Poppenbedje Maken


Poppenbedje zelf maken

Karton is een goedkoop en stevig materiaal waarmee je allerlei speelgoed kunt maken. Vandaag gaan we een poppenbedje maken. Karton is is goed te bewerken en daardoor kun je het speelgoed precies zo maken als je wil. Omdat je er eerst iets van moet maken voordat je ermee kunt spelen wordt het spelen ook een stuk gemakkelijker, gedurende het bouwen is er tijd om na te denken over wat er gespeeld gaat worden, hoe en met wie.

Tekst gaat verder onder de afbeelding poppenbedje maken karton
Een poppenbedje gemaakt van karton voor je pop of knuffels .

Het knutselen van het poppenbedje

Bij verschillende winkels kan je een poppenbedje kopen voor je pop of knuffels. Maar zelf een bedje maken is natuurlijk veel leuker. Een kartonnen poppenbedje zal niet zo stevig zijn als een houten variant maar het is ook een stuk makkelijk en goedkoper om te maken.

Voordat we kunnen beginnen is het belangrijk dat alle benodigdheden klaar staan. Kijk onderaan dit artikel wat je precies nodig hebt.

We beginnen met het snijden of knippen van een rechthoek van ongeveer 60 x 40 cm. We gebruiken de vouwranden die al aan de doos zitten. Als er geen bestaande vouwrand is, buigen we het karton voorzichtig met behulp van een liniaal. We hebben nu twee zijdes aan elke kant op 10 cm afstand nodig, zoals op onderstaande foto.

poppenbedje knutselen afmetingen
De basis van ons poppenbedje.

Het midden van de kartonnen rechthoek is de bodem van het bedje. We knippen het een klein stukje in, ongeveer 3 cm aan beide kanten (zie bovenstaande foto).

Nu kunnen we de zijkant van de wieg maken. De zijkanten van het bedje vouwen we dubbel. Deze zullen later in de voet van de wieg geschoven worden.

voet poppenbedje

De voet van het poppenbedje is 35 x 20 cm. We vouwen het uitgeknipte stuk karton dubbel en knippen het in +/- 10 cm lang, ongever 0.5 cm breed, zodat hier het bedje ingeschoven kan worden.

Schuif het bedje in de zojuist gemaakte voet of standaard en het poppenbedje is klaar. Leg de pop of knuffel voorzichtig in het bedje en hij of zij zal heerlijk slapen.

knipranden bedje
Knip het karton in zodat het bedje er in geschoven kan worden.
eindresultaat bed voor poppen of knuffels
Als je alles goed doet komt het bedje er zo uit te zien.

Het maken van een poppenbedje duurt ongeveer 60 minuten.

Variaties

 1. Als het poppenbed af is kan er nog een kussentje, dekentje of matrasje voor de pop gemaakt worden. Zo kan het popje of knuffel lekker warm slapen.
 2. Het kartonnen poppenbedje kan versierd worden met stiften of verf. Zo ziet het bedje er nog leuker uit!

Tips

 • Help de kinderen met het snijden of knippen van het karton. Een schaar of mes kan scherp zijn. Wees voorzichtig!
 • Maak een leuke variatie op het bovenstaande model. Wat kan er anders gemaakt worden? Misschien een sterrenhemel voor je pop of knuffel?
 • Verstevig de bodem van het bedje met wat extra karton. Zo buigt deze niet door als de pop of knuffel er in ligt.

Benodigdheden

 • Karton
 • Schaar / Stanleymes / Hobbymes
 • Potlood
 • Metalen lineaal
 • Lijm
 • Papieren tape / plakband
 • Verf of stiften (om het poppenbedje mooi te maken)
 • Eventuele bescherming voor vloer en tafels
Gerelateerde activiteiten