Speksteen bewerken


Speksteen bewerken is een creatieve activiteit waarbij je zelf gaat beeldhouwen. Door de speksteen met een vijl, zaag en schuurpapier te bewerken ontstaat er een beeldje wat je zelf gemaakt hebt. Wat ga jij maken?

Tekst gaat verder onder de afbeelding speksteen bewerken
Speksteen is een zachte steensoort die goed te bewerken is. Wat ga jij maken?

Speksteen bewerken voor beginners

Speksteen is een zachte steensoort die in vele kleuren voorkomt. Omdat hij zachter is dan andere steensoorten, is hij gemakkelijk te bewerken.

Er zijn verschillende stappen om met speksteen te werken. Gebruik de onderstaande stappen om je eigen kunstwerk te maken.

Stap 1: Voorbereiding
Om te beginnen, denk na over wat je wilt maken. Wil je iets kleins maken, zoals een hanger voor een kettinkje? Of wil je een groter kunstwerk maken? Denk dan na over de vorm - een hart, een bal, een driehoek of een sierlijke vorm? Weet je wat je wilt gaan maken? Kies dan een stuk speksteen om je kunstwerk van te maken.

Stap 2: Bewerk het speksteen met een vijl
Maak met behulp van een vijl een ruwe versie van de vorm die je wilt gaan maken. Bekijk de steen zorgvuldig en draai hem van tijd tot tijd om. Bewerk het eerst met een grove vijl, dan met een fijne vijl.

Stap 3: Het schuren en polijsten van de speksteen
Krijgt de speksteen ongeveer de vorm die je in gedachten had? Dan is het tijd voor de details. Gebruik een grof, waterproof schuurpapier. Hiermee kunt je verfijndere details maken dan met een vijl. Ga met het schuurpapier om de steen heen en maak hem mooi glad. Houd de steen tussentijds onder de kraan of dompel hem in een kom met water. Zo kun je de kleuren pas echt goed zien. Gebruik het schuurpapier om alle krassen weg te krijgen.

Als je tevreden bent met de vorm en er zijn geen diepe krassen op de steen meer zichtbaar? Ga dan verder met fijn, waterproof schuurpapier. De steen moet nu helemaal glad zijn. Laat de steen geregeld onder de kraan nat worden of leg hem in een kom met water. Dit zal de steen nog mooier maken, waardoor deze zal gaan glimmen als je hem goed schuurt.

Stap 4: Het speksteen polijsten met olie
Is de steen helemaal glad en ben je tevreden met de vorm van je beeldhouwwerk? Droog de steen dan met een theedoek af. Je kunt deze nu verder oppoetsen met een beetje slaolie. Doe een paar druppels op de steen en wrijf het goed uit met een (oude) doek. Dit proces kan indien nodig verschillende keren herhaald worden. Glanst je steen goed? Dan is je kunstwerk klaar.

Speksteen bewerken met kinderen

Speksteen bewerken is een leuke activiteit die kinderen veel nieuwe dingen leren.
De kinderen ondervinden dat speksteen anders aanvoelt dan andere hardere steensoorten. Er zijn vele soorten speksteen, maar de zachte soorten zijn zeer geschikt voor kinderen om beelden en sculpturen te maken.

Het beeldhouwen is goed voor de motoriek en zelf iets tastbaars maken is goed voor de creatieve ontwikkeling en stimuleert de fantasie.

Variaties

 1. Er zijn verschillende soorten speksteen. Kies het formaat, kleur en structuur die jou aanspreekt.
 2. Als inspiratie en oefening kan je een bestaand beeldje na proberen te maken. Zoek eventueel op internet naar voorbeeld van speksteen bewerken.

Tips

 • Werken met speksteen is erg leuk, maar het veroorzaakt veel stof. Het is daarom aan te raden de activiteit buiten te doen of in een goed geventileerde ruimte. Gebruik eventueel stofkapjes.
 • Het stof van de steen is eenvoudig te verwijderen met een borsteltje en een vochtige doek.
 • Speksteen is een zachte steensoort. Hierdoor kan deze ook breken tijdens het bewerken. Bespreek deze mogelijkheid met de kinderen om teleurstelling te voorkomen.
 • Kies een steen uit waar je een idee of gevoel bij krijgt als je hem ziet liggen. Zo krijgt je beeldje nog meer betekenis.

Benodigdheden

 • 1 of meerdere stukken speksteen
 • een grove vijl
 • een fijne vijl
 • grof (watervast) schuurpapier
 • fijn (watervast) schuurpapier
 • eventueel een paar druppels slaolie
Gerelateerde activiteiten