Aftelkalender maken


Aftellen tot een bepaalde datum verhoogt de spanning nog meer. Vooral wanneer het gaat om belangrijke of langverwachte gebeurtenissen zoals feestdagen, verjaardagen, bruiloften of de geboorte van een baby.

Door een aftelkalender te maken, kan je precies zien hoeveel tijd er nog overblijft tot een leuke gebeurtenis. Op die manier kan je genieten van het aftellen, plannen en de voorpret, want dat is een groot deel van het vermaak. Door een aftelkalender te maken, komt de speciale dag of de week een stuk sneller dichterbij.

Een klassiek voorbeeld van een aftelkalender is de adventskalender, die wordt gebruikt om de 25 dagen van december tot Kerstmis af te tellen. Andere aftelkalenders gebruiken vaak papieren bladzijden, één voor elke maand, en tellen dan elke dag af tot een belangrijke gebeurtenis plaatsvindt. Gebruik je fantasie en maak een aftelkalender die past bij een specifieke gebeurtenis.

Tekst gaat verder onder de afbeelding aftelkalender maken
Een aftelkalender kan je ook maken door kleine kaartjes te maken die je op een prikbord vast maakt.

Aftelkalender knutselen

Een aftelkalender maken kan zo uitgebreid als je zelf wilt. Onder benodigdheden hebben we neergezet wat je nodig hebt, het meeste knutselmateriaal heb je waarschijnlijk al in huis.

Teken op het vel papier hokjes die de dagen voorstellen. Zorg dat de hokjes niet te klein worden het vel goed gevuld is. Kijk samen met de kinderen welke activiteiten voor de komende tijd gepland zijn en schrijf deze op de kalender. Eventueel kunnen de hokjes mooi versierd worden met stiften en potloden.

Als de aftelkalender klaar is kan het echte aftellen gaan beginnen. Zoek elke dag een momentje waarop je met de kinderen samen een vakje wegstreept. Dit kan je doen door deze echt weg te strepen met een stift of potlood maar ook door er iets overheen te plakken. Nu hebben we kinderen een beter idee van wat jullie de komende tijd voor leuke dingen gaan doen en hoe lang het nog duurt voordat het zover is.

Variaties

  1. De aftelkalender kan je ook versieren met leuke foto's of afbeeldingen. Zoek bij elke belangrijke datum een leuk plaatje en plak dit in het hokje. Zo worden de 'belangrijke' dagen waarnaar afgeteld wordt nog belangrijker.
  2. Net als bij een adventskalender kan je ook hokjes maken waarvan elke dag een nieuw deurtje opengevouwen mag worden.

Tips

  • Zorg dat iedereen mee kan werken aan de kalender. Eventueel kan je meerdere kalenders maken of bijvoorbeeld een aantal kinderen voor elke maand er een laten maken.

Benodigdheden

  • Stevig A3-papier
  • Schaar
  • Lijm (pritt stift)
  • Stiften/wasco/kleurpotloden
  • Liniaal
Gerelateerde activiteiten