Bloempot versieren


Een bloempot versieren is een leuke knutselactiviteit waarbij de kinderen hun fantasie de vrije loop kunnen laten gaan. De geschilderde bloempotten zijn heel mooi en kleurrijk en vrolijken elke tuin of terras op. De bloempotten zijn gemakkelijk te maken door kinderen. Een leuk idee om te maken als cadeautje voor familie of vrienden.

Tekst gaat verder onder de afbeelding bloempot versieren

Bloempot verven

Voordat je kunt beginnen met schilderen, moet je de bloempot eerst goed schoonmaken. Het maakt niet zoveel uit van welk materiaal je bloempot is gemaakt, maar zorg ervoor dat de plekken die je wilt gaan schilderen schoon zijn. Als er vuil of stof op zit kun je zeep en water gebruiken. Als het oppervlak helemaal schoon is blijft de verf beter zitten. Let op: laat de pot wel goed drogen voordat je deze gaat beschilderen.

Gebruik acrylverf in de kleuren die jij wilt. De keuze aan kleuren is vrijwel eindeloos, maar zorg er wel voor dat je een acrylverf gebruikt. Acrylverf droogt ontzettend snel en is als het droog is ook waterbestendig. Acrylverf is geschikt voor terracotta, klei, plastic en keramiek.

Bedenk een ontwerp. Bestudeer de bloempot en bepaal hoe deze eruit moet komen te zien. Als het voor binnen is, bedenk dan wat goed zou staan bij de kleur van de muren of de vloer. Als de pot buiten staat, bedenk dan welke kleuren in de tuin passen.

Gebruik tape of uitgeknipte stencils om makkelijker strakke vormen te kunnen maken. Met een grijs potlood kan je nu gaan schetsen op de bloempot. Als je tevreden bent kan je gaan verven.

Verf de eerste laag. De mogelijkheden om je bloempotten te beschilderen zijn onbeperkt, dus laat je creativiteit de vrije loop! Gebruik een grote kwast om een grondlaag aan te brengen. Kies een kleur uit zodat je een effen canvas hebt om verder te versieren.

Als je ontwerp droog is breng je een transparante beschermlaag aan. Als je tevreden bent met je werk, is het tijd om te zorgen dat de verf op zijn plaats blijft. Breng ten minste twee lagen doorzichtige acryllak op waterbasis aan om te voorkomen dat de verf verbleekt of loslaat. Je kunt een speciale lak kopen bij de hobbywinkel bij jou in de buurt.

Variaties

 1. Een geschilderde bloempot hoeft natuurlijk niet enkel gebruikt te worden om planten in te zetten. Je kan van een bloempot talrijke dingen maken. Bijvoorbeeld een vogelhuisje!

Tips

 • In een terracotta bloempot kan je de binnenkant met een beschermlaag bedekken om te voorkomen dat vocht er doorheen dringt en je decoraties beschadigt
 • Als het resultaat je tegenvalt kun je er gewoon opnieuw overheen schilderen!
 • Het is belangrijk dat de bloempot en verf helemaal droog is voordat je hem vult met aarde en een plant.

Benodigdheden

 • Bloempotten van aardewerk
 • Acrylverf geschikt voor buitengebruik
 • Acryl lak
 • Sjablonen om letters of figuren te maken (vaak te koop bij een hobby- of knutselwinkel)
 • Verfstiften als je met de hand wilt schrijven in plaats van sjablonen te gebruiken
 • Kwasten
 • Palet
Gerelateerde activiteiten