Wereldbol knutselen


Een wereldbol knutselen van papier-maché is een leuke en leerzame manier om kinderen te leren over de continenten en oceanen in de wereld. De activiteit bestaat uit het maken van je eigen papier-maché lijm, het insmeren van krantenstroken met de lijm, en ze rond een ballon plakken om de wereldbol te maken. Als de papier-maché eenmaal droog en hard is, kun je de wereldbol beschilderen zoals je zelf wilt. Het hele proces neemt een paar dagen in beslag: je moet meerdere lagen papier-maché aanbrengen en wachten tot ze droog zijn voordat je de wereldbol versiert.

Tekst gaat verder onder de afbeelding zelf een Wereldbol knutselen
Door zelf een een wereldbol te knutselen leren kinderen meer van de continenten en oceanen op de aardbol.

Zelf een wereldbol maken

Door zelf een wereldbol te maken krijgen kinderen beter een beeld van hoe de aarde in elkaar zit. Welke continenten waar liggen en welke landen daar weer in liggen.

In deze activiteit gaan we zelf een wereldbol maken van papier-maché. We beginnen met het maken van de wereldbol en gaan daarna de continenten en oceanen met verf erin schilderen.

Wereldbol van papier-maché

Stap 1: Maak je werkplek klaar en blaas de ballon op
Bedek je werkplek goed, want papier-maché kan behoorlijk smerig worden. Het kan handig zijn om een bakje water of een natte doek in de buurt te houden om je vingers schoon te maken.

Blaas vervolgens de ballon op en bind hem vast. Sommige mensen geven er de voorkeur aan de ballon boven op een schaal te zetten om hem als standaard te gebruiken terwijl ze aan het werk zijn om de wereldbol te vormen. Als je dit wilt doen, bedek de kom dan met plasticfolie, zodat de papier-maché er niet aan blijft plakken.

Stap 2: Scheur stroken krantenpapier
Scheur het krantenpapier in stroken van ongeveer 2 centimeter breed en 10 tot 15 centimeter lang. Je hebt best veel krantenstroken nodig voor dit project, dus scheur verschillende pagina's.

Stap 3: Maak je papier maché lijm
Nu is het tijd om de papier maché lijm te maken. Maak de behanglijm volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. De hoeveelheid is afhankelijk van hoe groot je de wereldbol gaat worden.

Stap 4: Blaas de ballon op
Als je de ballon niet volledig opblaast is de vorm meer een bol. Smeer de ballon eventueel in met een beetje plantaardige olie. Hierdoor kan je straks je wereldbol makkelijker los van de ballon krijgen.

Stap 5: Breng de lijm aan op een strook krantenpapier
Doop een krantenstrook in de behanglijm tot hij helemaal doordrenkt is. Houd de papierstrook boven het bakje lijm zodat de lijmdruppels opgevangen worden. Haal de strook voorzichtig door je vingers om overtollige lijm uit de strook te knijpen, maar zorg ervoor dat je de strook niet scheurt.

Stap 6: Plak de strook op de ballon
Plak de krantenstrook op de ballon en strijk hem glad met je vingers.

Stap 7: Ga verder met het bedekken van de ballon
Ga op dezelfde manier verder door één strook per keer in de lijm te dopen en de strook op de ballon te plakken. Probeer de stroken zo te plakken dat ze elkaar overlappen en in verschillende richtingen lopen. Stop wanneer de ballon volledig bedekt is met één laag krantenstroken.

Stap 8: Laat de eerste laag drogen
Nadat één laag krantenstroken is aangebracht, laat je je papier-maché wereldbol volledig drogen. Dit kan wel tot 24 uur duren. Bewaar ondertussen je papier maché lijm in een bakje met een luchtdichte deksel in de koelkast.

Stap 9: Breng een tweede laag aan
Zodra de eerste laag droog is, moet je een tweede laag krantenstroken aanbrengen op dezelfde manier als je de eerste laag hebt gedaan. Laat het dan volledig drogen. Bewaar de lijm wederom in de koelkast.

Stap 10: Voeg een derde laag toe
Nadat de tweede laag is opgedroogd, herhaal je het papier-maché proces nog een keer voor een derde laag. Wacht dan tot het volledig droog is. Als het goed is is je wereldbol nu stevig en heb je geen restjes papier mache lijm meer nodig.

Stap 11: Versier je wereldbol
Zodra de papier-maché droog is, gebruik je acrylverf om je wereldbol te versieren. Je kunt de continenten en oceanen in groen en blauw schilderen om op een echte wereldbol te lijken, of je kunt het abstracter aanpakken met de kleuren. Voeg zoveel details toe als je wilt. En als je met kinderen werkt, vertel dan wat leuke weetjes over de landen in de wereld en de wereldzeeën.

Wat leer je van een wereldbol maken?

  • De positie en de namen van de zeven continenten en de vijf oceanen van de wereld.
  • Door gebruik te maken van wereldkaarten, atlassen en bestaande wereldbollen leren kinderen veel over de wereld en topografie.
  • De positie en betekenis van breedtegraad, lengtegraad, evenaar, noordelijk halfrond, zuidelijk halfrond, steenbokskeerkring en kreeftskeerkring, noordpoolcirkel en zuidpoolcirkel, meridiaan en tijdzones vaststellen

Variaties

  1. Met kleine vlagprikkers kan je aangeven waar op de wereld je geweest bent.
  2. De omtrek van de aarde is 40.075 km. Met een touwtje kan je zelf de omtrek van jouw wereldbol meten. Lukt het om de schaalverhouding uit te rekenen?

Tips

  • Als je deze activiteit met jonge kinderen doet, kan je de continenten eerst voor hen uittekenen en ze omtrekken met een stift. Zo is het voor hen gemakkelijker te verven.
  • De behanglijm kan erg veel troep opleveren. Bedek de tafels met bijvoorbeeld een (plastic) tafelkleed en doe de kinderen een schort om.

Benodigdheden

  • Schaal
  • Behanglijm
  • Water
  • Kranten
  • Ballon
  • Kwast
  • Afsluitbaar bakje
  • Verf en/of versieringen
  • Plantaardige (keuken)olie
Gerelateerde activiteiten