Stamboom Maken


Familie Stamboom maken

Een stamboom maken is een leerzame activiteit waardoor je meer inzicht krijgt in hoe je familie of gezin in elkaar zit. Weet iedereen wat een stamboom is? In deze activiteit gaat iedereen een stamboom maken van zijn of haar familie.

Een familie stamboom maken is een leuke activiteit voor op school of voor op de bso. Deze activiteit duurt ongeveer 35 tot 40 minuten.

Tekst gaat verder onder de afbeelding zelf stamboom maken school
Een voorbeeld stamboom. Motiveer de kinderen om zo creatief mogelijk te zijn.

Stamboom tekenen

Vraag iedereen om pasfoto's mee te nemen van hun gezin- of familieleden. Zorg dat alle benodigde spullen klaar liggen (zie benodigheden) en vertel de kinderen wat jullie gaan doen.

De kinderen gaan een stamboom maken van hun eigen familie. Weten iedereen wat een stamboom is? Laat een voorbeeld van een familie stamboom zien. Leg uit hoe een stamboom werkt: bovenaan staan de oudste mensen uit de familie: opa’s, oma’s of overgrootouders. Daaronder komen de ouders, en daarna volgen de kinderen, de kleinkinderen, etc.

De stamboom laat zien hoe een familie is opgebouwd. Vertel dat de kinderen eerst een grote boom mogen tekenen op papier. Daarna bedenken ze waar hun familieleden in de boom moeten komen. Waar moeten hun opa’s en oma’s, hun vaders en moeders, broertjes en zusjes (en eventueel ooms en tantes, nichtjes en neefjes) komen?

Ze moeten erop letten dat alle kinderen op dezelfde rij komen, net als je ouders (en eventueel hun broers en zussen: de ooms en tantes). Op elke rij komt de oudste persoon steeds het meest rechts te staan, de jongste het meest links. Weten de kinderen wie waar komt in de boom? Dan mogen ze de pasfoto’s van die familieleden erin plakken, of de gezichten van hen tekenen. Onder elke persoon schrijven ze de naam, geboortedatum en eventueel sterftedatum. Zo zie je wanneer iedereen geboren is, maar ook wie met wie getrouwd is, en wie welke kinderen heeft gekregen!

Zorg ervoor dat de kinderen je uitleg goed kunnen verstaan. Begrijpen ze wat de bedoeling is?

De kinderen brengen hun eigen familie in kaart door een stamboom te maken. Hiervoor moeten ze goed bedenken hoe hun familie is opgebouwd en leren ze wat een stamboom is. De kinderen kunnen elkaar hierbij helpen. Ze werken hun stamboom uit met krijt, kleurpotloden en/of fotomateriaal. Ze kunnen er echte kunstwerken van maken!

Laat de kinderen zelfstandig aan de slag gaan. Geef elk kind een groot vel papier. Loop af en toe langs om te kijken of het lukt. Help de kinderen als dat nodig is. Bedenk bijvoorbeeld samen met een kind waar een bepaald familielid moet komen in de boom. Je kunt ook vragen of een ander kind wil helpen. Je kunt als de kinderen aan het werk zijn met elkaar over familie praten. Vinden de kinderen dat ze een leuke familie hebben? Hebben ze een lievelingsoom, –tante, -nichtje of -neefje?. Complimenteer de kinderen met hun stambomen: ‘Wat maken jullie een prachtige stambomen!’.

Zijn de kinderen klaar met de activiteit? Ruim samen met de kinderen de gebruikte spullen op. Je kunt alle stambomen ophangen, dan kunnen de kinderen zien dat elke familie weer anders opgebouwd is! Bespreek de activiteit na met de kinderen. Vonden ze het leuk om hun stamboom te maken? Vonden ze het moeilijk om te bedenken waar iedereen in de boom hoort? Houd de nabespreking kort, maar zorg wel dat de kinderen kwijt kunnen wat ze kwijt willen.

Variaties

  • In plaats van alleen gezichten, kunnen de kinderen natuurlijk ook hele personen in de stamboom tekenen of plakken.
  • De kinderen kunnen een stamboom maken van hun eigen gezin, eventueel met opa’s en oma’s erbij. Maar ze kunnen de stamboom ook uitbreiden door ook de broers en zussen van hun ouders en opa’s en oma’s erbij te tekenen/plakken. Ze bepalen zelf bepalen hoe groot hun stamboom wordt.
  • De kinderen kunnen de stamboom verder aankleden door de verschillende takken en namen van mensen te versieren. Ze kunnen met sierletters schrijven, appeltjes in de bomen tekenen, en vogels erbij tekenen. Kortom: ze kunnen er echte kunstwerken van maken!

Tips

  • De kinderen kunnen ook een stamboom op de computer maken. Op internet zijn er programma’s te vinden waarmee je digitale stambomen kunt maken.
  • De kinderen kunnen ook (op de computer) kleine kaartjes maken met daarop de naam, geboortedatum (en eventueel sterftedatum) van de verschillende familieleden. Deze kaartjes kunnen ze weer in de stamboom plakken.

Benodigdheden

  • Grote vellen papier
  • Tekenmateriaal: krijt, wasco, stiften, potloden, balpennen
  • Pasfoto’s of foto's waar familie op staat (meenemen) * Pritstift (lijm)
  • Voorbeelden van stambomen (van internet, of uit boeken)

Filmpje

Deze activiteit is geïnspireerd op een idee van www.schooltv.nl.

Gerelateerde activiteiten