Aquarel schilderen


Om met aquarel te leren schilderen, heb je maar heel weinig nodig. Enkele kleuren waterverf, een paar penselen, papier en water. Waterverf schilderen heeft echter enorme mogelijkheden. Waar waterverf schilderen vroeger voornamelijk werd gebruikt voor het maken van studies en schetsen, worden de kunstwerken tegenwoordig als volwaardige meesterwerken gezien en meer en meer bewonderd. Voorbeelden hiervan zijn de werken van de beroemde schilders William Turner, Paul Klee en Wassily Kandinsky.

Tekst gaat verder onder de afbeelding aquarel schilderen

Schilderen met waterverf

Vertel de kinderen dat jullie een aquarel schilderij gaan maken en met welk schilder materiaal ze gaan schilderen. Als je met aquarelverf werkt, gebruik je geen kwasten, maar penselen van verschillende diktes. Ook kun je ze vertellen dat je aquarelverf niet in één keer op het papier kunt doen, maar dat je de verf eerst moet mengen met water. De verf kun je dan zo dik maken als je zelf wilt. Waterverf doe je een beetje op het palet en dan kun je het mengen.

Maar hoe schilder je met penselen? Er wordt speciaal aquarelpapier gemaakt, ook kan het op gewoon papier, maar dat is eigenlijk te glad. Daarom is het beter om gewoon aquarelpapier te gebruiken. De kinderen krijgen een echt palet, dat is gemaakt van karton en omwikkeld met aluminiumfolie, en aquarelpapier. Om te beginnen krijgt elk kind: 2 kleuren verf, 2 penselen (een dikke en een dunne), een beker met water om de penselen uit te spoelen en keukenpapier om ze op te laten drogen.

Vertel de kinderen dat je bij aquarel nooit je penseel vanuit de verf direct op het papier zet, je penseel moet eerst gedoopt worden in het water. Vertel ook dat hoe vaker ze in het water dopen, hoe lichter de kleur wordt. Als het water erg vies is moeten ze nieuw water pakken, omdat anders de kleuren mengen. Ondersteun je uitleg door het een keertje voor te doen. De kinderen kunnen nu gaan proberen en experimenteren. Ze mogen schilderen wat ze zelf willen.

aquarel voorbeelden

Spelbegeleiding

Er kunnen een beperkt aantal kinderen deelnemen. Er moet namelijk voldoende ruimte zijn om de kinderen te begeleiden. De kinderen worden op weg geholpen door voor te doen hoe je de verf mengt en hoe je met het penseel werkt. We laten ze zo veel mogelijk zelf proberen. Hier en daar sturen we bij en helpen waar nodig is. Voor de oudere kinderen hebben we kleine canvas doeken gekocht. Door hun fijnere motoriek kunnen zij al beter met een penseel en een kleiner oppervlak werken.

Afsluiting

Geef op tijd aan dat de activiteit bijna afgelopen is, zodat de kinderen hun kunstwerk af kunnen maken. Sluit de activiteit daarna af. De gebruikte materialen worden samen met de kinderen opgeruimd.

We gaan met z'n allen de schilderijen bekijken, wat zijn ze allemaal leuk geworden! Bespreek de activiteit nog even na met de kinderen. Vonden ze het leuk om de schilderijen te maken? Vonden ze het moeilijk of juist gemakkelijk? Houd de nabespreking kort, maar zorg wel dat de kinderen kwijt kunnen wat ze kwijt willen.

aquarelverf

Variaties

 1. Als een kind klaar is met het schilderij kun je er ook nog een mooie houten lijst omheen maken. Je plakt het schilderij dan op stevig karton. De kinderen moeten de maten van hun schilderij opmeten en plankjes/latjes van de juiste lengte in verstek zagen. Deze plankjes/latjes kunnen ze dan op de rand van het schilderij lijmen. Vervolgens mag het lijstje nog versierd worden.
 2. Ook kunnen de kinderen samen een tentoonstelling maken. Zo konden de andere kinderen en ouders de schilderijen bewonderen.

Tips

 • De penselen moeten regelmatig worden schoon gemaakt. Dit doen we in een beker water. Met een keukenpapier wordt het penseel droog gemaakt. De verf moet dun gemaakt worden met water. Dit doe je door het penseel meer of minder nat te maken.
 • Deze activiteit wordt binnen gedaan. We beschikken over een grote tafel waar de kinderen omheen kunnen zitten, zo heb je een beter overzicht en kun je een kind helpen. Heb je geen grote tafel dan kun je wat tafels tegen elkaar schuiven zodat je ook het overzicht houdt.

Benodigdheden

 • Aquarel papier
 • Canvas doek
 • Penselen
 • Aquarel verf
 • Waterverf
 • Bekertjes
 • Keukenpapier
 • Palet
 • Aluminiumfolie
 • Dik karton
 • Verfschorten

Eventueel (zie variatiemogelijkheden):

 • Houten latjes
 • Zaag
 • Lijm
 • Materiaal om lijstjes te versieren
Gerelateerde activiteiten