Vliegtuigje vouwen


Tijdens de activiteit vliegtuigje vouwen gaan we een papieren vliegtuig maken die zo lang mogelijk moet kunnen vliegen. Wat voor soort vliegtuig ga jij vouwen?

Tekst gaat verder onder de afbeelding vliegtuigje vouwen

Papieren vliegtuig vouwen

Een papieren vliegtuig vouwen is een leuke activiteit om met een groep kinderen te doen. Voordat je met de activiteit begint kan je al een paar voorbeeld vliegtuigjes vouwen zodat de kinderen kunnen zien wat ze gaan maken.

Als alle kinderen een vliegtuigje hebben gemaakt kunnen jullie een wedstrijd houden om te kijken welk vliegtuigje het beste is!

Wat is het beste papier om een vliegtuigje van te vouwen?

Gebruik bij voorkeur 80 tot 100 grams papier. Het gewicht van papier wordt gemeten met behulp van het aantal gram per vierkante meter. Dit betekent dat als je een vierkant vel papier neemt, met een lengte en breedte van een meter, dit het gewicht is. Normaal printpapier is 80-90 gram, dus een enkel vel weegt ongeveer 5 gram.

Hoe maak je een papieren vliegtuig?

Voordat je een papieren vliegtuig kan gaan vouwen is het belangrijk dat je weet wat het doel van je vliegtuig is. Wil je dat het vliegtuigje vooral hard en ver vliegt maak dan een dun en lang vliegtuig. Wil je vooral lang in de lucht zweven? Maak dan een vliegtuig met brede vleugels die zo licht mogelijk is.

Een vliegtuigje die snel en ver komt kan je maken door onderstaande uitleg te volgen.

Om een vliegtuigje te vouwen die zo lang mogelijk blijft vliegen kan je onderstaande uitleg volgen. De spanwijdte van het vliegtuig zijn groot waardoor het vliegtuigje goed blijft zweven.

Variaties

 1. Je kan een wedstrijd houden welk vliegtuigje het langste in de lucht blijft zweven of welk vliegtuigje de grootste afstand weet af te leggen.
 2. Door de vleugels een beetje te vouwen kan je vliegtuigje gaan stunten.

Tips

 • Zorg ervoor dat de vouwlijnen precies op de juiste plaats komen. Zo is je papieren vliegtuig precies in de juiste verhoudingen.
 • Met behulp van een liniaal kan je nauwkeurige vouwen maken die recht en strak zijn.
 • Wanneer beide helften gelijk zijn, is er sprake van symmetrie. Dit is heel belangrijk bij het vouwen van papieren vliegtuigjes, want zelfs de kleinste asymmetrie kan ervoor zorgen dat het vliegtuigje onbestuurbaar gaat tollen. Zorg ervoor dat de linker- en rechterkant er precies hetzelfde uitzien.
 • Soms kan een papieren vliegtuigje verbeterd worden door een beetje tape te gebruiken om te zorgen dat de romp van het vliegtuigje niet openklapt tijdens de vlucht. Je kunt ook een nietje gebruiken om hetzelfde te bereiken, maar dat voegt wel wat extra gewicht toe.
 • Het zwaartepunt is het punt waar het papieren vliegtuigje van voor naar achter in balans is. Als het zwaartepunt te ver naar voren ligt, zal het papieren vliegtuigje naar beneden duiken. Als het te ver naar achteren staat, zal het opstijgen en tot stilstand komen. Probeer een kleine paperclip of nietje te gebruiken om het massamiddelpunt naar je eigen inzicht af te stellen.
 • Papieren vliegtuigjes met bredere vleugels zullen over het algemeen langzamer zijn en beter zweven. Vliegtuigen met dunne vleugels zullen sneller en verder gaan.
 • Het maken van fouten is de manier om te leren wat werkt. Als je een fout maakt, is het beter om opnieuw te beginnen met een nieuw vel papier dan dat je uiteindelijk een vliegtuig hebt met een rommelige of onvolledige vouw.
 • Op de website Fold'n Fly kan je verschillende papieren vliegtuig ontwerpen vinden met uitgebreide instructies hoe je ze kunt maken.

Benodigdheden

 • A4 Papier
 • Plakband
 • Hobbylijm
 • Paperclips
Gerelateerde activiteiten