Verf spatten


Maak met je oude tandenborstel verf spatten op een papier. Dat kunnen vormen zijn die je hebt uitgeknipt of bestaande voorwerpen zoals munten, sleutels, of voorwerpen uit de natuur zoals takjes en bladeren.

Om mooie figuurtjes te maken plaats je de platte vormen op het papier. Met een tandenborstel borstel je de ecoline inkt over de zeef waardoor het spettert. De voorwerpen worden daarna verwijderd, de silhouet van de vorm is zichtbaar en kan eventueel ingekleurd worden.

Tekst gaat verder onder de afbeelding verf spatten

Spatten met verf

Het spatten met verf doe je op een ondergrond die vies mag worden. Leg eventueel een (plastic) tafelkleed over de tafels zodat deze beschermd worden.

Plaats het gekozen voorwerp op het blad. Voor het spatten maak je de tandenborstel goed nat en breng je er inkt of verf op aan. Dit kan je doen door de tandenborstel te dompelen in een potje inkt of verf.

Wrijf dan stevig met de tandenborstel over het zeefje. Zorg ervoor dat het zeefje niet te dicht bij het papier komt om (te) grote spatten te voorkomen.

Het zeefje zelf mag ook niet te nat zijn, dus maak het niet eerst nat. Als het zeefje te nat is, kan je het drogen.

Laat de inkt of verf drogen voordat je de voorwerpen verwijdert.

Variaties

  1. Laat de kinderen experimenteren en variƫren met het gebruik van de vormen en voorwerpen.

Tips

  • Als je geen zeefje hebt kan je ook een oude kam gebruiken om de tandenborstel langs te halen of je vingers gebruiken.

Benodigdheden

  • Waterverf of ecoline-inkt
  • Zeefje (Spatraampje)
  • Een oude tandenborstel
  • Doek, papier of karton
  • Sjablonen of voorwerpen om het papier mee af te dekken, bijvoorbeeld papieren vormen, muntstukken, lapjes, karton, bladeren etc.
Gerelateerde activiteiten