Tie dye shirt maken
In deze handleiding leggen we de basis van tie-dye uit: hoe je kledingstukken moet voorbereiden, knopen, verven en wassen.

Wat is Tie dye?
Tie-dye is een speciale verftechniek waarbij vaak felle, doorzichtige kleuren en opvallende patronen worden gebruikt. Voor tie-dye vouwt of verfrommelt je eerst de stof en bindt deze vast met een touwtje of elastiekjes. Daarna dompelt je de stof in een emmer met verf, of breng je de verf aan met behulp van een spuitfles.
De knopen en plaatsen waar een touwtje of elastiekje zitten werken als een soort bescherming, die voorkomt dat de kleurstof de stof overal even goed kan doordrenken. Alle plaatsen waar de verf niet kan komen, blijven wit, waardoor het motief ontstaat.
Soorten Tie dye
Er zijn een paar verschillende manieren om te verven met tie-dye technieken.
Klassieke tie-dye
Als eerste de meest voorkomende vorm van tie-dye, die zich kenmerkt door felle kleuren en gedurfde patronen. Het werd populair in de jaren '60 en '70 en is ook vandaag nog steeds hip. Bij deze manier van tie-dye begin je met een effen wit shirt, die vervolgens wordt afgebonden en geverfd met één of meer kleuren vloeibare verf.
Hieronder zal ik stap voor stap uitleggen hoe je deze traditionele manier van tie-dye aanpakt.
Verven met bleekmiddel
De bleek tie dye, ook wel omgekeerde tie dye genoemd, is in de afgelopen jaren erg populair geworden. Bij bleek tie-dye wordt begonnen met een zwart of donker gekleurd shirt, dat vervolgens wordt dichtgeknoopt en lichter gemaakt met bleekwater. Het bleekmiddel maakt de kleur van de stof lichter, waardoor het tie-dye ontwerp ontstaat.
Tie dye stappenplan
Om een tie-dye shirt te maken hebben wij een stappenplan gemaakt zodat het gegarandeerd gaat slagen.
Het t-shirt vouwen
Vouw het T-shirt in de vorm zoals je de tie-dye wilt hebben. Dit kan op verschillende manieren. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Voor het maken van een spiraal kan je bijvoorbeeld het T-shirt in het midden vasthouden en in elkaar draaien. Of je kunt het shirt vanaf de onderkant oprollen, maar je kunt het ook verfrommelen tot je een propje hebt.
Bind de elastiekjes of touwtjes eromheen
Knoop het t-shirt met elastiekjes aan elkaar. Bind de elastiekjes er zodanig omheen dat er nog ruimte tussen zit om later de verf aan te brengen.
Er zijn verschillende manieren om je stof te vouwen en te knopen. Tie-dye patronen variëren van eenvoudig tot ingewikkeld. Je kunt de stof kreukelen, vastzetten met elastiekjes, vouwen, samenklemmen of zelfs een motief in de stof naaien met naald en draad.
Verf de stof
Er zijn verschillende manieren om de verf op de stof aan te brengen. Je kunt het kledingstuk in een emmer met verf dompelen. Of met knijpflesjes, kwasten of sponzen rechtstreeks op de stof aanbrengen. Je kunt zo veel of zo weinig kleuren gebruiken als je zelf wilt.
De intensiteit van de kleuren kan worden aangepast door de verhouding kleurstof/water te veranderen. Als je meer pastelkleuren wilt, kun je meer water toevoegen aan het verfmengsel.
Houd bij het aanbrengen van de kleurstof rekening met de verdeling van de kleuren. Kleuren die naast elkaar worden aangebracht, vloeien samen op de rand, waardoor nieuwe kleuren ontstaan. Rood naast geel geeft oranje, groen naast blauw geeft groenblauw.
Als je complementaire kleuren naast elkaar plaatst (dat is rood-groen, oranje-blauw, of geel-paars), kun je bruin of andere doffe kleuren creëren waar de verfstoffen in elkaar overlopen.
Uitspoelen, wassen en dragen
Het uitwassen van de kleding is één van de sleutels tot de mooiste, helderste kleuren. Neem hier dus alle tijd voor!
Spoel het kledingstuk eerst uit onder koud stromend water, met de elastiekjes of bandjes er nog omheen. Spoel het vervolgens in lauw water terwijl je de elastiekjes of bandjes verwijdert. Blijf spoelen tot het water helder is. Laat de kleding vervolgens een volledige wasbeurt in de wasmachine draaien met een wasmiddel.
Voor deze eerste wasbeurt mag je meerdere kledingstukken tegelijk wassen, zolang ze maar met vergelijkbare kleuren zijn geverfd. Als er te veel kleuren tegelijk worden gewassen, kan het kledingstuk er troebel uitzien.
Voor de volgende paar wasbeurten moet de kleding die geverfd is, apart van de rest van de kleding worden gewassen. Daarna was je ze met de rest van je kleuren mee.
Tie dye verf
Er zijn allerlei soorten textielverf. Voor tie dye is het belangrijk dat de verf vloeibaar is. Je kan het dan makkelijker aanbrengen op de stof en zelf gieten in kleine knijpflesje.
Tips
- Doe deze activiteit bij voorkeur buiten of op een afgedekt werkblad.
- Zorg ervoor dat je oude kleren of een schort draagt.
- Draag handschoenen zodat de verf geen vlekken op je handen maakt.
Benodigdheden
- Witte T-Shirts. Het beste is als ze gemaakt zijn van 100% katoen.
- Handschoenen
- Textielverf in verschillende kleuren
- Elastiekjes of touw
- Plastic zakken
- Spuitflessen waar je de verf in kunt doen
- Waslijn of droogmolen