Vossenjacht


Een vossenjacht is een soort speurtocht waarbij de deelnemers binnen een bepaald gebied op zoek moeten gaan naar vossen. De vossen zijn spelleiders die verkleed rond lopen in opvallende kleding, bijvoorbeeld van een bepaald beroep.

Als de kinderen een vos hebben gevonden moeten ze een stempel of een ander bewijs halen. Degene die de meeste vossen heeft gevonden, is de winnaar.

Een vossenjacht wordt vaak georganiseerd voor (grote) groepen kinderen omdat het organisatorisch veel werk is.

Tekst gaat verder onder de afbeelding vossenjacht
Doordat de vossen zich opvallende verkleden kunnen de kinderen ze herkennen.

Wat is vossenjacht?

Het Vossenjacht spel is een buitenspel dat met verschillende groepen kan worden gespeeld. Het doel van de vossenjacht is de "vossen" te vinden in een bepaald gebied, bos, dorpscentrum, camping, sportveld, schoolgebouw, enz. en bij deze vossen een stempel of een ander teken te krijgen. Degene die uiteindelijk de meeste vossen vindt en/of punten verdient, is de winnaar.

De vossen zijn verkleden begeleiders in een bepaald thema. Dit kan spannend zijn voor de kinderen, want is de gevonden vos een echte vos of iemand die zich raar kleed?

De zoektocht naar vossen

Vossenjacht kan gespeeld worden in talloze varianten. De meest eenvoudige variant is die waarbij de "vossen" ( verklede begeleiders) gekleed zijn in een specifiek thema.

De groepjes kinderen gaan in een dorp of stad op zoek naar de vossen. Dit is vaak spannend voor de kinderen, omdat zij soms twijfelen of iemand die zij ontmoeten echt een vos is, of iemand die niets met het spel te maken heeft, maar gewoon een beetje "opvallend gekleed" lijkt.

Speluitleg

Een grote groep kinderen kan verdeeld worden in verschillende kleinere groepjes van hetzelfde aantal kinderen. Elke groep krijgt een formulier mee met een lijst van vossen die ze moeten vinden. Door de omgeving grondig te doorzoeken en de mensen op straat te vragen of ze een vos zijn of dat zij een bepaalde vos hebben gezien, moeten de groepjes alle vossen vinden.

Als ze een vos hebben gevonden moeten ze een stempel, muntje of een specifieke krabbel op hun formulier krijgen. Ook kan de vos nog een specifiek spel voorbereiden die de deelnemers moeten spelen als ze hem of haar gevonden hebben.

De vossen kunnen bijvoorbeeld munten uitdelen aan de groepjes die hen vinden. Ook kan je afspreken dat de groepjes extra munten kunnen verdienen door een spel of opdracht goed te spelen. Vaak geld dat hoe meer vossen ze vinden in een bepaalde tijd, hoe beter dit is. Maar, in plaats van de snelste kan ook de groep met de meeste munten winnen.

De groepen starten meestal om de 10 minuten gedurende het spel en kijken dan wie het snelste en de meeste vossen heeft gevonden.

Houdt rekening met de verkleed tijd die de vossen nodig hebben en de tijd die nodig is om op een specifieke plek te komen.

Vossenjacht personages

Als vossen kan je personages uit een ander land gebruiken, bijvoorbeeld: een Arabier, een Eskimo, een Chinees, enz. Ook kan je kiezen voor een noorman, een ridder, een indiaan, enz., of personages uit sprookjes, zoals een heks, Doornroosje, Sneeuwwitje, enz.

Je kunt ook verschillende beroepen bedenken: brandweerman, politieagent, bakker, kok, soldaat, enz., maar je kunt ook zelf allerlei vreemde personages verzinnen.

Variaties

  1. Als de kinderen een vos ontmaskerd hebben krijgen ze een opdracht of spel die uitgevoerd moeten worden.
  2. In plaats van een stempel, krabbel of muntje kunnen de vossen ook letters of woorden geven. Met die letters of woorden moeten de kinderen aan het eind van het spel een woord of zin maken.

Tips

  • Zorg ervoor dat een begeleider altijd met de kinderen meeloopt. Als het spel met oudere kinderen gespeeld wordt moeten deze altijd bereikbaar zijn via hun mobiele telefoon, laat eventueel iemand rondlopen/rijden om te kijken hoe alles gaat en waar en hoe ver iedereen weg is.
  • Als de vossenjacht lang duurt, kan je de groepjes eten/drinken geven om mee te nemen of zorgen voor eten/drinken bij een vos.

Benodigdheden

  • Aftekenkaartjes voor de groepen
  • Eventueel kaartje van het zoekgebied waar de vossen kunnen zitten
  • Verkleedkleren
  • Voldoende vossen (begeleiders)
  • Eventueel schmink
  • Eventueel spelmateriaal om bij de vossen te spelen
Gerelateerde activiteiten