Broodegeltjes bakken


Het is heerlijk om zelf brood te bakken. Het maken van deze vriendelijke broodegeltjes is een lekkere en leuke kookactiviteit om samen met kinderen te doen. Je kan de egeltjes zelf maken hoe jij ze wilt.

Tekst gaat verder onder de afbeelding broodegeltjes maken

Broodegeltjes recept

Met het broodegeltjes recept is het maken van deze leuke broodjes goed te doen. Het is daarmee een erg leuke activiteit om samen met kinderen te doen. Hoe gaat jouw egeltjes eruit zien?

  1. Maak het broodmengsel volgens de instructies van de verpakking. Het is het makkelijkst om een handmixer te gebruiken, maar niet moeilijk om het met de hand te doen. Laat het deeg 5 minuten rusten en kneed dan weer 5 minuten.
  2. Snijd het deeg in zes stukken. Gooi een beetje bloem op deze stukken en maak er een deegbollen van. Maak deze bollen egelvormig door één kant er een beetje uit te trekken en het zachtjes in een snuit te knijpen. Deeg is een beetje elastisch dus voorkom dat het weer terugschiet naar een andere vorm.
  3. Leg de egels op een bakplaat met bakpapier, bedek de broodegeltjes met een vochtige theedoek en laat ze 1 uur staan. Het deeg gaat nu rijzen en krijg daardoor meer volume. De broodjes worden daardoor knapperiger.
  4. Verwarm de oven tot 200 graden. Gebruik een keukenschaar (let op de jongere kinderen), knip voorzichtig in het deeg om de stekels op de ruggen van de egels te maken.
  5. Druk de rozijnen in de kopjes van de egels voor de ogen en de neus.
  6. Smeer de ruggetjes in met een opgeklopt ei. Zo worden ze mooi bruin.
  7. Bak ze 15 minuten in de oven of tot de egeltjes mooi gerezen en goudkleurig zijn.
  8. De broodegeltjes zijn nu klaar om te eten. Laat ze even afkoelen en proef dan snel!

Variaties

  1. Versier de broodjes met zaden bijvoorbeeld zwart sesamzaad.
  2. Door wat geraspte kaas op de ruggetjes van de egels te doen en plakjes olijven als ogen te maken maak je een hartige versie van de egel broodjes.
  3. Smeer de ruggetjes van de egels in met boter en strooi hier hagelslag op. Nu zijn je egeltjes echt stekelig geworden!

Tips

  • De broodegeltjes zijn twee dagen houdbaar in een luchtdichte verpakking.
  • Door de egelbroodjes aan de achterkant alvast in te snijden kan je er later lekker beleg op doen.
  • Door witte bloem te gebruiken (broodmix) krijg je strakkere bolletjes.

Ingrediënten

  • 500 g broodmix wit (pak)
  • 300 ml kraanwater
  • 1 middelgroot ei
  • rozijnen

Benodigdheden

  • schone theedoek
  • bakpapier
  • oven
  • handmixer
Gerelateerde activiteiten