Sokpop maken


Sokpoppen zijn zelf gecreëerde poppen van de kinderen, deze poppen zijn gemaakt van een sok. Met deze activiteit maken de kinderen een eigen pop die later nog gebruikt kan worden om mee te spelen. De kinderen zijn niet alleen creatief bezig maar hebben als eindresultaat ook nog een nieuw stuk speelgoed.

Tekst gaat verder onder de afbeelding sokpop maken
Van een (oude) sok kun je een sokpop maken.

Sokpoppen

Voor het maken van sokpoppen hebben kinderen diverse knutsel materialen nodig. Bij het maken van een Sokpop is natuurlijk een grote sok nodig, hiernaast is het handig om te beschikken over verschillende soorten stof en wol om de Sokpop op te vrolijken. De volledige lijst met materialen kan bekeken worden onder het hoofdstuk benodigdheden.

Zorg ervoor dat de kinderen over genoeg materiaal beschikken, dit voorkomt teleurstelling tijdens de activiteit.

Laat de kinderen een voorbeeld zien van een Sokpop, op deze manier krijgen ze een goed idee over de bedoeling van deze activiteit. De kinderen mogen zelf bepalen wat voor Sokpoppen ze willen maken. De één maakt het liefst een monster en de ander een strip figuur.

Zodra iedereen weet wat voor soort Sokpop ze willen maken kan de activiteit beginnen.

Sokpop maken stappenplan

Om een sokpop zelf te maken volg je de volgende stappen:

 1. De hand dient in de stok gestoken te worden, het uiteinde van de stok moet bij de vingertoppen zitten.
 2. Met de andere hand dient men het uiteinde van de sok naar binnen te duwen. Nu vormt het uiteinde de mond van de pop.
 3. Haal de hand voorzichtig uit de sok zodat de mond in tact blijft.
 4. Pak een stuk karton (het mooiste is een gekleurd stuk karton) ter grootte van de mond en vouw het dubbel. Steek vervolgens het karton met de vouw naar binnen in de mond van Sokpop. Knip het karton op maat zodat het precies in de mond past en lijm of niet deze dan vast in de mond. Dit zorgt ervoor dat de mond van de pop goed blijft staan en zodat men deze zelf kan bewegen.
 5. De basis voor de Sokpop is nu gelegd. De pop dient nu verder aangekleed te worden naar eigen inzicht van de kinderen. De kinderen kunnen dan bijvoorbeeld wol gebruiken voor de haren, knopen voor de ogen, karton voor de oren, papier voor de tanden enz.

Variaties

 1. Het is mogelijk om een andere basis te gebruiken voor de poppen. De pop kan ook op een houten stok gemaakt worden. Je hebt dan geen Sokpoppen maar Houtpoppen. In plaats van hout is het ook mogelijk om poppen te maken uit melkpakken.

Tips

 • Zorg dat er genoeg materiaal is. Kinderen kunnen anders gaan ruzies over het feit wie de laatste knoop of het laatste stukje wol mag gebruiken.
 • Het kan handig zijn om verschillende soorten Sokpoppen te laten zien aan de kinderen voordat de activiteit begin. Zoek op het internet naar Sokpoppen en print een aantal voorbeelden uit. Op deze manier hebben de kinderen genoeg inspiratie om zelf aan de slag te gaan.

Benodigdheden

 • Grote sokken in verschillende kleuren
 • Een aantal verschillende kleuren karton
 • Scharen
 • Lijm
 • Nietmachine
 • Knopen, wol, lapjes stof, piepschuim, rietjes, wc-rollen, vilt etc.
Gerelateerde activiteiten