Tijdcapsule maken


Als kinderen tijdreizen interessant vinden en ze zich afvragen wat er in de toekomst gaat gebeuren en hoe ze waren toen ze jonger waren dan is dit een erg leuke activiteit.

Een tijdcapsule maken helpt kinderen om na te denken over de toekomst maar ook over hoe het vroeger was. Ze zullen zien hoeveel dingen kunnen veranderen over een langere periode (bijvoorbeeld een jaar), en ze zullen daardoor beter in staat zijn om hun toekomst voor zich te zien.

Tekst gaat verder onder de afbeelding tijdcapsule maken

Wat is een tijdcapsule?

Een tijdcapsule is een doos met daarin de voorwerpen van nu, zoals foto's, kranten, brieven, postzegels, muziek en meer. Kies voorwerpen die de huidige tijd goed weergeven.

Een tijdcapsule verstop je of begraaf je in de grond. Pas na een lange tijd, meestal een paar jaar (soms zelfs tientallen jaren), open je de capsule. Er is geen tijdlimiet en je kan de tijdcapsule zo lang bewaren als jezelf wilt. De regels zijn helemaal door jou te bepalen.

Schoendozen zijn erg geschikt voor binnenshuis, terwijl weerbestendige dozen/boxen het beste zijn voor buiten. Bijvoorbeeld een grote glazen pot of een kunststof of ijzeren kist.

Hoe maak je een tijdcapsule?

Kies een geschikte tijdcapsule
Om een tijdcapsule te maken, moet je eerst een geschikte doos of pot kiezen waarin je alles kan bewaren. Het kiezen van de capsule hangt af van hoe lang je van plan bent om hem verborgen te houden en in wat voor omstandigheden (binnen, buiten, vochtig, droog). Versier de tijdcapsule zodat deze er speciaal en bijzonder uit ziet.

Kies de voorwerpen die je gaat bewaren
Kies de voorwerpen die in je tijdcapsule gaan. Enkele suggesties : een selfie van de dag dat je de doos begraaft, een brief aan jezelf, een lijst van actuele favoriete dingen, een handafdruk, een zelfportret, een muntstuk dat dit jaar geslagen is, ansichtkaarten, krantenknipsels, een vragenlijst - die je opnieuw zou kunnen invullen wanneer je de doos opgraaft. Je kunt betekenisvolle voorwerpen toevoegen waarvan je denkt dat je over een paar jaar blij van wordt. Weet je nog wat je hebt begraven of zijn het de herinneringen die weer naar boven komen? Volwassenen kunnen ook een geheime brief toevoegen aan de tijdcapsule die het kind vervolgens kan openen.

Plaats je voorwerpen in de tijdcapsule
Plaats al je voorwerpen in een (waterdichte) bak en label het met 'NIET OPENEN TOT/VOOR ____' en schrijf de de datum op vanaf wanneer de tijdcapsule geopend zou mogen worden. Schrijf ook de datum op waarop je het verstopt of begraven hebt. Als je geen moment kiest waarop je de capsule gaat openen wil je misschien wel je naam erop schrijven en de datum waarop je deze verstopt of begraven hebt. Zo weet je, zelf als je de tijdcapsule vergeet, wanneer je het begraven hebt en van wie deze is.

Begraaf of verberg de tijdcapsule
Wikkel de waterdichte capsule in een felgekleurde plastic zak, voor extra bescherming tegen vocht (water) en zodat je hem gemakkelijk kunt herkennen als je aan het graven bent. Graaf een gat in de tuin en begraaf de doos voor de toekomst. Als je je tijdcapsule niet wilt begraven, verberg hem dan op zolder of in de kelder en probeer hem te vergeten.

Noteer op de kalender van volgend jaar (of nog verder in de toekomst) een herinnering om je capsule op te graven. Als je de capsule begraaft voor "later", dus zonder datum, is het belangrijk dat je onthoudt waar deze ligt.

Wat stop je in een tijdcapsule?

Een betekenisvolle tijdcapsule moet zowel persoonlijk als leuk zijn! Als de tijdcapsule bedoeld is om een verjaardag te vieren, neem dan artikelen van de verjaardag van het kind mee, zoals foto's en kaarten. Ook kun je een notitieboekje meenemen met herinneringen aan het jaar, of informatie over de lengte en het gewicht van het kind om het later te kunnen vergelijken. Als je kind ouder is, kun je afstudeerdiploma's of certificaten van sportevenementen in de capsule plaatsen. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Hier zijn een aantal ideeƫn om in de tijdcapsule te stoppen:

 • Foto's
 • Brieven
 • Munten of briefgeld
 • Ansichtkaarten
 • Krantenknipsels
 • Diploma's
 • Tijdschriften
 • Muziek
 • Voedsel

Als je ervoor kies om een krant toe te voegen aan je capsule, kies dan bijvoorbeeld een nationale krant met krantenkoppen over de huidige tijd.

Persoonlijke foto's brengen tijdcapsules tot leven en kunnen de herinneringen als geen ander oproepen. Een foto zegt meer dan duizend worden is een bekend gezegde. In dit geval is dat zeker waar.

Ook kan je de kinderen een brief aan zichzelf laten schrijven. Dit kan gaan over: hun huidige leeftijd, hun vriendjes en vriendinnetjes in deze tijd en wat ze met hun tijd thuis hebben gedaan. Voeg een lijst toe van hun favoriete dingen - eten, kleur, dieren, zelfs wat ze willen zijn als ze opgroeien. Ze zullen dit in de toekomst met plezier terug lezen. Om te zien wat er is veranderd en of er iets hetzelfde is gebleven. Een briefje van mama en papa, en eventuele andere familieleden kan ook een hele leuke toevoeging zijn.

Tijdcapsule openen

De spanning van het openen van een tijdcapsule is minstens zo belangrijk, of je nu een kind of een volwassene bent, dus hoe lang je hem ook bewaart, het is echt de moeite waard. Het belangrijkste is om dingen toe te voegen die herinneringen terugbrengen.

Variaties

 1. Maak je tijdcapsule mooi met verf en versieringen.
 2. Je kan verschillende soorten capsules maken. Maak bijvoorbeeld op school een tijdcapsule met de klas. Of wat dacht je van een familie/gezin tijdcapsule?

Tips

 • Stop geen eten of voedsel in de capsule wat kan bederven. Het zou zonde zijn als je na jaren je capsule open maakt en alles bedorven is.
 • Denk ook aan de levensduur van andere objecten. Een plastic speeltje kan de jaren beter doorstaan dan een boek of tijdschrift, vooral als de tijdcapsule ooit aan vocht onderhevig is geweest.
 • Gebruik indien mogelijk zuurvrij papier als je er voor kiest om papier, bijvoorbeeld brieven, aan je capsule toe te voegen.
 • Vergeet niet de huidige datum te vermelden op de tijdcapsule.

Benodigdheden

 • Betekenisvolle items
 • Waterdichte doos
 • Pen of potlood
 • Papier
 • Plastic zak
 • Schep of spade
Gerelateerde activiteiten