Zoutdeeg maken
Zoutdeeg maken en ermee knutselen is een leuke knutselactiviteit. Kinderen kunnen hun creativiteit kwijt door het zoutdeeg te kneden in elke vorm die ze willen. Door de kunstwerkjes daarna nog te versieren of te verven maak je het zoutdeeg knutselwerk helemaal af.

Zoutdeeg knutselen
Zoutdeeg is een ideaal materiaal om mee te knutselen. Het lijkt een beetje op klei maar is veel kneedbaarder en ook een stuk sterker en harder als het in de oven gebakken wordt.
Zoutdeeg kan gemakkelijk thuis worden gemaakt met 3 basisingrediënten: bloem, zout en water. Wanneer het deeg in een oven wordt gebakken, wordt het zoutdeeg heel hard en sterk. Hieronder hebben we het recept voor zoutdeeg opgeschreven.
Het beste zoutdeeg recept
Zelf zoutdeeg maken is net zo eenvoudig als het maken van een brooddeeg. Je hoeft alleen maar het zoutdeeg recept te volgen, de juiste ingrediënten te combineren en het deeg te kneden. Op deze manier maak je gemakkelijk en snel het beste zoutdeeg.
Gebruik het onderstaande stappenplan om gemakkelijk je eigen zoutdeeg te maken:
- Meng de bloem in een (beslag)kom met het zout. Voeg de zonnebloemolie en het water toe.
- Kneed het mengsel tot er er een glad stevig deeg ontstaat. Het deeg moet aanvoelen als klei. Je kan dit met de hand doen maar ook met een keukenmachine.
- Het zoutdeeg is nu klaar en nu kan je er iets van gaan kneden. Laat je creativiteit de vrije loop en maak er van wat jij leuk vindt! Voorbeelden zijn: gekleurde kralen, fotolijstje of een pennenbakje.
- Verwarm de oven voor op 100 graden Celsius. Bak nu je geknede kunstwerkjes zo'n 60 tot 90 minuten in de oven. Ze zijn klaar als er geen vochtige plekjes meer zichtbaar zijn en ze een witte kleur hebben.
- Als de kunstwerkjes afgekoeld zijn kan je deze verder versieren met bijvoorbeeld verf en glitters.
Ingrediënten
- 500 gram bloem
- 250 gram zout
- 250 ml water
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- bakpapier

Bakken in een oven
De droogtijd, en dus de baktijd, hangt af van de dikte van het deeg. De meest efficiënte manier om te drogen is in een oven. Reken echter op meerdere uren, zodat het object geleidelijk kan drogen zonder te barsten of te breken.
Begin met een baktijd van een uur op 80°C, gevolgd door een baktijd van een uur op 100°C, en indien nodig een derde baktijd op 125°C.
Bakken in een magnetron
Een andere manier van drogen is in de magnetron op half vermogen. Dit is ideaal voor het drogen van kleine voorwerpen. Blijf wel in de buurt van de magnetron, want het is een stuk moeilijker in te schatten hoe lang je het deeg erin moet doen.
Omdat elke magnetron anders is en ook het recept voor het zoutdeeg net iets kan afwijken van het bovenstaande recept, raden wij aan uw deeg 10 tot 15 seconden per keer in de magnetron te doen.
De dikte van het deeg, de zachtheid van het water, alsmede de verschillende merken en soorten zout en meel die worden gebruikt, kunnen een verschil maken.
Door het deeg 10 seconden in de magnetron te doen en te controleren, voorkom je verbranding en krijg je gladde kunstwerkjes, klaar om te schilderen.
Drogen aan de lucht
Als je het zoutdeeg aan de lucht laat drogen, duurt dat 48 tot 72 uur. Draai het zoutdeeg om de 12 uur om, zodat de "natte" kant van het deeg bloot komt te liggen en het (relatief) sneller droogt.
Als je ervoor kiest om de items zonder oven te drogen, wat erg lang kan duren, kun je ook een eetlepel behanglijm aan het deeg toevoegen. Hierdoor zal het deeg sneller drogen.
Leuke voorbeelden
Met zoutdeeg kun je bijna alles maken. Om je wat inspiratie te geven hebben we wat zoutdeeg voorbeelden voor je op een rijtje gezet:
- Kralen
- Een armband
- Sleutelhanger
- Pennenbakje
- Waxinelichthouder
- Onderzetters
- Fotolijstje
- Koelkast magneten
- Een medaille
- Poppetjes
- Dieren
- Hangers voor in de kerstboom

Van zoutdeeg kan je ook letters maken en bijvoorbeeld je eigen naam maken.

Lego poppetjes gemaakt van zoutdeeg. De volgende stap is om alle poppetjes te gaan schilderen.

Door verschillende ornamenten van zoutdeeg te maken maak je een leuke hanger.

Donuts gemaakt van zoutdeeg. Via Pinterest.
Verven
Voordat je het zoutdeeg beschildert, kun je eventuele scheurtjes in het baksel opvullen met een meelpasta. Dit kun je maken van een beetje deeg door het te mengen met water. Bestrijk het kunstwerk vervolgens met een basis van witte verf (muurprimer). Nu kan het schilderen met de mooiste kleuren beginnen.
Acrylverf is een goede keuze voor zoutdeeg, over het algemeen werken niet alle verven even goed. Als je na het drogen een gebarsten oppervlak ziet, gebruik die verf dan niet meer.
Gebruik voor het verven een aantal verschillende penselen, ook kleinere met dunne punten. Breng meerdere verflagen aan, zodat de kleuren mooi helder worden, en laat ze daarna goed drogen (minstens 30 minuten).

Lakken
Om het zoutdeeg werkje langer mooi te houden en goed te kunnen bewaren, kan je het lakken. Je kunt een lak op waterbasis gebruiken (of een chemische), het eindresultaat zal afhangen van de keuze voor een glanzende of matte lak. Laat het kunstwerk minstens een dag drogen voordat je het ophangt of opbergt.
Bewaren
Om ervoor te zorgen dat je gedroogde knutselwerkjes goed bewaard blijven, kun je een laagje vernis aanbrengen of spuiten met een spuitbus. Zorg ervoor dat alle kanten goed bedekt zijn met vernis, dus laat één kant drogen en doe dan de andere kant. Als je een spuitbus vernis gebruikt, doe dit dan in een goed geventileerde ruimte zonder dat de kinderen te dichtbij komen.
Om het zoutdeeg langer te bewaren, kun je ze in krantenpapier of noppenfolie wikkelen. Bewaar ze in een doos op een donkere, droge plaats.
Variaties
- Door aan het deeg een paar druppels kleurstof toe te voegen, kun je gekleurd zoutdeeg maken.
- Gebruik uitsteekvormpjes om mooie strakke figuren te maken.
- Gebruik een siliconen malletje voor het maken van mooie 3-D figuren.
Tips
- Als het deeg te droog is, kun je wat extra water toevoegen. Voeg dit in kleine hoeveelheden toe, zodat het deeg te nat wordt.
- Als het deeg te nat is, kun je wat extra bloem toevoegen.
- Het beste zoutdeeg is gemakkelijk kneedbaar, soepel en kleeft niet.
- Het zoutdeeg kan in een afgesloten bakje (bijvoorbeeld met vershoudfolie of in een trommel) ongeveer een week in de koelkast worden bewaard.
- Het deeg kan in stukjes worden verdeeld, zodat alle kinderen hun eigen deeg hebben om mee te knutselen.
- Let op: Zoutdeeg is niet eetbaar. Let er dus op dat niemand (stiekem) van het deeg proeft.