Silhouet maken


Een silhouet maken is een creatieve knutselactiviteit waarbij de kinderen de schaduw van elkaars gezichten gaan overtrekken en daarna uitknippen. Kinderen leren zo hoe schaduw precies werkt en hoe ze hier gebruik van kunnen maken.

Tekst gaat verder onder de afbeelding silhouet maken gezicht
Door een lamp op de zijkant van het gezicht te richten ontstaat er een schaduw van het silhouet op de muur. Deze kan je overtrekken en uitknippen om je silhouet van papier te maken.

Silhouet knippen van papier

Om de activiteit goed te laten verlopen is het belangrijk dat je alle benodigde spullen klaar zet. De kinderen kunnen dan gelijk aan de slag.

Vertel de kinderen wat jullie gaan doen: silhouet maken van elkaars gezicht. Leg uit hoe jullie dit gaan doen en laat eventueel een voorbeeld zien.

Zoek een geschikte plek in het lokaal waar je de lamp neer kan zetten. Het is het handigste als je de lamp zo zet dat de schaduw van het gezicht op een muur valt. Je hoeft dan alleen het papier waarop je de schaduw gaat overtrekken op de muur te plakken.

Maak tweetallen en laat de kinderen per tweetal bij de lamp komen. Een kind gaat voor de lamp staan zodat de schaduw van zijn gezicht op de muur geprojecteerd wordt. Plaats het papier op de muur en je kunt beginnen met het tekenen van de silhouet van het gezicht.

Het is het makkelijkste om zwart papier te gebruiken en trek hier met het witte potlood de schaduw op over.

Als de schaduw goed op het zwarte papier getekend is kan er begonnen worden met het silhouet van het gezicht uit te knippen. Knip over de witte lijntjes die je net getekend hebt. Je zult zien dat er langzaam een gezicht ontstaat.

Wanneer de silhouet van het gezicht helemaal uitgeknipt is kan deze op een andere kleur papier geplakt worden. Nu zie je door het kleurverschil het silhouet van het gezicht ontstaan.

Variaties

 1. Varieer van papier kleur. Een andere kleur zal een ander effect hebben op de silhouet van het gezicht.
 2. Maak een silhouet van een voorwerp of object. Bijvoorbeeld van een plant of een knuffel.

Tips

 • Gebruik een lamp die niet zo (snel) heet wordt bijvoorbeeld een led lamp.
 • Help de kinderen met tekenen en knippen. Sommige kinderen zullen hier beter in zijn dan andere. Geef iedereen aandacht en de ruimte om vragen te stellen.

Benodigdheden

 • Papier (verschillende kleuren)
 • Zwart papier
 • Wit Potlood
 • Schaar
 • Lijm
 • Lampje
 • Donkere ruimte
Gerelateerde activiteiten