Appelchips maken


Bijna iedereen eet wel graag een bakje chips. Aan chips zit echter een nadeel: het is (bijna altijd) niet zo gezond. Appelchips zijn een populair alternatief voor aardappelchips of andere snacks.

Appelchips is gemakkelijk te maken, altijd lekker en daarnaast hartstikke gezond. In deze activiteit leggen we uit hoe je makkelijk zelf appelchip kan maken.

Tekst gaat verder onder de afbeelding appelchips maken
Naast appelchips kan je bijna van alle soorten fruit chips maken. Welke vind jij het lekkerste?

Appelchips met kaneel

Was en snij de appels in dunne plakjes. Of, als je extra mooie chips wilt maken, snij de appels dan in stukjes en maak er appelringen van.

Leg een vel bakpapier op een ovenschaal en leg de plakjes erop en zorg ervoor dat ze elkaar niet overlappen.

Bestrooi de appelschijfjes lichtjes met kaneel. Je kan ook verschillende soorten (taart)kruidenmixen gebruiken om je chips de smaak te geven die jij lekker vindt.

Bak ze een uur lang op 120 graden, draai ze om, bestrooi ze opnieuw met kaneel en zet ze er nog een uur in. Als ze na het tweede uur niet knapperig genoeg zijn, laat ze dan in de oven liggen tot ze knapperig genoeg zijn. Het vocht kan dan uit de appel verdampen.

Serveer de appelchips met kaneel met een beetje yoghurt dip of bijvoorbeeld in een salade. Een lekkere verantwoorde snack.

Appelchips maken in een airfryer

Appelchips kan je ook maken in een airfryer. Een deel van het recept blijft hetzelfde. Was de appels goed en snij ze in dunne plakjes.

Verwarm de airfryer voor op 200 graden C. Wrijf de kaneel in de appelschijfjes en leg ze op de bodem van het mandje. Leg enkel zoveel plakjes appel als nodig is om een enkele laag te vormen zonder dat de plakjes elkaar overlappen.

Bak de appelschijfjes 8 minuten en draai ze halverwege om. Als ze knapperig genoeg zijn, kan je ze uit de airfryer halen en de overige appelschijfjes bakken.

Als je wilt dat de appelchipsjes knapperig worden, voeg dan een beetje extra tijd toe aan de baktijd. We raden aan om slechts 1 minuut per keer toe te voegen totdat het gewenste niveau van krokantheid bereikt is.

Wat zijn de beste appels voor appelchips?

Er zijn wereldwijd duizenden soorten appels. Welke appels zijn goed om appelchips mee te maken?
Bij het maken van appelchips kan je bijna elke appel kiezen die je wil gebruiken. Probeer om elke keer dat je deze chips maakt verschillende appels te gebruiken.

Enkele van de beste appels om te gebruiken voor chips zijn onder andere:

 • Elstar
 • Gala
 • Fuji
 • Granny Smith
 • Honeycrips
 • Pink Lady

Appelchips bewaren

Om de appelchips vers en knapperig te houden, moet je deze in een luchtdichte verpakking bewaren. Je kan er een plastic zakje voor gebruiken, maar we raden je aan een bakje te gebruiken om te voorkomen dat de chips breekt. Ze zijn nog ongeveer 5 tot 6 dagen lekker.

Voordat je de chips opbergt, moet je er zeker van zijn dat ze volledig afgekoeld zijn. Als ze nog warm zijn, kunnen ze gaan condenseren, waardoor ze minder knapperig worden als je ze bewaart.

Variaties

 1. Varieer met de kruiden die toevoegt aan de appelschijfjes. Wat vind jij het lekkerste?
 2. Probeer ribbel chips te maken met een mandoline (keukensnijder).
 3. Je kan ook andere fruitsoorten gebruiken om chips van te maken. Probeer eens bananenchips, perenchips of mangochips. Het basisrecept blijft hetzelfde: snijd het fruit in plakjes en droog het in de oven. Sommige fruitsoorten zijn wat vochtiger dan andere soorten, pas hier de baktijd op aan.

Tips

 • Was de appels goed om wax en/of pesticiden te verwijderen.
 • Als je appels echt heel vochtig zijn, moet je eventueel wat extra baktijd erbij doen.
 • De kleur van de appelchips hangt af van het type appel dat wordt gebruikt. Hoe groener hoe lichter, hoe zoeter hoe donkerder, hoe witter hoe zachter.
 • Snijd de appels heel dun, een keukensnijder is daarbij handig, maar een heel scherp mes kan ook goed werken.
 • De vorm van de appelchips is maakt niet uit, deze zal toch een beetje veranderen in de oven. De dikte van de chips is wel heel belangrijk. Probeer elk stukje even dik te snijden, anders zijn sommige stukjes eerder klaar dan andere.

Benodigdheden

 • Appels
 • Kaneel
 • Bakpapier
 • Pompoen, appeltaart of andere favoriete kruidenmixen
 • Griekse yoghurt voor een eenvoudige gezonde dip
Gerelateerde activiteiten