Kastanje spinnenweb maken


Een kastanje spinnenweb maken is een leuke knutsel activiteit om te doen als je buiten kastanjes gevonden hebt. Met verschillende kleuren wol kan je een creatief knutselwerk maken. Hang je kastanje spinnenweb daarna in het raamkozijn en geniet van je kunstwerkje!

Tekst gaat verder onder de afbeelding Kastanje spinnenweb maken

Een spinnenweb van een kastanje maken

Door zelf een spinnenweb van een kastanje te maken stimuleer je de creativiteit van kinderen. Ze kunnen verschillende kleuren wol combineren en zelf bepalen hoe ze het spinnenweb gaan weven.

Volg de volgende stappen om je eigen spinnenweb van een kastanje te maken:

 1. Maak eerst het raam voor het spinnenweb door de satéprikker in de kastanjes te duwen. De buitenkant kan een beetje hard zijn, dus is het slim om eerst met de spijker of priem een gaatje te maken. De kastanje is aan de buitenkant heel erg hard maar zodra je door de schil heen bent heel zacht.
 2. Duw de houten satéprikker er vrij diep in, maar pas op dat je er niet helemaal doorheen gaat. Als de satéprikker stevig zit hoef geen lijm te gebruiken. Twijfel je? Doe dan een druppeltje lijm in het gaatje waar de prikker in gaat.
 3. Maak een stukje wollen draad met een knoopje aan een van de houten satéprikkers vast en dan ga je naar de volgende prikker waar je de wol omheen draait, dan door naar de volgende prikker waar je de wol weer omheen draait en zo ga je steeds helemaal rond. Het is niet voldoende om alleen maar onder - over - onder - over rond te gaan zoals je normaal zou doen met weven. Aangezien het frame feitelijk een cirkel is en de wol meer grip nodig heeft. De wol moet rond elke houten satéprikker worden gelust. Anders loop je het risico dat het allemaal naar het midden glijdt. Het vlechten is eenvoudig als je het eenmaal onder de knie hebt!
 4. Als je een andere kleur aan je spinnenweb wilt toevoegen knip je de draad door en knoop je de andere kleur wol hieraan vast. Zo kan je zelf bepalen hoe je spinnenweb eruit komt te zien.
 5. Als je spinnenweb af knip het touwtje dan wat langer af zodat je de kastanje spinnenweb eraan op kunt hangen, bijvoorbeeld in het raamkozijn. Je kan het spinnenweb af maken door er een bijpassende spinnetje bij te maken.

Variaties

 1. Naast een kastanje spinnenweb kan je ook een dromenvanger maken op dezelfde manier.
 2. Je kunt deze activiteit ook met eikels doen als je geen kastanjes in je omgeving hebt!

Tips

 • Als je de draden heel dicht langs elkaar weeft dan wordt het een prachtig spinnenweb.
 • Het is handiger om met een oneven aantal satéprikkers te werken omdat je dan het zogenaamde "weefeffect" krijgt (per stokje het draad boven of onder) en je spinnenweb niet gaat schuiven.
 • Als je de draadjes 2 keer om het stokje draait, houdt het beter vast en je web word nog mooier.
 • Wees voorzichtig bij het monteren van prikkers, je schiet makkelijk in je hand. Zorg ervoor dat niemand gewond raakt.

Benodigdheden

 • Een kastanje
 • (lange) Saté prikkers
 • Verschillende kleuren wol
 • Een spijker of priem om gaatjes mee in de kastanje te prikken
 • Eventueel lijm
Gerelateerde activiteiten