Zeepketting maken


Een zeepketting maken is een leuke knutselactiviteit waarbij verschillende vormpjes zeep aan een lint of touw worden geregen.

Zeepkettingen

Leg, voordat de kinderen aan tafel gaan zitten, de materialen alvast klaar. Zet voor elk kind 1 bakje met 75 gram zeep en een bakje met wat water klaar. Op tafel zet je de verschillende vormpjes klaar. Het is belangrijk dat de randen van de vormpjes niet te dicht bij elkaar staan, anders krijg je de zeepjes er niet goed uit.

Als voorbeeld kan er een zeepketting gemaakt worden, zodat de kinderen precies kunnen zien wat de bedoeling en het eindresultaat van de doe-activiteit is.

Het voorbereiden duurt ongeveer een uur, omdat je geraspte zeep nodig hebt en dus alle zepen zelf moet raspen. De activiteit zelf duurt in totaal ongeveer een uur. Het maken van de zeepjes duurt ongeveer een half uur tot drie kwartier, het rijgen van de zeepjes, kralen en lint duurt ongeveer een kwartier. Als de zeepketting klaar is, moet hij nog 3 dagen drogen voordat je hem kunt ophangen, anders zakken de zeepjes over de kralen heen.

Speluitleg

De kinderen gaan aan tafel zitten waar alle benodigdheden klaar staan. Aan de kinderen wordt gevraagd of zij weten wat er in de bakjes zit en wat daar meegemaakt kan worden. Vertel vervolgens dat wij een zeepketting gaan maken, dat het een unieke ketting is, omdat de kinderen zelf de vormpjes gaan maken en de ketting gaan versieren.

Aan de kinderen wordt vertelt dat zij het bakje met de geraspte zeep voor zich moet pakken en gaan voelen wat er in zit. Nu wordt er wat water, een klein beetje, bij gedaan en de kinderen moeten de zeep met het water gaan kneden. Vertel dat het glibberig kan aanvoelen.

Wanneer de kinderen de zeep tot een bal hebben gekneed, mogen zij zelf een vormpje uitkiezen. Vertel dat zij 3 verschillende zeepjes mogen maken en dat zij zelf mogen kiezen welke vormen zij willen gebruiken.

Smeer de tafel een beetje in met water. De kinderen moeten nu stukje zeep in de vormpjes doen, tot de zeep aan de bovenkant van het vormpje komt. Flink aandrukken en dan moeten de kinderen hun vlakke hand op het vormpje leggen en het vormpje op de tafel ronddraaien. Het vormpje met de zeep omdraaien en de handeling opnieuw uitvoeren. Wanneer de zeepjes nog niet glad zijn, moeten de kinderen er steeds stukjes zeep indoen, net zolang tot het glad is. De pedagogisch medewerkster drukt de zeepjes voorzichtig uit de vormpjes.

Wanneer de zeepjes allemaal gemaakt zijn, dan prikt de pedagogisch medewerkers er met een natte sateprikker een gat in de zeepjes (door de lengte van de zeepjes). De kinderen gaan hun handen wassen en de tafels worden schoongemaakt.

Alle kinderen gaan vervolgens weer aan tafel zitten en het touw, kralen en lint worden op tafel gezet. Leg uit dat ze nu de ketting mogen gaan rijgen en hoe ze dit moeten doen. Ondersteun je uitleg door het even voor te doen. De kinderen mogen zelf kiezen welke kralen en lint zij willen gebruiken en mogen naar eigen inzicht de ketting versieren en rijgen.

Kleur, vorm en figuur

De kinderen mogen zelf een kleur zeep kiezen. De activiteit leider kan zelf ook meedoen, tegelijk met de kinderen, zo kunnen de kinderen zien wat zij moeten doen. Laat de kinderen zoveel mogelijk zelf doen, helpen eventueel waar dat nodig is.

De oudere kinderen kunnen gestimuleerd worden zelf de zeep uit de vormpjes halen en de gaatjes in de zeepjes prikken. Wanneer kinderen aangeven het moeilijk te vinden, kan je er voor kiezen de kinderen te koppelen aan kinderen die het wel makkelijk vinden, zo kunnen zij elkaar helpen en krijgen de kinderen een succeservaring dat zij het toch zelf hebben gedaan.

Drogen

Wanneer de zeepketting klaar is, leg je deze op een papier en schrijf je erbij dat het nog 3 dagen moet drogen. De kinderen kunnen zelf een plekje zoeken waar de zeepketting kan drogen.

Belangrijk is om de kinderen zowel tijdens als aan het eind van de activiteit te complimenteren hoe zij de zeepjes aan het maken zijn. "Dat heb je goed gedaan zeg", "Wat heb je mooie kleurtjes gebruikt". etc..

Bespreek eventueel na wat zij van de activiteit vonden en hoe zij het vonden om de zeep te kneden. Houd de nabespreking kort, maar geef elk kind wel de gelegenheid om te vertellen wat ze kwijt willen.

Variaties

  1. De kinderen kunnen zelf voor een kleur kiezen, maar zij kunnen ook een vormpje ruilen met een ander kind. Zo hebben zij verschillende kleuren aan de ketting.

Tips

  • Bij het maken van zeepkettingen zit vrijwel geen risico's. Vertel de kinderen dat zij hun zeephanden niet in hun mond moeten doen en spreek af dat de bekers water moeten blijven staan op tafel en niet mag omvallen.

Benodigdheden

  • geraspte zeep (voor 3 zeepjes heb je 75gr. geraspte zeep nodig, geen zeep op creme basis. Leuk is om zeep in verschillende kleuren en geuren te gebruiken)
  • dun touw
  • kralen
  • lint
  • vormpjes voor de zeep (die je ook voor klei kan gebruiken)
  • bakjes water
  • grote sat├ęprikkers
Gerelateerde activiteiten