Muziekinstrumenten maken


Een muziekinstrument maken in een creatieve activiteit waarbij de kinderen zelf mogen bepalen wat ze gaan maken. Er is maar één regel: het instrument moet geluid maken.

Tekst gaat verder onder de afbeelding muziekinstrumenten maken
Een panfluit, trommel en tamboerijn. Afbeelding via: Welcome to Nana’s

Voorbereiding

Zorg voor een kast met knutselspullen, zodat de kinderen de materialen zelf kunnen kiezen. Denk aan stevige materialen zoals hout, buizen, touw, visdraad en piepschuim. Zorg ervoor dat er genoeg materialen zijn om uit te kiezen.

Voor deze activiteit is ongeveer een halve dag nodig.

Muziekinstrument knutselen

Vertel de kinderen wat ze gaan doen: ze gaan zelf een muziekinstrument maken. De kinderen mogen zelf beslissen of ze een bestaand instrument willen namaken of dat ze hun eigen instrument willen bedenken. Bespreek van tevoren met de kinderen welke instrumenten ze al kennen, welk geluid ze maken en waarom ze dat doen. Vraag aan de kinderen of ze al weten welk instrument ze willen maken, hoe ze het denken het te gaan maken en welke materialen ze daarvoor willen gebruiken. Let erop dat iedereen alles begrijpt en aan de slag kan, probeer zo nodig de kinderen met voorbeelden te helpen:

  1. Een snaar voor een gitaar of een viool kun je maken met een gespannen touwtje of een elastiekje.
  2. Een trommel kan worden gemaakt door een doek (of ballon) uit te rekken.
  3. Kleine korreltjes in een potje geven een sambabal geluid.

Zorg ervoor dat elk kind een plan heeft voor zijn eigen instrument. Het is de bedoeling dat zij zelf nadenken over hoe hun instrument eruit zal zien, hoe het kan worden gebouwd, wat voor materiaal zij gaan gebruiken en hoe zij met dat materiaal gaan werken.

Spelbegeleiding

De kinderen zullen individueel aan hun instrument gaan werken. Zorg ervoor dat de kinderen, terwijl ze bezig zijn, iets maken dat ook echt geluid kan maken, zodat ze het kunnen demonstreren en iedereen een leuke ervaring heeft. Controleer van tijd tot tijd of de kinderen het goed doen en controleer samen of ze het instrument kunnen laten horen. Geef de kinderen zo nodig advies of hulp. Maak altijd duidelijk waarom je iets doet. Laat ze het niet alleen overnemen, maar laat ze weten hoe ze het zelf het beste kunnen doen.

Afsluiting

Vertel de kinderen ruim van tevoren dat ze hun werk af moeten hebben. Dit is vooral van belang omdat sommige kinderen nog graag een demonstratie van hun zelfgemaakte instrument willen geven. Help de kinderen die hun instrument nog niet af hebben, zodat zij het ook kunnen demonstreren als zij dat willen, of laat hen weten dat zij er op een ander moment verder aan kunnen werken. Als de kinderen klaar zijn, ruim je samen de rommel op. Iedereen moet helpen. Vraag de kinderen na het opruimen om hun instrument te presenteren: Wat is het? Waar is het van gemaakt? Hoe werkt het? Geef de kinderen ook de kans om een korte demonstratie te geven. Houd het gesprek kort, maar zorg ervoor dat de kinderen kunnen zeggen wat ze willen. Spreek met kinderen die hun instrument nog niet af hebben, af wanneer ze het zullen demonstreren.

Variaties

  1. In een kleine groep kunnen kinderen samenwerken om instrumenten te maken voor een groepsoptreden (als bandje!), nadat iedereen zijn muziekinstrument af heeft.
  2. Voor jongere kinderen is het ook leuk om muziekinstrumenten te maken. Maar zij zullen wel meer begeleiding nodig hebben.

Tips

  • Zorg voor genoeg ruimte om te werken, bij voorkeur een grote knutseltafel waarop al het nodige materiaal kan worden gelegd.
  • Als de kinderen zelf inspiratie kunnen opdoen in de knutselkast, dan is dat helemaal mooi. Je kunt ook boekjes en magazine verzamelen waar verschillende instrumenten in voorkomen om de kinderen te inspireren.

Benodigdheden

  • Verschillende materialen waarmee instrumenten geknutseld kunnen worden.
Gerelateerde activiteiten