Zoutdeeg maken


Zoutdeeg maken en ermee knutselen is een leuke knutselactiviteit. Kinderen kunnen hun creativiteit kwijt door het zoutdeeg te kneden in elke vorm die ze willen. Door de kunstwerkjes daarna nog te versieren of te verven maak je het zoutdeeg knutselwerk helemaal af.

Tekst gaat verder onder de afbeelding zoutdeeg maken
Met zoutdeeg kan je heerlijk knutselen. Het lijkt een beetje op klei maar is een stuk makkelijker om mee te werken.

Zoutdeeg knutselen

Zoutdeeg is een mooi materiaal om mee te knutselen. Het lijkt een beetje op klei maar is veel bewerkbaarder en daarnaast een stuk sterker en harder als het in de oven gebakken is.

Zoutdeeg kan gemakkelijk thuis worden gemaakt met behulp van 3 basisingrediënten: bloem, zout en water. Door het deeg vervolgens te bakken in een oven wordt het zoutdeeg erg hard en sterk. Onderstaand hebben wij het recept voor zoutdeeg opgeschreven.

Het beste zoutdeeg recept

Het zelf maken van zoutdeeg is net zo eenvoudig als het maken van een brooddeeg. Je hoeft enkel het zoutdeeg recept te volgen, de juiste ingrediënten te combineren en het deeg te kneden. Zo kan je makkelijk en snel zoutdeeg maken.

Volg onderstaande stappenplan om makkelijk je eigen zoutdeeg te maken:

 1. Meng de bloem in een (beslag)kom met het zout. Voeg de zonnebloemolie en het water toe.
 2. Kneed het mengsel tot er er een glad stevig deeg ontstaat. Het deeg moet aanvoelen als klei. Je kan dit met de hand doen maar ook met een keukenmachine.
 3. Het zoutdeeg is nu klaar en nu kan je er iets van gaan kneden. Laat je creativiteit de vrije loop en maak er van wat jij leuk vindt! Voorbeelden zijn: gekleurde kralen, fotolijstje of een pennenbakje.
 4. Verwarm de oven voor op 100 graden Celsius. Bak nu je geknede kunstwerkjes zo'n 60 tot 90 minuten in de oven. Ze zijn klaar als er geen vochtige plekjes meer zichtbaar zijn en ze een witte kleur hebben.
 5. Als de kunstwerkjes afgekoeld zijn kan je deze verder versieren met bijvoorbeeld verf en glitters.

Ingrediënten

 • 500 gram bloem
 • 250 gram zout
 • 250 ml water
 • 1 eetlepel zonnebloemolie
 • bakpapier
zoutdeeg recept
Meng alle ingrediënten in een kom en kneed het tot een stevig deeg.

Bakken in een oven

De droogtijd, en daarmee baktijd, is afhankelijk van de dikte van het deeg. De efficiëntste manier om te drogen is in een oven. Reken echter wel op enkele uren zodat het voorwerp geleidelijk kan drogen zonder dat het barst of breekt.

Start met een baktijd van een uur op 80°C, gevolgd door een baktijd van een uur op 100°C, en indien nodig eventueel een derde op 125°C.

Bakken in een magnetron

Een andere manier van drogen is in de magnetron op half vermogen. Dit is ideaal voor het drogen van kleine voorwerpen. Blijf wel in de buurt bij de magnetron, het is namelijk een stuk lastiger om in te schatten hoe lang het deeg erin moet.

Omdat elke magnetron anders is en zelfs je zoutdeeg recept net iets kan verschillen van het bovenstaande recept adviseren we om je deeg per keer 10 tot 15 seconden in de magnetron te doen.

De dikte van je deeg, de zachtheid van het water, evenals de verschillende merken en soorten zout en meel die je gebruikt, kunnen een verschil maken.

Door het deeg 10 seconden in de magnetron te doen en te controleren voorkom je verbrading en krijg je gladde kunstwerkjes, klaar om te schilderen.

Drogen aan de lucht

Als je het zoutdeeg aan de lucht laat drogen duurt dat 48 tot 72 uur. Elke 12 uur draai je het zoutdeeg om, zodat de "natte" kant van het deeg bloot komt te liggen en het (relatief) sneller droogt.

Als je ervoor kiest om de voorwerpen zonder oven te drogen, dit kan erg lang duren, kun je ook een eetlepel behanglijm aan het deeg toevoegen. Zo droogt het deeg sneller.

Leuke voorbeelden om te maken

Met zoutdeeg kan je bijna alles maken. Om je wat inspiratie te geven hebben we wat zoutdeeg voorbeelden voor je opgesomd:

 • Kralen
 • Een armband
 • Sleutelhanger
 • Pennenbakje
 • Waxinelichthouder
 • Onderzetters
 • Fotolijstje
 • Koelkast magneten
 • Een medaille
 • Poppetjes
 • Dieren
 • Hangers voor in de kerstboom
zoutdeeg voorbeeld letters
Van zoutdeeg kan je ook letters maken en bijvoorbeeld je eigen naam maken.
lego poppetjes zoutdeeg
Lego poppetjes gemaakt van zoutdeeg. De volgende stap is om alle poppetjes te gaan schilderen.

Verven

Voordat je het zoutdeeg gaat verven, kun je eventuele scheurtjes in het baksel opvullen met een meelpasta. Je kunt deze maken van een beetje deeg door dit te vermengen met water. Smeer daarna je kunstwerkje in met een basis van witte verf (muurprimer). Nu ben je klaar om te gaan schilderen met mooie kleuren.

Acrylverf is een goede keuze voor zoutdeeg, maar niet alle verfsoorten werken even goed. Als je na het drogen een gebarsten oppervlak ziet, gebruik die verf dan niet meer.

Je hebt een aantal penselen nodig, ook kleinere met dunne punten. Breng verschillende lagen verf aan zodat de kleuren mooi fel worden en laat ze vervolgens goed drogen (ten minste 30 minuten).

zoutdegen hangers
Door verschillende ornamenten van zoutdeeg te maken maak je een leuke hanger.

Lakken

Je kunt een lak op waterbasis (of een chemische) gebruiken, het eindresultaat zal afhankelijk zijn van of je een glanzende of matte vernis gebruikt. Laat je kunstwerkje minstens een dag drogen voordat je het ophangt of opbergt.

Door het lakken zal je zoutdeeg knutselwerkje langer mooi blijven.

Bewaren

Om te zorgen dat je gedroogde knutselwerkjes goed bewaard blijven, kun je een laagje vernis aanbrengen of spuiten met een spuitbus. Zorg dat alle kanten goed in de vernis staan, dus laat de ene kant drogen en doe dan de andere kant. Als je een spuitbus vernis gebruikt, doe dit dan in een goed geventileerde ruimte zonder dat de kinderen te dichtbij komen.

Om het zoutdeeg langer te kunnen bewaren kun je ze in kranten of bubbeltjesplastic wikkelen. Bewaar ze in een doosje op een donkere droge plek.

Variaties

 1. Door een paar druppels kleurstof toe te voegen kan je gekleurd zoutdeeg maken.
 2. Gebruik uitsteekvormpjes om mooie strakke figuren te maken.
 3. Gebruik een siliconen malletje voor het maken van mooie 3-D figuren.

Tips

 • Als het deeg te droog is kan je wat extra water toevoegen. Voeg dit in kleine hoeveelheden toe zodat het deeg te te nat is.
 • Als het deeg te nat is kan je wat extra bloem toevoegen.
 • Het beste zoutdeeg is goed kneedbaar, soepel en plakt niet.
 • Je kan zoutdeeg maken en bewaren in een afgesloten bakje (bijvoorbeeld met vershoudfolie of in een doosje) ongeveer een week in de koelkast bewaren.
 • Je kunt het deeg in stukjes verdelen, zodat meerdere kinderen hun eigen deeg hebben om mee te knutselen.
 • Let op: Zoutdeeg is niet eetbaar. Zorg er dus voor dat niemand (stiekem) van het deeg proeft.
Gerelateerde activiteiten