Schelpenketting maken


Op het strand zijn vaak prachtige schelpen te vinden. Neem ze een keer mee naar huis dan kan je een prachtige schelpenketting maken. Een leuke knutselactiviteit waarbij kinderen een eigen ketting gaat maken.

Tekst gaat verder onder de afbeelding schelpenketting maken

Zelf schelpenketting maken

Om zelf een schelpenketting te kunnen maken is het natuurlijk belangrijk om mooie schelpen te verzamelen. Dit kan je doen op het strand of misschien heb je nog schelpen van een eerder bezoek.

In veel schelpen zit al een gaatje. Dit ontstaat wanneer een zeeslak, de tepelhoren, het schelpdiertje aanvallen. Ze boren dan met hun raspende tong een gaatje in de schelp en zuigen het diertje op.

Dit bestaande gaatje in de schelp kunnen we perfect gebruiken voor het maken van de schelpenketting. Door een stuk draad door de gaatjes te rijgen ontstaat de ketting. Je kan eventueel de schelpen afwisselen met kralen of andere versieringen.

Gaatje in de schelp maken

Als er geen gaatje in de schelp zit kan je het beste een boormachine of een dremel gebruiken. Naarmate schelpen ouder zijn zullen ze harder worden. Het maken van een gaatje moet dan ook heel voorzichtig gebeuren zodat de schelp niet breekt of barst. Het beste kan je de schelp op een stukje hout leggen en voorzichtig beginnen met boren. Als dat goed gaat kan je versnellen totdat er een mooi gaatje is ontstaan.

Variaties

  1. Als een echte strandjutter kan je ook proberen een schelpenketting te maken met enkel materiaal wat je op het strand gevonden hebt.

Tips

  • Als er nog geen gaatje in de schelp zit kan je deze voorzichtig boren of met een dremel maken.

Benodigdheden

  • Schelpen
  • Kralen
  • Draad
  • Eventueel een boor of dremel
Gerelateerde activiteiten