Stempels maken


Zelf stempels maken is een creatieve activiteit waarbij je een stempel gaat maken van een aardappel. Je kan zelf bepalen wat voor vorm, letter, cijfer of figuur er op de stempel komt, zo kan je de mooiste stempels zelf maken. Wat voor stempel ga jij maken?

Tekst gaat verder onder de afbeelding Zelf stempels maken aardappel
Door zelf een stempel te maken van een aardappel kan je de prachtigste kunstwerkjes maken.

Zelf stempels maken aardappel

Het maken van een stempel van een aardappel is de makkelijkste manier van het maken van een stempel. Door in de aardappel een vorm of figuurtje uit te snijden heb je al vrij snel een goed werkende stempel.

Je kan een uitsteekvormpje gebruiken, die je ook gebruikt bij het maken van koekjes bakken, om een vorm in je aardappel te maken. Ook kan je een vorm met een stift op de aardappel tekenen en die uitsnijden met een mesje. Ontdek welke manier jij fijn vindt.

Als je zelfgemaakte stempel klaar is kan je met verf of ecoline je stempel gaan testen. Begin met stempelen op papier. Ben je tevreden met je stempel? Kijk dan eens of je ook iets anders kan vinden waarop je kan stempelen. Bijvoorbeeld op behang, een etui of linnen tasje.

Stappenplan stempel maken

 1. Snijd een grote aardappel in de lange zijde doormidden en dep deze vervolgens droog met keukenpapier. Het is belangrijk dat de aardappel droog is.
 2. Gebruik de uitsteekvormpjes om in de aardappel te steken. Je vormpje is nu 'uitgestoken' maar moet nog wel losgesneden worden. Doe dit voorzichtig met een aardappelschilmesje.
 3. Als je geen uitsteekvormpje gebruikt kan je het figuurtje dat je wilt uitsnijden met een stift of balpen op de aardappel tekenen.
 4. Ga met een aardappelschil mesje haaks langs de lijntjes (snij ongeveer 0,5 centimeter diep)
 5. Snij parallel aan het oppervlakte van de aardappel voorzichtig de overtollige stukjes aardappel weg.
 6. Droog de aardappel opnieuw met keukenpapier.
 7. Breng verf of ecoline aan op de stempel. Dit kan je met een kwastje doen of door de stempel in een bakje te dopen.
 8. De aardappel stempel is klaar en je kan gaan stempelen!

Variaties

 1. Je kan de zelfgemaakte stempel gebruiken om op verschillende oppervlakte te stempelen. Dat kan bijvoorbeeld ook een t-shirt zijn of op blanco inpakpapier. Of stuur een kaartje naar iemand en zet er jouw persoonlijke stempel op!
 2. Kies je lievelingsdier en maak hier een stempel van.
 3. Maak een stempel van je naam of bijvoorbeeld een logo.
 4. In plaats van een stempel te maken van een aardappel kan je ook een stempel maken van rubber, hout, linoleum en nog veel meer materialen. Je kan eigenlijk van vrij veel soorten materialen zelf stempels maken.

Tips

 • Met een (bot) aardappelschil mesje kan je soms net wat beter de vormen uitsnijden. Let op dat de kinderen voorzichtig zijn.
 • Als de aardappel vochtig is zal de stempel minder strak worden. Zorg dus dat je de stempel goed droog dept met een stuk keukenrol voordat je een stempel gaat zetten.
 • Als je stempel erg goed gelukt is en je wilt deze bewaren stop hem dan in een plastic boterham zakje in de vriezer. Zo blijft de aardappel goed en kan je een andere keer verder stempelen!
 • Door een vormpje of figuur uit te printen kan je makkelijker zelf stempels maken met een mooie afdruk.

Benodigdheden

 • Grote aardappels
 • Mesje
 • Uitsteekvormpjes
 • Kwasten
 • Ecoline, inkt of verf
 • Papier
 • Snijplank
 • Keukenpapier
Gerelateerde activiteiten