje ook letters gaan schrijven. Doe dit met een stift zodat het goed leesbaar is. Als alle zinnen en letters op de stokjes staan kan je ze gaan verstoppen.
Het is leuk om de ijsstokjes code speurtocht te combineren met een ander soort speurtocht. Bijvoorbeeld spoorzoeken.

Reflectortocht
Een reflectortocht is een spannende speurtocht in het donker. De deelnemers schijnen met hun zaklamp in het rond totdat ze een reflector zien. Zo lopen ze van reflector tot reflector. Soms is er een extra aanwijzing bij een reflector aanwezig of moet de groep een opdracht uitvoeren.
Gebruik voor de reflector speurtocht verschillende soorten reflectors. Bijvoorbeeld de reflectoren van een fiets of een auto, aluminiumfolie, conservenblikken of CD's en hang deze met een stukje touw in de bosjes of bomen.

Kralenspeurtocht
Bij een kralenspeurtocht geven verschillende kleuren kralen aan wat je moet doen. Bijvoorbeeld: rood om rechtdoor te gaan, groen om naar rechts te gaan, enz. Het is belangrijk dat de groep wel kan zien waar ze zijn, bijvoorbeeld door de kralen langs de draad te schuiven als ze een kraal gehad hebben.
Een variant van de kralenspeurtocht is een speurtocht met symbolen. Bijvoorbeeld, een speurtocht met smileys. De kant die de smileys opkijken is de richting die je op moet gaan.
Een andere variatie is om snoep te nemen in plaats van kralen. Als ze zeker weten dat de richting juist is, mogen ze het snoepje opeten.
Schatkaart speurtocht
Een schatkaart speurtocht is een klassieke speurtocht waarbij de kinderen een (ouderwetse) schatkaart krijgen waarmee ze de route moeten wandelen. De schat is aangegeven met een rood kruis (of een ander symbool) en daar ligt natuurlijk ook een schatkist met iets lekkers.
Om een schatkaar speurtocht te maken kan je het beste een kaartje uitprinten va het gebied waar je de route uit wil gaan zetten. Met dit kaartje in de hand kan je gaan lopen en kijken wat een leuke route is. Geef ondertussen aan met een stift hoe je gelopen bent. Dit kan je eventueel ook vanuit huis doen via Google Maps. Vervolgens werk je de gekozen route uit in een mooie schatkaart. Maak het papier wat ouder door het te dopen in thee en de randen een beetje te verbranden.
Tot slot is het leuk om bij een schatkaart speurtocht een thema te kiezen. Bijvoorbeeld een piraten schat speurtocht. Op zoek naar de kist met gouden (chocolade) munten.

Rebus speurtocht
Een rebus speurtocht is een speurtocht waarbij de kinderen steeds een rebus op moeten lossen om de volgende route aanwijzing of opdracht te krijgen.
De rebussen hangen op verschillende plekken tijdens de route en moeten verzameld en opgelost worden. Een rebus speurtocht is een stuk moeilijker dan de 'gemiddelde' speurtocht. Maak deze speurtocht dus alleen als er oudere kinderen mee doen of maak de rebussen heel simpel.

Code speurtocht
Bij een code speurtocht krijgen de deelnemers aanwijzingen in de vorm van onleesbare code. Aan de hand van een decodeerblad kan het geheimschrift ontrafelt worden en wordt de route die gelopen moet worden duidelijk.
Tijdens de tocht vinden de kinderen nieuwe aanwijzingen in de vorm van een nieuwe code of nieuwe informatie waarmee code, die ze al gevonden hebben, leesbaar wordt. De code speurtocht is daarom goed te combineren met bijvoorbeeld spoorzoeken.
Een speurtocht met codes en geheimschrift heeft een zweem van geheimzinnigheid en spanning over zich waardoor de kinderen het al snel als een leuke speurtocht ervaren.
Het leukste is om zelf een geheimschrift te maken of de aanwijzingen op te schrijven met onzichtbare inkt.
Geocache schatzoeken
Bij Geocache schatzoeken ga je op zoek naar de schat met behulp van breedte- en lengtegraad coordinaten en een gps-ontvanger. In principe kan je hier ook je smartphone of auto navigatie voor gebruiken als hulpmiddel.
Aan de hand van verschillende coordinaten loop je een route of ga je direct op de schat af. Geocaching klinkt daarmee simpel en makkelijk maar dat is niet helemaal waar. De plek vinden waar de schat zou moeten liggen is wel te doen. Maar de gps apparatuur is niet op de meter nauwkeurig, je weet dus alleen globaal waar je moet zoeken. Eenmaal op de plek van de coordinaten aangekomen begint het echt speurwerk. Het vinden van de schat.
Het leuke van geocache schatzoeken is dat je het met een groep kan doen maar dat het ook hartstikke leuk is om alleen te doen. Er zijn verschillende websites waar je routes en coordinaten kunt vinden.

Natuursporen speurtocht
Bij een natuursporen speurtocht gaan de deelnemers op zoek naar sporen in de natuur. Je kan hiervoor naar een bos gaan of een park. De meeste aanwijzingen zijn gerelateerd aan de natuur.
Bijvoorbeeld: Ga bij de grote dennenboom naar links, zoek bij de mierenhoop de geheime brief.
Ook kunnen er vragen over dieren en de natuur gesteld worden. Zo moeten de kinderen goed opletten en zien ze dingen die ze anders misschien niet zo snel zouden zien. Zo leren ze de natuur beter kennen.
Een natuursporen speurtocht kan je ook combineren met een fotospeurtocht of een schatkaart speurtocht. Deelnemers moeten dan op zoek gaan naar specifieke herkenningspunten om hun weg te vinden.
Geursporen speurtocht
Een geursporen speurtocht is een speurtocht die uitgezet is met sterke geuren. Bijvoorbeeld parfum, vanille, ui, knoflook etc. De deelnemers moeten dus een route lopen en op specifieke plekken raden of ontdekken wat ze ruiken. Aan de hand van wat ze denken te ruiken kunnen ze de volgende aanwijzing 'vrijspelen'.
Om de geuren goed te bewaren kan je geurpotjes maken. Dit zijn bijvoorbeeld lege jam potjes waar je de geuren in bewaard of maakt.
Omdat een geurspoor speurtocht heel specifiek is, en soms ook wel moeilijk, is het leuk om deze zoektocht te combineren met een ander soort speurtocht. Zo kan ruiken, geur en smaak een belangrijk onderdeel worden van de speurtocht maar hangt niet alles er van af.
Doe-het-zelf speurtocht
Bij een Doe-het-zelf speurtocht mogen de kinderen zelf in groepjes een speurtocht gaan maken. Geef ze een aantal mogelijkheden en materialen (bijvoorbeeld: zilver folie, stoepkrijt, papier, pen) waarmee ze aan de slag kunnen en laat ze hun eigen fantasie gebruiken om de speurtocht vorm te geven.
Als alle doe-het-zelf speurtochten gemaakt zijn gaan de groepjes elkaars gemaakte speurtocht lopen.
Bingo speurtocht
Een bingo speurtocht is een speurtocht waarbij de kinderen een bingokaart krijgen waarop allerlei dingen staan die de kinderen onderweg moeten zoeken. Als alles van de bingokaart is weggestreept is de speurtocht voorbij.
Ook is het leuk om een thema aan de bingo speurtocht te koppelen. Bijvoorbeeld een sinterklaas speurtocht (met allerlei sinterklaas dingen) of een lente speurtocht (met allemaal mooie lente bloemen).
Deze speurtocht kan leuk gecombineerd worden met bijvoorbeeld een natuursporen speurtocht of een fotospeurtocht.
Dobbel speurtocht
Bij een dobbel speurtocht moet je dobbelen om de juiste route te vinden. Elk cijfer op de dobbelsteen heeft een betekenis. Bij elke splitsing of kruising van de weg moeten de deelnemers de dobbelsteen gooien. Op de brief met aanwijzingen staat wat ze moeten doen bij welk cijfer.
Bijvoorbeeld: Gooi je een 1 dan blijft je rechtdoor lopen, een 2 ga je naar links en bij een 3 naar rechts. Als er minder opties zijn dan wegen dan kan je natuurlijk ook afspreken dat nummer 1 tot en met 3 naar links betekend en 3 tot en met 6 naar rechts.
Het leuke van een dobbel speurtocht is dat de spelers zelf invloed hebben op het verloop van de speurtocht. Door te dobbelen bepalen ze feitelijk hun eigen route.
Het uitzetten van een dobbel speurtocht is wel wat meer werk dan een gemiddelde speurtocht. Doordat er verschillende opties zijn is het even uitzoeken maar als de speurtocht eenmaal staat is het een superleuke activiteit.
De dobbel speurtocht is ook te doen met meerdere groepjes die zo een andere route kunnen lopen en of te combineren met een ander soort speurtocht.

Alfabet speurtocht
De te lopen route gaat het alfabet af van A tot Z. Bij elke kruising staat op een papier aangegeven welke letters de verschillende wegen zijn. De kinderen moet de volgende letter uit het alfabet kiezen om de route goed te lopen.
Bijvoorbeeld:De groep loopt op een weg en komen aan bij een splitsing van de weg in twee andere wegen. De speurtocht is net begonnen dus ze moeten op zoek naar letter A. Op het kaartje wat ze hebben gehad staan de beide wegen aangegeven: weg A en weg B. De kinderen moet nu dus weg A inlopen. Bij de volgende kruising of splitsing van de weg moeten ze op zoek gaan naar letter B.
Als de kinderen al wat ouder zijn kan het spel moeilijker gemaakt worden door bijvoorbeeld elke keer 2 letters over te slaan.
Bijvoorbeeld: De groep begint door te kiezen voor weg A. Bij de volgende kruising of splitsing moeten ze op zoek naar letter D (2 overslaan). En zo verder.
Links rechts speurtocht
Tijdens deze speurtocht hebben de kinderen maar één opdracht. Bij het eerste kruispunt dat ze tegenkomen gaan ze linksaf. Bij het volgende kruispunt gaan ze rechtsaf. Nog een keer naar links tot ze in totaal 10 keer links en 10 keer rechts (of een ander aantal) zijn gegaan.
Het spel eindigt bij het daarop volgende kruispunt.
Tip: Omdat de route redelijk lang kan worden, is de 10 keer links en 10 keer rechts speurtocht een behoorlijke uitdaging. Bepaal daarom vooraf zelf de route. Aan het begin van de speurtocht kan het handig zijn dat een begeleider de tocht inleidt en de groepjes één voor één wegstuurt. Laat aan het einde van het route een ouder de groepjes opwachten.
Voetstappen speurtocht
Een voetstappen speurtocht kan je eigenlijk alleen op het strand doen. De kinderen moeten opzoek gaan naar een specifieke voetafdruk van een dier of monster die een centrale rol speelt in het door jou vertelde verhaal.
Knip van karton een monsterlijk grote voetafdruk uit die je kan gebruiken voor het uitzetten van de route. Ook kan je de voetafdruk uit een plank hout zagen. Bijvoorbeeld de voetafdruk van een Dinosauriër. Bepaal welke route je wil gaan lopen en druk om de paar meter de gemaakte voetafdruk in het zand.
Omdat voetafdrukken snel weer kunnen verdwijnen door regen, water of andere mensen is het belangrijk dat je niet te lang wacht met het lopen van de route.
Virtuele speurtocht
Een virtuele speurtocht is een speurtocht waarbij de spelers niet een echte route lopen maar een virtuele. De speurtocht kan vanuit huis gespeeld worden door op de computer aanwijzingen op te volgen en zo de route af te leggen. Ook kan er gebruikt gemaakt worden van Google Maps om een echte virtuele route uit te zetten en te lopen.
De virtuele speurtocht is erg geschikt om vanuit huis (tegen elkaar) te spelen en is dus ook een leuke activiteit om te doen tijdens thuisquarantaine.
Bijvoorbeeld: Zoek in Google Maps naar het dorpje Persingen. Op de rotonde die de Thornsesraat aan Sint-Hubertusweg verbind staat ergens een elektriciteitskast waarop een graffiti te zien is. Wat staat daar?

Tips
- Als je de speurtocht loopt met meerdere groepen of kinderen let er dan op dat de enveloppe met aanwijzing weer netjes terug gelegd wordt voor de volgende groep of deelnemer.
- Laat de kinderen alleen de speurtocht lopen als ze hier oud genoeg voor zijn. Ga anders mee als begeleiding.
- Kinderen rennen (in plaats van lopen) in hun enthousiasme vaak een route. Ze gaan dus twee keer zo snel als jij toen je de speurtocht uit hebt gezet. Hou hier met het maken rekening mee, maak de tocht dus lang genoeg.
- Zet de route kort voordat de speurtocht daadwerkelijk gelopen gaat worden uit. Anders loop je het risico dat voorbijgangers (of andere kinderen) aanwijzingen van je route (per ongeluk) weg halen.
- Loop eerst eens de route zonder iets op te schrijven. Kijk goed om je geen en observeer leuke plekjes waar je gebruik van kunt maken.
- Als de speurtocht echt lang is kun je halverwege een drinkpauze inlassen. Zorg dat er iemand klaar staat met drinken of beter nog: de kinderen vinden ergens bij een aanwijzing wat te drinken.
- Maak een backup plan voor als het weer opeens veranderd of er iets gebeurd waardoor de speurtocht niet in oorspronkelijke vorm kan doorgaan.
Benodigdheden
- Papier
- Een pen
- Enveloppen
- Een schat, bijvoorbeeld: goudstukken van chocolade, snoepjes, kleine cadeautjes