Optische illusie maken


Optische illusies maken met fotografie is een leuke en creatieve manier om te spelen met perspectief, licht en kleur. Met een paar eenvoudige materialen en wat creativiteit kunnen de kinderen prachtige illusies maken. In deze activiteit geven we je tips en instructies voor het maken van optische illusies met fotografie, en ideeën voor verschillende voorwerpen en achtergronden die je kunt gebruiken. Dus pak je camera en maak je klaar om aan de slag te gaan met het maken van prachtige illusies!

Tekst gaat verder onder de afbeelding optische illusie maken
Met behulp van spiegels kun je fantastische optische illusies maken.

Wat is een illusie?

Een illusie is een misleiding van de werkelijkheid, ook wel een droombeeld genoemd. Een illusie is een schijnwerkelijkheid of een verkeerde voorstelling van de werkelijkheid.

Een illusie is gebaseerd op valse waarnemingen van echte externe prikkels. Dit komt doordat een mens een beeld heeft van de werkelijkheid dat gebaseerd is op waarnemingen via zintuigen. In de hersenen worden deze signalen verwerkt. Illusies kunnen niet bestaan zonder zintuiglijke waarneming. In feite is een illusie dus een onjuiste interpretatie van een waarneming.

Illusies kunnen ontstaan uit natuurkundige effecten. Een voorbeeld hiervan is een luchtspiegeling (fata morgana). Visuele illusies zijn vooral bekend om hun vermogen de zintuigen te misleiden, zoals gezichtsbedrog. Hierbij kan men denken aan beelden waarbij bepaalde vormen lijken te bewegen, terwijl ze in werkelijkheid vast staan op een beeld. Dit bedrog komt vaak doordat het oog beperkingen heeft. Een ander voorbeeld, dat veel voorkomt in het dagelijks leven, is een tl-buis. Deze buis lijkt altijd licht uit te stralen, maar in werkelijkheid flikkert de buis heel snel. Het feit dat de TL-buis continu licht lijkt uit te stralen is dus een illusie, in werkelijkheid flikkert het licht heel snel.

optische illusie
Een optische illusie waarbij de slangen lijken te draaien. Deze illusie is vergelijkbaar met de draaiende slangen van Akiyoshi Kitaoka.

Optische illusie foto

Plaats de camera op een statief of een stabiel oppervlak. Zorg ervoor dat het toestel recht staat en niet beweegt terwijl je de foto neemt.

Kies een achtergrond voor je foto. De achtergrond kan gewoon wit of zwart zijn, maar je kunt ook iets met meer kleur of structuur kiezen.

Plaats je object (spiegel, glas of plastic plaat) voor de lens van je camera en zorg ervoor dat het gecentreerd en horizontaal is.

Schik je objecten op het oppervlak voor de camera en zorg ervoor dat ze zo zijn geplaatst dat ze de illusie creëren die je wilt. Je kunt bijvoorbeeld een voorwerp voor de spiegel of het glas plaatsen om een reflectie te creëren die in de lucht lijkt te zweven.

Maak de foto. Probeer verschillende hoeken en posities om het beste effect te krijgen.
Als je de illusie wilt verbeteren, kun je gebruik maken van nabewerking software om de kleuren of het contrast van de foto aan te passen, of om tekst of andere elementen toe te voegen.

Variaties

  1. Om de optische illusie te laten werken, moet je experimenteren met verschillende hoeken en posities om het beste effect te krijgen. Je kunt ook verschillende voorwerpen en achtergronden proberen om unieke en interessante illusies te creëren.

Tips

  • Experimenteer met verschillende voorwerpen: Probeer verschillende soorten voorwerpen te gebruiken, zoals spiegels, glas of doorzichtige kunststofplaten, om reflecties of vervormingen te creëren. Je kunt ook experimenteren met verschillende texturen, vormen en kleuren om interessante patronen en ontwerpen te maken.
  • Gebruik een effen achtergrond: Een effen witte of zwarte achtergrond kan helpen om je optische illusie op te laten vallen. Het maakt het ook gemakkelijker om de foto later te bewerken als je de illusie wilt verbeteren.
  • Let op de belichting: Licht is belangrijk bij het maken van een optische illusie. Zorg ervoor dat de lichtval gelijkmatig is en niet te fel of te donker. Je kunt ook experimenteren met verschillende lichteffecten, zoals schaduwen of reflecties, om unieke en interessante illusies te creëren.
  • Maak meerdere foto's: Wees niet bang om meerdere foto's te maken vanuit verschillende hoeken en posities. Dit geeft je meer opties om uit te kiezen en helpt je de beste hoek te vinden om de gewenste illusie te creëren.

Benodigdheden

  • Een camera of smartphone met een camera
  • Statief of een stabiel oppervlak om de camera op te plaatsen
  • Voorwerpen om de illusie te creëren (zoals een spiegel, een stuk glas of een doorzichtige kunststof plaat)
  • Een computer of smartphone met foto bewerkingssoftware (optioneel)
Gerelateerde activiteiten