Suikerklontjes Huis Bouwen


Bouwen met suikerklontjes

Een suikerklontjes huis bouwen is een leerzame activiteit. De kinderen leren hoe een ‘echt’ huis gebouwd wordt: met cement en bouwstenen. Kunnen de kinderen hun eigen huis nabouwen? Of een bestaand (beroemd) gebouw?

Tekst gaat verder onder de afbeelding suikerklontjes huis bouwen
Tijdens het bouwen met suikerklontjes ontdekken kinderen hoe een een stevige constructie gemaakt kan worden. Ze leggen verbanden met de echte woningbouw en krijgen zo een beter idee van wat bouwvakkers op de bouw doen.

Knutselen met suikerklontjes

Voordat je kunt beginnen met een suikerklontjes huis bouwen moeten alle benodigdheden gekocht worden.

Je kunt een voorbeeld suikerklontjes huis bouwen zodat je de kinderen duidelijk kunt laten zien wat de bedoeling is.

Om een suikerklontjes huis te bouwen moet je eerst het cement maken. Dit doe je door water te mengen met poedersuiker. Je krijgt nu een plakkerig papje wat je kunt gebruiken om de bouwstenen (suikerblokjes) aan elkaar mee te 'lijmen'.

Leg het karton klaar bij ieder kind en zorg dat iedereen genoeg ‘cement’ en ‘bouwstenen’ (suikerklontjes) heeft. Leg als eerst een druppeltjes ‘cement’ op het karton en druk hier stevig een suikerklontje in. Je eerste bouwsteen staat! Vanuit deze bouwsteen ga je verder door er stenen naast de plaatsen op de zelfde manier. Je kunt ook tussen de suikerklontjes extra ‘cement’ doen. Wanneer je aan de volgende laag bent toegekomen kan je het beste nu de suikerklontjes steeds een halve steen verplaatsen. Hierdoor ontstaat er een sterke muur (kijk naar de metseltechnieken). Zorg dat er ruimte overblijft voor een deur en ramen!

Zo metsel je door totdat je huisje groot en hoog genoeg is. Nu pak je het papier en teken je hier dakpannen op. Je vouwt dit dubbel en knipt het op maat. Het dak van je suikerklontjes huis kan er op!

Let er wel op: dat de kinderen de suikerklontjes niet opeten, dan worden de kinderen misselijk en veel te druk!

Bouwen met suikerklontjes duurt ongeveer 45 tot 60 minuten.

Iglo maken van suikerklontjes

Net als bij het bouwen van een suikerklontjes huis kan je ook een iglo maken van suikerklontjes.

Teken de vorm van je iglo op het karton. Probeer een cirkel te maken, je kunt een bordje of een kopje op zijn kop gebruiken als mal. Vergeet een deuropening niet.

Breng een laagje cement aan langs je getekende iglovorm en begin met het bouwen van de onderste laag bouwstenen van je iglo. Als je je tweede laag start dan wil je een stukje naar binnen bouwen zodat het uiteindelijk een iglo wordt.

Ga door met het bouwen van de stenen naar binnen, wees wel voorzichtig de suikerklontjes moeten wel stevig liggen zodat de iglo later niet in kan storten.

Op een gegeven moment moet het cement (de opgeloste poedersuiker) en de bouwstenen gaan drogen. Ga even wat anders doen of laat het bouwwerk een nachtje staan.

Bij het aanbrengen van elke extra laag laten we deze goed drogen, door een flesje of iets anders in het midden van de iglo te zetten kan je de bouwlagen ondersteunen.

Als je iglo van suikerklontjes af is kan je de omgeving versieren in het noordpool thema, bijvoorbeeld een ijsbeer of sneeuw.

Variaties

  1. Met suikerklontjes kan je in principe alles bouwen: meer dan alleen een suikerklontjes huis. Daag de kinderen uit om iets anders te maken van de ‘bouwstenen’. Kunnen ze bijvoorbeeld een Iglo maken? Of een brug?
  2. Kunnen de kinderen, aan de hand van een plaatje, een echt (beroemd) gebouw maken?
  3. Versier het suikerklontjes huis. Dit kan gedaan worden met bijvoorbeeld taart versiersels of snoep(goed).
  4. Laat de kinderen patronen zien van metseltechnieken, zo maken ze een stevig huisje.

Tips

  • Maak een voorbeeld huisje zodat de kinderen beter weten wat voor huisje ze kunnen knutselen van de suikerklontjes.
  • Maak afspraken met de kinderen wat wel mag en ook wat niet mag. Zo weten de kinderen goed waar ze aan toe zijn.
  • Kinderen mogen best een suikerklontje proeven. Let er echter op dat ze er heel veel opeten.

Benodigdheden

  • suikerklontjes (hele en halve)
  • poedersuiker
  • water
  • kom of schaaltje
  • lepel
  • karton
  • papier voor het dak

Stappenplan

Bekijk hier hoe je stap voor stap kunt bouwen.

Gerelateerde activiteiten