Spijkerschilderij maken


Een spijkerschilderij maken doe je met een houten plank, spijkers en touw. Het patroon voor dit leuke muurdecoratie ontwerp bepaal je zelf. Maak je eigen spijkerschilderij om aan de muur te hangen of om als cadeau aan iemand te geven. In een paar eenvoudige stappen kun je een schilderij van spijkers aan de muur hangen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding spijkerschilderij maken

Draadfiguur met spijkers

Leg voor elk kind een stuk hout en de andere benodigdheden klaar op tafel. Geef uitleg over de activiteit. De kinderen gaan zoveel mogelijk zelfstandig een spijkerportret van zichzelf maken.

Deel de activiteit op in stappen:

  1. De kinderen maken eerst een tekening van zichzelf. Ze hoeven de tekening niet in te kleuren; het gaat om de contouren (lijnen) van de tekening. Ze kunnen zichzelf afbeelden in een karakteristieke houding, of tijdens een activiteit die ze graag doen (voetballen, dansen). Maar ze kunnen zichzelf natuurlijk ook gewoon staand afbeelden!
  2. Maak een kopie van de tekening.
  3. De kinderen leggen de kopie van hun tekening op het plankje multiplex.
  4. Daarna slaan ze op regelmatige afstand spijkertjes op de lijnen van de tekening. De spijkers moeten een stukje uitsteken.
  5. Klaar? Dan mogen de kinderen het papier tussen de spijkertjes vandaan trekken. Ze hebben nu een plankje met spijkertjes erin. De spijkertjes vormen een soort lijntekening.
  6. Nu mogen de kinderen de spijkertjes met elkaar verbinden door de wol of het draad om de spijkertjes heen te wikkelen. Op die manier ‘kleuren’ ze de lijnen van hun tekening met de draden. De kinderen kunnen stukjes van hun tekening ‘opvullen’ door steeds heen en weer te gaan met de draad tussen verschillende spijkertjes.
  7. Laat de kinderen tot slot twee spijkertjes aan de zijkant van het plankje slaan. Laat ze tussen deze spijkertjes een draad vastmaken. Hieraan kunnen ze hun spijkerportret ophangen!

Zorg ervoor dat de kinderen je uitleg goed kunnen verstaan. Begrijpen ze wat de bedoeling is?

Spelbegeleiding

Laat de kinderen zoveel mogelijk zelfstandig aan de slag gaan. Loop af en toe langs om te kijken of het lukt. Help de kinderen als dat nodig is, of vraag een ander kind te helpen.

Complimenteer de kinderen met hun werk. ‘Wat worden het leuke spijkerportretten!’

Afsluiting

Vertel op tijd wanneer het tijd is om op te houden met deze activiteit. Geef eventueel aan wanneer de kinderen weer verder kunnen werken aan hun spijkerportret.

Bespreek de activiteit na met de kinderen: vonden ze het leuk om een spijkerportret te maken? Zijn de portretten goed gelukt? Was het moeilijk om spijkertjes in het plankje te slaan? Houd de nabespreking kort, maar zorg wel dat de kinderen kwijt kunnen wat ze kwijt willen.

Variaties

  1. Je kunt de kinderen ook individueel, in tweetallen of in een kleiner groepje een spijkerportret van zichzelf laten maken.
  2. In plaats van gekleurde wol kun je ook borduurzijde gebruiken. Of je kunt oude lapjes in dunne strookjes knippen en die gebruiken.
  3. Je kunt de kinderen ook een andere tekening laten maken. Bijvoorbeeld van een dier of een voorwerp.
  4. De kinderen kunnen ook hun naam schrijven met spijkers en daarna met wol ‘inkleuren’. Leuk om aan hun kamerdeur te hangen!
  5. Zijn alle spijkerportretten klaar? Dan kun je een tentoonstelling inrichten met de kunstwerken.

Tips

  • Met een hamer spijkers in een plankje slaan kan natuurlijk een zere vinger opleveren als de kinderen misslaan…. Stimuleer de kinderen voorzichtig te werken, maar doe ook niet te dramatisch over een misslag. Dat hoort er een beetje bij, bij deze activiteit. Eventueel kunnen de kinderen elkaar helpen als ze veel moeite hebben met spijkers slaan.

Benodigdheden

  • Voor elk kind een stukje multiplex.
  • Tekenpapier en potloden.
  • Kopspijkers en verschillende hamers.
  • Verschillende kleuren bollen wol.
  • Scharen om de wol te knippen.
Gerelateerde activiteiten