Gelukspoppetjes maken
Het maken van een gelukspoppetje is een leuke knutselactiviteit waarbij kinderen hun creativiteit kunnen laten gaan. Daarnaast is het een goed onderwerp om met kinderen te bespreken. Wat is geluk? En wat beïnvloed geluk? Door het maken van een gelukspoppetje wordt dit thema op een mooie manier besproken.
Het maken van gelukspoppetjes duurt ongeveer 30 – 45 minuten.
Inhoudsopgave
Het maken van een Gelukspoppetje
Vraag aan de kinderen wat geluk is. Kan iemand dat uitleggen? Wanneer voelde je je heel erg gelukkig en hoe kwam dat? Door hierover te praten leren kinderen beter te begrijpen wat 'geluk' betekend.
Soms wens je elkaar ook geluk. Bijvoorbeeld als iemand iets moeilijks gaat doen of gaat verhuizen. Vraag aan de kinderen of ze nog meer momenten weten waarop je elkaar geluk kan wensen.
Vertel de kinderen dat ze in sommige landen of culturen heel erg geloven in gelukspoppetjes. Deze mensen geven elkaar dan een gelukspoppetje omdat dit geluk zou brengen.
Vandaag gaan we kinderen zelf zo'n gelukspoppetje maken. Laat het voorbeeldpoppetje zien en leg uit hoe deze gemaakt is.
Haal de houten wasknijper uit elkaar door het ijzertje los te maken. Alleen het hout gebruiken we voor het gelukspoppetje. Vervolgens kunnen we stroken stof gaan knippen en alle versiersels klaar leggen.
Door de twee houten deeltjes van de wasknijper met het ruggetje aan elkaar te lijmen ontstaat het 'lichaam' van het poppetje. Op het hoofdje kunnen we een gezichtje tekenen. Met draad maken we de haartjes op het hoofd, gebruik hier lijm voor.
Nu het poppetje een lichaam heeft gaan we dit aankleden met de stofjes die we hebben. Rol het lichaam van het poppetje in een stukje stof/vilt en knoop er een touwtje omheen. Het 'basis' gelukspoppetje hebben we nu. Laat de kinderen het poppetje verder versieren met de aanwezige materialen.
Als het poppetje af is kunnen deze bij elkaar gezet worden op een daarvoor klaargezette tafel.
Variaties
- Laat de kinderen eerst hun 'wens' opschrijven op een papiertje. Het papiertje kan vervolgens verwerkt worden in het lichaampje van het gelukspoppetje.
- Nadat de kinderen een gelukspoppetje hebben gemaakt kunnen ze deze na gaan tekenen.
- Maak een gelukspoppetje voor iemand anders. Bijvoorbeeld: mama/papa, oma of opa enz.
Tips
- Maak voordat je deze activiteit gaat doen alvast een voorbeeld poppetje. Zo weten de kinderen beter wat ze gaan maken en is het uitleggen van de activiteit veel makkelijker.
- Laat de kinderen een schort aantrekken zodat er geen lijm op hun kleren komt.
Benodigdheden
- Houten wasknijpers
- Stofjes, vilt, touwtjes, knopen, draad, garen, linten, stiften/potloden etc.
- Scharen
- (hout)Lijm en knutsellijm
- Voorbeeld gelukspoppetje