Caleidoscoop maken


Ontdek de magie van licht, reflecties en symmetrie door je eigen caleidoscoop te maken in deze leuke en creatieve activiteit voor kinderen! Duik in een kleurrijk universum vol betoverende patronen en verbaas je over de schoonheid die ontstaat wanneer licht en spiegels samenkomen. Verzamel je knutselspullen en bereid je voor op een spannend en verrassend avontuur vol visuele verrassingen en veel knutselplezier. Klaar om je eigen unieke caleidoscoop te maken? Laten we beginnen!

Tekst gaat verder onder de afbeelding Caleidoscoop maken

Eenvoudige caleidoscoop maken

Neem de 3 stukken spiegelend plexiglas en plak ze stevig aan elkaar om een driehoekige vorm te vormen. Zorg ervoor dat de tape aan de buitenkant van de driehoek zit, zodat het stevig blijft.

Leg het driehoekige frame op het transparante overhead projector sheets en trek de omtrek van het kleine driehoekje aan het einde van de caleidoscoop. Voeg ongeveer 1 cm extra toe rondom de driehoek, zodat je het papier kunt vouwen.

Knip de driehoek uit het transparante papier en maak in elke hoek kleine inkepingen. Dit helpt de randen naar beneden te vouwen.

Plaats het transparante papier aan het einde van de caleidoscoop en vouw de randen naar beneden, zodat het stevig op zijn plaats blijft zitten. Gebruik tape om het transparante papier vast te zetten.

Teken een nieuwe driehoek op het overhead projector sheets, maar maak deze 2 cm groter dan de vorige driehoek.

Kies welke kleur doorschijnend plastic je wilt gebruiken in je caleidoscoop. Knip kleine stukjes uit die bovenop het transparante papier komen te liggen. Deze stukjes plastic zullen bijdragen aan de kleurrijke patronen in je caleidoscoop.

Plaats het gekleurde plastic boven op het transparante papier en voeg het grotere driehoekige stuk transparant papier toe. Plak de tweede driehoek naar beneden, zodat er net genoeg ruimte is om het plastic tussen de twee transparante lagen te laten bewegen.

Nu is je caleidoscoop klaar! Je kunt een omhulsel voor je caleidoscoop maken door karton te gebruiken. Snijd een stuk karton op maat en versier het met viltstiften, glitters, stickers of andere decoratieve materialen. Bevestig het kartonnen omhulsel stevig rondom de caleidoscoop met tape of lijm.

Hoe een caleidoscoop werkt:

De patronen binnenin je caleidoscoop worden gecreëerd door licht dat reflecteert tussen de spiegels aan de binnenkant. Wanneer je door een van de openingen kijkt, komt het licht binnen via de andere openingen en wordt het herhaaldelijk gereflecteerd door de spiegels. Dit creëert een prachtige symmetrie en een eindeloze reeks kleurrijke patronen. De spiegels in de caleidoscoop zorgen ervoor dat het licht telkens opnieuw wordt gebroken en weerkaatst, waardoor een fascinerend spel van reflecties ontstaat.

De combinatie van licht, reflectie en de geometrische vormen binnenin de caleidoscoop creëert een magische ervaring die jong en oud zal betoveren. Laat je verwonderen door de wonderen van de caleidoscoop en ontdek de oneindige mogelijkheden die schuilen in de wereld van licht en symmetrie!

Variaties

 1. Experimenteer met verschillende kleuren en patronen van doorschijnend plastic. Je kunt verschillende soorten gekleurd folie, cellofaan of zelfs gekleurd transparant papier proberen. Dit zal leiden tot diverse en interessante visuele effecten binnenin de caleidoscoop.
 2. Probeer verschillende lichtbronnen uit tijdens het gebruik van de caleidoscoop. Speel met natuurlijk zonlicht, een zaklamp of zelfs een lichtgevende lamp om te zien hoe de patronen en kleuren veranderen.
 3. Als je wat extra glans en glamour wilt toevoegen, kun je glitter toevoegen aan het transparante papier of het gekleurde plastic. Dit zal zorgen voor een sprankelend effect wanneer het licht wordt gereflecteerd.
 4. Verken verschillende vormen en maten voor je caleidoscoop. Je kunt experimenteren met vierkante of zeshoekige spiegels in plaats van driehoekige om unieke patronen te creëren.

Tips

 • Zorg ervoor dat de spiegels goed zijn schoongemaakt voordat je ze gebruikt. Vuil of vingerafdrukken kunnen de helderheid van de reflecties verminderen.
 • Als je wilt dat je caleidoscoop draagbaar is, kun je de keukenrol vervangen door een PVC-buis of een ander stevig buisvormig materiaal. Zorg ervoor dat het formaat van de buis geschikt is voor de grootte van de spiegels die je gebruikt.
 • Moedig kinderen aan om hun eigen ontwerpen en patronen te tekenen op het transparante papier. Dit zal hun creativiteit stimuleren en hen een gevoel van eigenaarschap geven over hun caleidoscoop.

Benodigdheden

 • 3 stukken spiegelend plexiglas
 • Een lege keukenrol
 • Een rol duct tape of plakband
 • Transparant overhead projector sheets
 • Gekleurd en doorschijnend plastic
 • Een potlood
 • Schaar
 • Karton
 • Viltstiften, glitters, stickers of andere decoratieve materialen
Gerelateerde activiteiten