Strijkkralen


Met strijkkralen kun je je fantasie de vrije loop laten en je eigen kunstwerkjes maken. Het maken van een mooi kunstwerk met strijkkralen is niet moeilijk en het is leuk om te doen voor jong en oud. Er is niet veel meer nodig dan de kralen, een grondplaat en een strijkijzer.

Tekst gaat verder onder de afbeelding strijkkralen

Wat zijn strijkkralen?

Strijkkralen zijn kleine kleurrijke kraaltjes die je op een grondplaatje in verschillende patronen en motieven legt. Vervolgens bedek je ze met bakpapier en strijk je ze tot ze een beetje samensmelten. Nu heb je je eigen strijkkralen kunstwerkje gemaakt.

Formaat

De meest voorkomende grootte van de kralen is 5mm in diameter, geschikt voor zowel volwassenen als kinderen. Voor zeer jonge kinderen van ongeveer drie jaar zijn er grotere kralen te koop met een diameter van 10 mm, die bekend staan als Biggie Beads (Perler), Maxi Beads (Hama), of Jumbo Beads (Nabbi). Hama vervaardigt ook extra kleine kralen van 2,5 mm, die Mini Beads worden genoemd, maar die zijn veel minder populair dan de middelgrote kralen.

strijkkralen kleuren
Strijkkralen bestaan in bijna alle kleuren.

Kleuren

Voor beginners raden we aan een klein zakje gesorteerde kralen te kopen om een gevoel voor het knutselen te krijgen voordat je meer kleuren aanschaft. De optimale verzameling kralen hangt af van de ontwerpen die je kiest. Over het algemeen heb je veel zwart (voor contouren en schaduwen) en wit (voor highlights en achtergronden) nodig. In vergelijking daarmee zijn glitter- en glow-in-the-dark-kralen in de praktijk niet erg nuttig. Koop ze niet als je net begint.

Misschien kom je in de verleiding om die potjes met gemengde kleuren te kopen, omdat de prijs per stuk goedkoper is en ze een grote variatie aan kleurkeuzes bieden. Let er wel op dat je de kralen bijna altijd eerst moet sorteren, wat nogal tijdrovend is.

Grondplaten

Grondplaatjes hebben verschillende geometrische vormen. Het is aan te raden een pak transparante, vierkante, aan elkaar te koppelen grondplaten aan te schaffen. Elk board heeft 29 bij 29 pinnetjes (841 in totaal). Als je van plan bent om grotere ontwerpen te maken, overweeg dan om te investeren in een paar grote grondplaten die 3381 kralen kunnen vasthouden. Verspil geen geld aan kleinere of afwijkend gevormde grondplaten. Ze kunnen nuttig zijn voor bepaalde ontwerpen, maar zijn niet zo veelzijdig als de standaard vierkante grondplaat.

doorzichte grondplaat strijkkralen
Door een doorzichtige of transparante grondplaat te gebruiken kan je je patroon of voorbeeld eronder leggen.

Strijken

Strijkkralen strijken is niet moeilijk maar je moet wel weten wat je moet doen en welke volgorde het beste werkt.

Om je strijkijzer te beschermen moet je altijd strijkpapier gebruiken om de strijkkralen te bedekken. Waarschijnlijk hoef je dit niet apart te kopen, want in sommige strijkkralen pakketten zit al strijkpapier. Als strijkpapier kun je ook bakpapier of waspapier uit de keuken gebruiken.

Om te beginnen moet er een vlakke ondergrond zijn waarop je de kralen op een grondplaatje kunt leggen. Wanneer je tevreden bent met het ontwerp, verwarm je een strijkijzer voor op de middelste of hoogste stand.

Doe geen water in je strijkijzer, door de stoom kunnen de kralen beschadigen!

Bedek de kralen met een vel strijkpapier. Houd het strijkijzer horizontaal en beweeg het langzaam in een cirkelvormige beweging gedurende ongeveer 30 seconden terwijl je heel zachtjes op de kralen drukt.

Zorg ervoor dat de kralen niet van het grondplaatje vallen. Strijk de kralen eerst aan de randen van het ontwerp, want deze kunnen gemakkelijk omvallen zolang ze niet aan elkaar gesmolten zijn. Als er kralen omvallen zet dan het strijkijzer direct weg. Gebruik een tandenstoker of een pincet om de kralen terug op de pinnen te plaatsen.

Wanneer je klaar bent met één kant, leg je een paar zware boeken op de bovenkant van het strijkpapier om het oppervlak gelijk te maken. Zonder deze druk kunnen de verwarmde kralen kromtrekken. Wacht ongeveer een minuut. Zodra de kralen zijn afgekoeld verwijder je voorzichtig het strijkpapier. Verwijder de samengesmolten kralen voorzichtig van het grondplaatje en draai ze om. Bedek de andere kant opnieuw met het strijkpapier en strijk ook deze kant gelijkmatig.

Het geeft niet als je eerste strijkpogingen eindigen met gesmolten kralen, missende kralen of een ongelijk oppervlak. Probeer het eerst met kleine ontwerpen om je strijkvaardigheden te ontwikkelen. Je zult snel in staat zijn om grotere en nog mooiere strijkkralen kunstwerkjes te maken.

Voorbeelden

Met strijkkralen kun je zo creatief zijn als je zelf wilt. Het is echter zeker geen onnodige luxe om een paar voorbeelden van strijkkralen bij de hand te hebben om toch nog een beetje houvast te hebben. Ben je op dit moment nog niet bekend met strijkkralen en wil je met een eenvoudig project beginnen? Probeer dan de regenboog. Omdat je alleen de kleuren hoeft te mengen, is dit een heel eenvoudig voorbeeld waarmee je kunt beginnen.

Er zijn oneindig veel strijkkralen voorbeelden en patronen te vinden op internet. Wanneer je online zoekt, zoek dan naar voorbeelden met een grafische voorstelling van de kralen op het bord, of een goede, duidelijke foto van het ontwerp voordat het gestreken wordt. Het patroon proberen te achterhalen van een gestreken voorbeeld kan soms moeilijk zijn.

Begin voor jongere kinderen met een kleiner, eenvoudig patroon totdat ze onder de knie krijgen hoe strijkkralen werken. Oudere kinderen hebben meer geduld voor grotere, uitgebreidere patronen en zullen de 3D-ontwerpen helemaal geweldig vinden.

strijkkralen regenboog

Misschien wel het simpelste patroon om te maken met strijkkralen: de regenboog. Door veel verschillende kleuren kralen te gebruiken kan je een mooi verloop in kleuren maken.

strijkkralen zon patroon

Een zomers zonnetje gemaakt van strijkkralen. Leuk om ergens in huis te hangen, zo heb je het zonnetje altijd in huis!

hartje van strijkkralen

Een hartje gemaakt van strijkkralen. Leuk om te maken voor iemand waarvan je veel houdt.

Dieren

Van strijkkralen kun je allerlei mooie dieren maken. De dieren zijn leuk om te maken en je kunt ze overal in huis zetten. Bekijk de voorbeelden hieronder en maak zelf een panda, hond, vlinder, hagedis, paard, vos, schildpad, pinguïn en papegaai.

strijkkralen hond

Een strijkkralen hond.

strijkkralen poedel honden

Deze grappige chique Poedel honden zijn gemaakt van strijkkralen.

voorbeeld schildpad strijkkralen

Een kleurrijke schildpad gemaakt van strijkkralen. Je kan de schildpad natuurlijk ook van minder kleuren maken waardoor deze meer op de schildpad die in de natuur leeft lijkt.

strijkkralen panda voorbeeld

Een panda gemaakt van strijkkralen.

patroon strijkkralen hagedis

Een hagedis van strijkkralen gemaakt.

strijkkralen vissen

Een groepje Nemo vissen van strijkkralen gemaakt.

strijkkraal maanvis

Een maanvis gemaakt van strijkkralen.

Een kuikentje die net uit het ei komt. Leuk om rond pasen te maken!

regenboos vis van strijkkralen gemaakt

Een vrolijke regenboog vis die gemaakt is van strijkkralen.

patroon vlinder strijkkraal

Een vlinder gemaakt van strijkkralen.

konijn van strijkkralen gemaakt

Konijn van strijkkralen gemaakt.

strijkkralen kikker

Een vrolijk kikker patroon.

kikker voorbeeld strijkkraal

Een tropische kleurrijke kikker van strijkkralen gemaakt.

pikachu strijkkralen

Pikachu van strijkkralen gemaakt. Bron: Pinterest

krab strijkkralen

Krab van strijkkralen.

gitaar strijkkralen

Een leuk gitaar patroon om te maken met strijkkralen.

strijkkralen helicopter

Een kleurrijke helicopter van strijkkralen gemaakt.

strijkkralen vracht auto

Strijkkralen vracht auto patroon.

engel patroon strijkkralen

Een engel gemaakt van strijkkralen.

strijkkralen voorbeeld ster

Een strijkkralen voorbeeld van een roze ster.

hak schoen strijkkralen

Een hak schoen gemaakt van strijkkralen.

tas van strijkkralen

Tas van strijkkralen.

sneeuwpop strijkkralen

Een winterse sneeuwpop van strijkkralen.

potlood van strijkkralen

Potloden gemaakt van strijkkralen.

hamburger strijkkralen

Hamburger gemaakt van strijkkralen.

uil sleutelhanger strijkkralen

Sleutelhanger uil van strijkkralen gemaakt.

Tips

  • Bij het strijken van je ontwerp moet je eerst strijkpapier over de kralen leggen. Meestal zit er bij de strijkkralen een strijkpapiertje, als dit niet zo is kan je ook bakpapier gebruiken. Strijk in een cirkelvormige beweging zonder het strijkijzer te lang op één plaats te houden. Strijk op een gemiddelde temperatuur zodat het motief niet te snel smelt.
  • Het kan zijn dat je het patroon meerdere keren aan beide kanten moet strijken.
  • Blijf strijken tot alle kralen met elkaar versmolten zijn. Controleer dit tijdens het strijken meerdere keren.
  • Na het strijken leg je het voltooide ontwerp onder een zwaar boek om de strijkkralen plat te houden.

Benodigdheden

  • Strijkkralen
  • Grondplaatje
  • Strijkpapier of bakpapier
  • Strijkijzer
  • Strijkkralen voorbeelden of patronen
Gerelateerde activiteiten