Helikopter vouwen


Een helikopter vouwen is een leuke knutselactiviteit waarbij de kinderen zelf een helikopter vouwen van papier.

Tekst gaat verder onder de afbeelding helikopter vouwen

Papieren helikopter

Knip een strook papier van 5 bij 20 centimeter. Teken een lijn door het midden en vouw het bovenste derde deel van het papier naar beneden.

Vouw het papier daarna weer open. Voor de rotorbladen van de helikopter, knip langs de lijn tot aan de vouw. Teken een dwarse lijn iets onder de vouw.

Plaats markeringen op de lijn die je hebt getekend, halverwege tussen de rand en het midden. Knip vanaf elke rand tot aan de markering.

Vouw de onderrand van het papier naar het midden toe tot aan de potloodlijn en maak de vouw scherp. Doe hetzelfde aan de andere kant.

Vouw de onderste rand van het papier tot aan het potloodlijntje onder de vellen. Maak de vouw scherp, zodat het papier plat ligt.

Plaats een paperclip aan de onderkant en vouw de bladen open. Gooi de helikopter nu hoog in de lucht en hij zal als een echte helikopter naar beneden vliegen.

Hoe werkt de helikopter?

De helikopter zakt naar de grond door de zwaartekracht. In plaats van rechtstreeks naar beneden te ballen, zoals de meeste dingen, tolt hij langzaam naar de grond.

Als de helikopter valt, raakt elk blad de lucht, waardoor de lucht naar de kant wordt geduwd. Daardoor gaat de helikopter tollen (draaien) en wordt zijn val vertraagd.

Variaties

  1. Daag de kinderen uit om zelf te experimenteren met de verhoudingen van de helikopter. Kunnen ze zorgen dat de rotorbladen langzamer draaien? Of sneller?

Tips

  • Als je de helikopters lang wilt laten vliegen kan je ze van wat hoger naar beneden gooien.

Benodigdheden

  • Papier
  • Paperclips
  • Schaar
  • Potlood
Gerelateerde activiteiten