Stenen beschilderen


Stenen beschilderen is een leuke activiteit voor alle leeftijden. Het schilderen is een mooie manier voor kinderen om hun artistieke talenten te verkennen. Ze kunnen zelf hun eigen ontwerpen maken om de tuin mee te versieren. De stenen zijn ook te gebruiken voor het spelen van allerlei spelletjes!

Tekst gaat verder onder de afbeelding stenen beschilderen

Stenen schilderen kind

Het schilderen van stenen is erg leuk voor zowel volwassenen als kinderen. Verfspatten, strepen, dierengezichten, insecten, monsters, positieve boodschappen etc. Zie hoeveel grappige, kleurrijke ontwerpen je kunt maken onderling!

Als je in de tuin grote stenen of kiezelstenen hebt kan je er een paar uitzoeken die je wilt gaan beschilderen. Heb je nog geen stenen? Dan kan je deze bij tuincentra en bouwmarkten vinden.

Stenen beschilderen stappenplan

In onderstaande stappenplan leggen we uit hoe je het beste stenen kunt beschilderen:

 1. Was en droog de (kiezel)stenen om het vuil te verwijderen.
  Kies een aantal stenen die je mooi vindt en was deze met een beetje afwasmiddel schoon. Je kan hier een nagelborsteltje voor gebruiken. Na het verwijderen van vuil en viezigheid op de stenen droog je ze af of laat je ze aan de lucht drogen.
 2. Bedenk wat je wilt gaan schilderen
  Afhankelijk van wat je plannen zijn met de beschilderde stenen kan je bepalen wat je wilt gaan schilderen. Maak het je zelf niet te moeilijk!
 3. Maak een schets op papier
  Gebruik een potlood om uw ontwerp te schetsen. Maak je geen zorgen over het feit dat de tekening perfect is - concentreer je op het uitwerken van verschillende ideeën tot je het beste ontwerp voor je kiezelsteen hebt.
 4. Gebruik potlood om het ontwerp op de kiezelsteen te schetsen.
  Teken het door jou gekozen ontwerp op de kiezelsteen of teken het met de hand. Probeer je lijnen zo strak mogelijk te houden, zodat je het ontwerp gemakkelijker kunt overtrekken en invullen met verf. Als je de potloodschets op enig moment verknoeit, teken er dan gewoon overheen - de oude potloodschetsen zullen niet zichtbaar zijn onder de gedroogde verf.
 5. Vul de grote, éénkleurige delen van het ontwerp in met acrylverf.
  Neem een dunne verfkwast en dompel deze in een kleine bakje acrylverf. Gebruik soepele, rustige bewegingen om de verf over het oppervlak van de kiezelsteen te verdelen. Focus eerst op de achtergrondelementen van het ontwerp, zoals de achtergrondkleur.
 6. Droog de verf af met een föhn.
  Sluit een föhn aan en zet deze op een laag standje. Beweeg de föhn heen en weer over het geverfde oppervlak van de steen en breng gelijkmatige warmte op de verf aan. Beweeg de haardroger over de geverfde steen totdat het oppervlak er droog uitziet en aanvoelt. Je kan natuurlijk de verf ook aan de lucht laten drogen.
 7. Gebruik dunne, puntige verfkwasten om details te schilderen.
  Neem een dunne, puntige penseel en dompel deze in de acrylverf. Met korte, zorgvuldige bewegingen schilder je de fijnere details van het ontwerp op je kiezelsteen. Maak het penseel tussendoor schoon als je het in een nieuwe kleur dompelt.
 8. Omlijn je geschilderde details met een zwarte pen/stift (fineliner)
  Voeg extra detail toe aan je geschilderde kiezelsteen door belangrijke delen van het ontwerp te accentueren. Als je je geschilderde kiezelsteen een scherpe, strakke uitstraling wilt geven, probeer dan belangrijke elementen van je schilderwerk met een pen te omlijnen. Zorg ervoor dat alle lagen verf droog zijn voordat je een omlijning toevoegt.
 9. Bescherm je beschildering met vernis
  Neem een dun penseel en breng een laagje blanke vernis aan. Je kan dit natuurlijk ook doen met een spuitbus vernis. Nu is je mooie kiezelkunstwerk goed beschermd tegen weer en wind.
stenen schilderen

Variaties

 • Maak van een steentje een zelf verzonnen huisdiertje door er ogen en een mond op te schilderen.
 • De kinderen mogen hun beschilderde kiezelsteen verstoppen en vervolgens die van elkaar gaan zoeken. Een soort paaseitjes zoeken maar dan met stenen!
 • Schilder wat je in de moestuin aan het kweken bent op de stenen (bijvoorbeeld een tomaat), je kan ook alleen de naam opschrijven. Zo weet je precies wat je waar geplant hebt. Het kan kinderen ook helpen om te leren hoe ze verschillende soorten groenten en fruit kunnen herkennen.
 • Je kan de kiezelstenen ook met schoolbordverf beschilderen zodat je ze kan hergebruiken om met schoolkrijt op te schrijven.
 • Maak een set stenen letters voor jongere kinderen om te oefenen met spelling.
 • Verstop ergens je beschilderde steen en verras de vinder ermee. Ze noemen dit een Happy Stone.

Tips

 • Op het strand liggen vaak ook stenen. Laat deze liggen, we willen niet de natuur onnodig verstoren.
 • Acrylverf is een eenvoudige en goedkope verf om te gebruiken. Als je per ongeluk wat verf op je kleren of kleed morst, kun je het gemakkelijk weer schoonmaken met afwasmiddel.

Benodigdheden

 • keien of grote kiezelstenen (verkrijgbaar bij tuincentra)
 • acrylverf, pennen of krijt
 • kleine verfkwasten
 • vernis (spuitbus of een potje met kwast)
 • pen of stift
 • potlood
 • een föhn (optioneel)
Gerelateerde activiteiten