Takken versieren


Takken versieren is een leuke activiteit waarbij de kinderen met wol aan de slag gaan. Het is een goede manier om met de kinderen de natuur te verkennen en hun creativiteit te stimuleren.

Tekst gaat verder onder de afbeelding takken versieren
Takken versieren is een leuke activiteit waarbij met draad een tak gaat omwikkelen.

Tak versieren

Om te beginnen moet je op zoek gaan naar een bruikbare tak. Deze kan op de grond liggen of nog in een boom zitten. Let wel op dat je niet zomaar in een levende boom gaat zagen of knippen.

Als je een tak gekozen hebt kan je beginnen met het versieren. Knip een stuk draad af op de gewenste lengte. Je kunt met een langer stuk beginnen als je niet zeker weet hoeveel je nodig hebt en het dan later weer inkorten.

Knoop het draad vast aan een van de takken. Zorg ervoor dat de knoop strak zit, zodat de draad niet wegglijdt. Wikkel het draad om de tak, waarbij je begint bij de knoop. Je kunt het strak of losjes wikkelen, afhankelijk van de look die je wilt. Probeer de draden dicht bij elkaar te houden, zodat de tak volledig bedekt is.

Als je het einde van het eerste stuk garen hebt bereikt, leg je nog een knoop om de tak om hem vast te zetten. Als je een andere kleur draad gebruikt, kun je die nu vastknopen. Blijf de takjes met draad omwikkelen tot je het mooi vindt.

Als je wat extra versiering wilt toevoegen, kun je er kralen, veren of andere voorwerpen aan vastknopen. Wees creatief en geniet ervan!

Variaties

 1. In plaats van draad kun je ook lint of stroken stof gebruiken.
 2. Gebruik verschillende soorten takken voor verschillende resultaten. Dunne takken geven een verfijnde uitstraling, terwijl dikkere takken een meer uitgesproken uitstraling geven.
 3. Experimenteer met verschillende kleuren en patronen om een eigen ontwerp te maken.

Tips

 • Gebruik kleuren die elkaar aanvullen of die juist opvallend zijn.
 • Varieer in de dikte van de draad om textuur en afwisseling te creĆ«ren.
 • Als je met jongere kinderen werkt, kun je het garen in kortere stukken knippen zodat ze het makkelijker kunnen gebruiken.
 • Let erop dat de kinderen het garen niet te strak om hun vingers of handen wikkelen.

Benodigdheden

 • Wol of garen in verschillende kleuren
 • Schaar
 • Een tak van een boom
 • Optioneel: kralen, schelpen, veren of andere versieringen
Gerelateerde activiteiten