Bootjes van walnoten


Ahoy kleine kapiteins! In deze activiteit gaan we bootjes maken van walnoten. Het is niet alleen een creatieve activiteit, maar de kinderen ontdekken ook welk bootje het langst drijft, het verst vaart, of zelfs welke bootjes het snelst zinken.

Tekst gaat verder onder de afbeelding bootjes van walnoten

Bootjes van walnoten maken

Begin met het verzamelen van walnoten en kraak ze open om de mooie halve doppen te verkrijgen.

Neem een kleine hoeveelheid klei of leem en druk dit stevig op de bodem van de dop. Test of de dop blijft drijven. Als het zinkt, verwijder dan wat klei totdat je bootje licht genoeg is om te blijven drijven.

Steek een satéprikker in elke dop en controleer of ze stevig blijven staan. Voeg meer klei toe indien nodig om de stabiliteit te verbeteren. Verwijder de prikker om later de mast van je bootje te maken.

Knip zeil vorm driehoeken uit papier en/of stof en lijm ze aan de rand van de mast van je bootje.

Steek de mast met de vlag stevig en recht in de klei en... laat je bootjes te water!

Variaties

 1. Geef elk bootje een uniek thema. Denk aan piratenbootjes, zeemeerminschepen of zelfs ruimteschepen. Versier de zeilen en romp met bijpassende details.
 2. Schilder de walnotendoppen in verschillende kleuren en creëer een prachtige regenboogvloot. Dit voegt een kleurrijk tintje toe aan je wateravontuur.
 3. Stapel meerdere doppen op elkaar met kleine satéprikkers ertussen om dubbeldekkers te maken. Voeg kleine vlaggetjes toe aan de masten voor een speels effect.
 4. Plaats kleine plantjes in de bootjes in plaats van klei. Dit creëert drijvende tuinen terwijl je bootjes rustig over het water glijden.

Tips

 • Zorg ervoor dat de bootjes goed in balans zijn. Experimenteer met de positie van de mast en zeilen om ervoor te zorgen dat de bootjes recht en stabiel blijven drijven.
 • Als je de bootjes in open water laat drijven, zorg er dan voor dat het veilig is en dat er geen gevaarlijke stromingen zijn. Hou toezicht op de kleintjes en laat ze alleen onder toezicht deelnemen.
 • Experimenteer met verschillende materialen voor de zeilen, zoals gekleurd papier, stofrestjes of zelfs bladeren. Dit voegt een interessante textuur toe aan je bootjes.
 • Voeg een beetje kleur aan het water toe door eetbare kleurstoffen of natuurlijke kleuren zoals bloemblaadjes aan het water toe te voegen. Dit maakt het avontuur nog sprookjesachtiger.

Benodigdheden:

 • Doppen van walnoten
 • Klei of leem
 • Satéprikkers of andere dunne stokjes
 • Schaar en lijm
 • Restjes stof en/of papier
 • Bakje water
Gerelateerde activiteiten