Dromenvanger maken


Een dromenvanger maken is een leuke knutsel activiteit waar kinderen hun creativiteit in kwijt kunnen en hun eigen invulling aan kunnen geven.

Dromenvangers oorspronkelijk gemaakt om boven je bed te hangen om slechte dromen op te vangen. Sommige mensen geloven dat een dromenvanger boven je bed je geluk en goede dromen kan brengen.

Het maken van een dromenvanger is dus vooral interessant vanwege het verhaal en de legende erachter. Vertel dus ook wat een dromenvanger is, hoe deze werkt en wat het verhaal er achter is.

Tekst gaat verder onder de afbeelding dromenvanger maken

Dromenvanger knutselen

Als de kinderen het leuk vinden om te knutselen en DIY-activiteiten te doen is het maken van een dromenvanger een geweldige activiteit.

De doe-het-zelf dromenvanger die we gaan maken heeft (felle) kleuren, veren, kralen en mooie versieringen die leuk zijn voor kinderen. Ze kunnen naar eigen fantasie figuren en veren toevoegen. Als de dromenvanger af is kan je helpen de kinderen de perfecte plek in hun kamer of speelkamer uit te zoeken om hun dromenvanger op te hangen.

Stappenplan

Als je je afvraagt hoe je stap voor stap een dromenvanger voor kinderen maakt zoek dan niet verder. Met ons stappenplan knutsel je in een korte tijd een prachtige dromenvanger.

 1. Begin met twee gekleurde garens en wikkel je die rond de borduurring. Als je te losjes wikkelt, kan het garen gaan schuiven. Zorg ervoor dus voor dat het strak zit, en zo niet, trek er dan hier en daar een beetje aan. Je kunt ook een klein beetje lijm gebruiken als dat nodig is.
 2. Nu kan je het web van de dromenvanger gaan weven. Bevestig een nieuw draad aan de ring en sla dit telkens één keer om de ring met steeds een tussenpozen van zo’n 5 cm. Hierdoor ontstaat er een achthoekige ruit. Span in deze ruit nog een keer zo’n ruit en herhaal dit totdat het web geweven is. Let op! Schuif tijdens het weven zo nu en dan een kraaltje om het stuk wol waarmee je weeft.
 3. Knip uit het vilt figuurtjes die je aan de dromenvanger wilt gaan hangen. Gebruik hier eventueel een uitgeprint patroon voor van internet of teken eerst zelf iets op papier. Bijvoorbeeld een hartje of een ster. Stik deze met naald en draad aan elkaar en doe er een beetje wol in zodat het wat vulling heeft. Dit geeft een mooi ruimtelijk (3D) effect.
 4. Nu de dromenvanger geweven is, kan je de figuurtjes en de veren bevestigen. Hang aan de onderkant drie of vijf touwtjes en schuif hier kralen aan. Knoop aan de onderkant van de touwtje de figuurtjes en veren vast.

Wat is de betekenis van een dromenvanger?

Een dromenvanger zorgt er voor dat je beter slaapt. De indiaanse dromenvanger, of Dreamcatcher, werd bedacht door de Woodland groep van indianen als een beschermend amulet of hanger, oorspronkelijk voor de kinderen van de stammen. Men geloofde dat de dromenvanger een persoon zou beschermen tegen de slechte geesten die in nare dromen en nachtmerries voorkwamen. De dromenvanger werd gemaakt in de vorm van een spinnenweb met behulp van een houten hoepel die werd bevestigd aan een geweven web of los net, zodat het leek op een spinnenweb. De dromenvanger werd dan versierd met heilige en persoonlijke voorwerpen zoals veren en kralen.

Als je de dromenvanger boven of naast je bed hangt, waarbij deze vrij door de lucht kan bewegen, vangt deze de dromen op wanneer deze voorbij vliegen. De goede dromen weten de dromenvanger te passeren, glippen door de gaten en glijden zo zachtjes over de zachte veren en versieringen naar beneden zodat dat de slaper vaak niet doorheeft dat hij/zij droomt. De slechte dromen, die de weg niet weten, raken verstrikt in de dromenvanger en vergaan bij het eerste licht van de nieuwe dag.

Dromenvangers zijn er in allerlei kleurrijke varianten. Traditioneel staat elke kleur voor een van de vier natuurelementen. Rood en goudgeel staan voor vuur, blauw voor lucht, wit en zeegroen voor water en zwart en bruin voor aarde. Tegenwoordig zie je dromenvangers in veel meer verschillende kleurvariaties zoals roze, paars, pastel en neon kleuren. Het leuke van het maken van je eigen dromenvanger is dat je zelf bepaalt welke kleur en stijl je dromenvanger krijgt.

Tijdens de jaren '60 en '70 werden ze populair als souvenirs. Ze werden zelfs een element van de culturele erkenning van verschillende inheemse volkeren van Noord-Amerika.

Variaties

 1. Een leuke variatie op het maken van een dromenvanger is het maken van een wensdoosje.
 2. Het maken van een kastanje spinnenweb is een soortgelijke activiteit.

Tips

 • Naast het weven kan je ook een dromenvanger maken door kanten stof te gebruiken.
 • Maak een voorbeeld dromenvanger zodat de kinderen een goed beeld hebben van wat ze gaan maken.

Benodigdheden

 • Houten borduurring
 • Garen/wol/touw
 • Kralen
 • Veren
 • Vilt
 • Schaar
 • Haaknaald
 • Klein beetje wol voor in de vilten figuurtjes
 • Stukje draad om de dromenvanger aan op te hangen (zilver of gekleurd)
Gerelateerde activiteiten