Spooktocht


Een spooktocht, ook wel bekend als griezeltocht, is een speurtocht met een aantal enge elementen erin verwerkt. Tijdens een spooktocht gaan de deelnemers op zoek naar iets, moeten ze opdrachten volbrengen en goed samenwerken. Het is een activiteit die zeer geschikt is voor op kamp, een familiedag, kinderfeestje, Halloween, school, sportclub of scouting.

Tekst gaat verder onder de afbeelding spooktocht

Spooktocht organiseren

Je gaat een leuke spooktocht organiseren. Een belevenis waar iedereen vaak naar uitkijkt en blij van wordt. Om de spooktocht tot een groot succes te maken is het belangrijk dat je met een aantal zaken rekening houdt. Zo zal je als je een spooktocht gaat organiseren moeten denken aan een leuke locatie, route en natuurlijk de spannende aspecten van een griezeltocht.

Locatie

Zoek een goede locatie voor de spooktocht uit. Het bos of een park is natuurlijk de ideale locatie voor een spooktocht. Zorg er wel voor dat je bij activiteiten in het bos rekening houdt met de regels die er gelden. Soms mag je na een bepaalde tijd niet meer in een bos of park aanwezig zijn om de rust in de natuur te garanderen. De regels kun je vaak online terugvinden of op een bord ergens lezen.

griezeltocht
Een griezel tijdens de griezeltocht.

Deelnemers

Voordat je daadwerkelijk de spooktocht kan organiseren is het aan te raden goed na te denken over de leeftijd van de deelnemers. Een speurtocht met jonge kinderen is al snel spannend, terwijl ouderen kinderen wel wat meer spanning kunnen hebben.

Bepaal ook een maximum voor het aantal deelnemers, zodat je niet tot 2 uur 's nachts in het bos zit. Het is daarnaast raadzaam om groepen met minimaal één volwassene als begeleider de spooktocht te laten lopen.

Route tocht

In een bos is het eenvoudig om te verdwalen. Groepjes verdwalen gemakkelijk en het is aarde donker. Bepaal daarom een vaste route die elke groep afzonderlijk moet volgen. Zo komen ze langs elk post en weten de acteurs die de geesten spelen ook waar de deelnemers vandaan komen.

De route kun je met lichtjes aangeven. In verband met brandgevaar is het gebruik van echte waxinelichtjes af te raden. Je kunt bijvoorbeeld waxinelichtjes op batterijen, glow sticks (breekstaafjes) of fietslampjes gebruiken. Liever te veel aanwijzingen dan te weinig.

Loop de route voordat de deelnemers deze gaan lopen nog een keer zelf. Ga na of alles, ook nu het donker is, goed te zien en is alles duidelijk en veilig is.

spoken
Acteurs verkleed als spoken of enge figuren.

Geluiden en licht

Felle lichten en harde geluiden zijn vooral angstaanjagend omdat de deelnemers door een stil, donker bos wandelen. Bovendien zijn ze effectief in het creëren van een schrikreactie. Denk aan angstaanjagende geluiden zoals blaffende honden, klassieke muziek (maakt het surrealistisch), een motorzaag ( wat ook een ander apparaat kan zijn, zelfde geluid), of een onverwachte claxon van een auto.

Of laat een grote, zware ketting uit een boom op een plank hout bungelen. Denk aan een auto met een fel licht, een zaklamp die ergens tegenaan wordt gehouden, een stroboscoop (het knipperlicht van de disco), of een bouwlamp die ineens aan gaat.

Spooktocht ideeën

Misschien heb je moeite met het bedenken van spooktocht ideeën om de deelnemers doodsbang te maken. Wij hebben een groot aantal suggesties en ideeën voor spetterende posts en acties voor je opgeschreven:

  • Plaats een kist of container op de weg, zet eventueel een lamp erop gericht. Als de deelnemers naderen, komt er een spook uit tevoorschijn.
  • Bedek een persoon onder een laken om een plaats delict te simuleren. Aangezien de persoon bewegingsloos is, zal niemand vermoeden dat er werkelijk iemand onder ligt. Als de deelnemers vlakbij zijn komt de schim tevoorschijn van onder het laken.
  • Schmink een aantal spoken helemaal zwart zodat ze niet zichtbaar zijn. Ga op een smal pad staan en laat ze soms mensen aanraken.

Variaties

  1. Combineer een spooktocht met Halloween. Voer het thema door over de gehele griezeltocht.
  2. Een spooktocht kan ook binnen zijn. Maak van je school, clubhuis of gebouw een spookhuis. Pas wel goed op dat als deelnemers schrikken ze zich niet kunnen bezeren.

Tips

  • Verdeel de deelnemers in groepjes. Met groepjes van 6 tot 10 personen zijn de groepen groot genoeg om zich veilig te voelen en klein genoeg om alle schrikeffecten te ervaren. In het algemeen geldt: hoe ouder de deelnemers zijn hoe kleiner de groepen kunnen zijn.
  • Er moet voldoende tijd zitten tussen de vertrekkende groepen: onderweg moeten wachten op de groep voor je neemt de spanning weg omdat dan duidelijk wordt wat er gaat gebeuren. Te lang wachten is ook niet leuk, want dan duurt de avond eindeloos (en de griezels op post en de wachtende groepen). Over het algemeen is ongeveer 7 tot 8 minuten tijd tussen de groepen het beste.
  • Maak per groep een lijstje met wie erin zit en tel het aantal groepen. Zo weet je na afloop of iedereen weer binnen is en weten de acteurs op de posten of iedereen langs geweest is.
  • Laat de deelnemers een buddy zoeken zodat ze altijd in ieder geval in de buurt bij iemand blijven.

Benodigdheden

  • Griezelverhaal / enge film om de spooktocht mee te beginnen.
  • Spooktocht / griezeltocht, bijvoorkeur in het donker, door een bos.
  • Aankleding posten.
  • Aankleding griezels / acteurs
  • EHBO-koffer(s) bij verschillende griezels.
  • Opgeladen mobieltjes met voldoende beltegoed (lieft voor elk groepje, elke griezel, vliegende kiep en 'thuisbasis').
  • Voldoende zaklampen: voor bij elk groepje één en voor elke post / griezel één.
Gerelateerde activiteiten