Waskrijtjes smelten


In deze activiteit gaan we zelf waskrijtjes maken van oude waskrijtjes, zodat jullie niet al die oude waskrijtjes hoeven weg te gooien. Deze gerecyclede waskrijtjes zijn een leuke manier om te ontdekken hoe je iets kunt hergebruiken en er iets leuks van kunt maken!

Tekst gaat verder onder de afbeelding waskrijtjes smelten

Wasco smelten

De activiteit is eigenlijk heel eenvoudig! Begin met het verwijderen van de wikkels van de krijtjes, de kinderen kunnen je hierbij helpen.

Daarna is het tijd om de krijtjes zo klein mogelijk te maken. Als ze niet klein genoeg zijn, kun je hiervoor een hamer gebruiken. Tot slot doe je de krijtjes in de oven.

Begin met tien minuten op 100 graden en voeg dan nog vijf minuten toe tot de was helemaal gesmolten is. Blijf goed opletten om te voorkomen dat de was zich te snel verspreidt en uit de vormpjes loopt.

Nu is het een kwestie van laten afkoelen. Zodra het gestold is, kun je er gaatjes in smelten met een verwarmde priem of schroevendraaier en er een touwtje doorheen rijgen.

Smelten in de oven

Het wordt ten zeerste aangeraden om toezicht van een volwassene te houden. De gesmolten waskrijtjes worden erg heet!

 1. Verwarm de oven voor op 100 graden.
 2. Verwijder het papier van de waskrijtjes en snijd ze in kleine stukjes.
 3. Vul elke vorm met verschillende kleuren - alles kan! Gelijksoortige tinten geven een leuk effect of probeer kleuren te mengen door blauw en geel te combineren!
 4. Zet de vorm 7-8 minuten in de oven of tot de waskrijtjes volledig gesmolten zijn.
 5. Haal de vorm voorzichtig uit de oven en laat hem volledig afkoelen.
 6. Eenmaal afgekoeld, haal je de waskrijtjes uit de vormen en kun je veel kleurplezier beleven!

Variaties

 1. Voeg een vleugje glitter toe aan de gesmolten waskrijtjes voor een sprankelend effect. Strooi glitter bovenop de gesmolten waskrijtjes in de vormpjes voordat ze volledig afkoelen. Hierdoor krijg je glinsterende en kleurrijke creaties.
 2. Laat kinderen experimenteren met het smelten van meerdere kleuren waskrijtjes in één vorm. Laag verschillende kleuren op elkaar om prachtige regenboogpatronen te creëren. Dit geeft hun kunstwerken een kleurrijk en levendig uiterlijk.
 3. Gebruik vormpjes die bij een specifiek thema passen, zoals hartjes voor Valentijnsdag, sterren voor een ruimte-thema, of dierenfiguren voor een dierentuinfeest. Kinderen kunnen dan thematische waskrijtjes maken voor speciale gelegenheden.

Tips

 • Als je knoeit met de waskrijtjes tijdens het smelten, laat ze dan eerst opdrogen, schraap overtollig krijt eraf en verwijder de rest met een hete vaatdoek. Zo is alles snel weer schoon.
 • Bak op 100 graden Celsius gedurende 12-15 minuten, afhankelijk van de dikte van de krijtjes. Zet ze vervolgens voorzichtig op het aanrecht en laat ze goed afkoelen voordat je ze uit de siliconen vorm haalt.
 • Laat ze niet te lang in de oven zitten, anders verliezen ze hun kleur en worden ze wit. Houd het dus goed in de gaten, want elke oven is anders. Mijn 100 graden en 15 minuten zijn slechts een richtlijn; jouw oven kan anders werken!

Benodigdheden

 • Siliconen vormen
 • Een ruime hoeveelheid waskrijtjes, eventueel gesorteerd op kleur en zonder papiertjes.
 • Siliconen vormpjes om de waskrijtjes in te gieten (te verkrijgen bij de Action)
 • Een snijplank en scherp mes (maar breken werkt meestal ook goed)
 • Een voorverwarmde oven op 100 graden Celsius
Gerelateerde activiteiten