Broodje bakken boven kampvuur


Een broodje bakken boven een kampvuur is ontzettend leuk! Een kampvuurtje stoken is voor kinderen altijd iets bijzonders. Als ze er dan vervolgens ook nog een broodje op mogen bakken kan de dag al helemaal niet meer stuk.

In deze activiteit gaan de kinderen samen het vuur en deeg maken, om vervolgens een eigen broodje aan een stok boven het vuur te bakken. Een zeer avontuurlijke activiteit!

Tekst gaat verder onder de afbeelding Broodje bakken boven kampvuur
Een broodje bakken boven een kampvuur is een avontuurlijke activiteit die iedereen leuk zal vinden.

Kampvuur broodjes

Koop vooraf de ingrediënten om het brooddeeg te maken. Vertel de kinderen wat de bedoeling is van deze activiteit. Maak kleine groepjes kinderen, 3 tot 5 personen. In deze groepjes kunnen de kinderen de onderdelen van deze activiteit gaan doen. Als eerste moet het brooddeeg gemaakt worden. De kinderen krijgen per tafel (groepje) de ingrediënten. Vervolgens kan er als het brooddeeg aan het rijzen is gezocht worden naar hout voor het kampvuur en een stok om het broodje aan te bakken. Het sprokkelen van hout kan het beste gedaan worden in een (bosrijke) natuurlijke omgeving. Is het deeg goed dan mogen de kinderen hun broodje boven de kolen van het kampvuurtje gaan bakken.

Vertel de kinderen van te voren duidelijk dat vuur gevaarlijk is en dat er dus voorzichtig gedaan moet worden! Een broodje bakken boven een kampvuur is leuk maar ook gevaarlijk. Maak duidelijke afspraken over wat wel en niet mag in de buurt van het vuur. Bijvoorbeeld: niet rennen, rustig zijn in de buurt van het vuur, afstand houden van het vuur en pas dichterbij komen als de begeleider dit aangeeft.

De duur van de activiteit is afhankelijk van wat je met de kinderen gaat doen. Als alle benodigdheden reeds aanwezig zijn dan zal de activiteit veel minder tijd in beslag nemen dan wanneer er nog naar houd gezocht moet worden.

Hieronder een opsomming van de stappen die in deze activiteit aan bod komen:

  1. Het brooddeeg moet gemaakt worden. Dit kan door de kinderen in groepjes gedaan worden of van te voren door een begeleider. Volg de instructies op het broodmix pak. Het brooddeeg moet nu rijzen zodat het luchtiger wordt.
  2. De kinderen kunnen nu, kan weer in groepjes, hout gaan sprokkelen voor het kampvuurtje. Is er al hout dan kan er gezocht worden naar een geschikte stok om het broodje aan te bakken.
  3. Het kampvuurtje kan aangestoken worden. Let op de veiligheid!
  4. De kinderen kunnen nu op de kolen die ontstaan zijn hun broodje gaan bakken.
  5. Het deeg moet nu aan de punt van de stok gewikkeld worden. Help en controleer de kinderen waar nodig met het broodje goed vast te maken.
  6. De stok met het brooddeeg erop kan nu boven het vuur gehouden worden. De stok moet regelmatig gedraaid worden zodat het broodje aan alle kant gelijkmatig bruin wordt. Sommige kinderen houden de stok te laag, het broodje verbrand, of juist te hoog, er gebeurt juist weinig. Let hier op en vertel de kinderen wat de beste hoogte is boven de kolen.
  7. Wanneer het broodje helemaal bruin is geworden is het gaar. Als het broodje vanaf de stok geschoven kan worden weet je zeker dat deze gaar is. Lukt dit nog niet helemaal? Dan moet het nog even boven de kolen van het kampvuur gehouden worden.
  8. Het broodje kan als het gaar is vanaf de stok gehaald worden. Let op: het broodje kan erg warm zijn. Gebruik een doekje of een servet om te voorkomen dat iemand zijn handen verbrand. Leg het broodje op een bord en vul het eventueel met broodbeleg zoals suiker, stroop of chocolade hagel. Ook kaas of een knakworstje is lekker!

Variaties

  1. Het brooddeeg kan ook zelf gemaakt worden in plaats van uit een broodmix pak. Het kost dan wel wat meer tijd en is ook ietsje moeilijker maar zeker interessant en leerzaam.
  2. In een kampvuur kan je allerlei lekkernijen klaar maken. Zo kan je ook een aardappel poffen. Stop aardappels (met schil) in aluminiumfolie en leg ze in de kolen.
  3. In het kampvuur kan ook een appel gelegd worden met rozijnen, suiker en kaneel.
  4. Haal het klokkenhuis uit de appel en vul dit gat op met een mix van rozijnen, suiker en kaneel.

Tips

  • Laat de kinderen nooit alleen bij het vuur zonder volwassenen
  • Het belangrijk dat de kinderen goed snappen wat ze moeten doen. Let erop dat iedereen goed snapt wat de bedoeling is. Sommige kinderen zullen sneller snappen wat de bedoeling is dan anderen. Anticipeer hierop door sommige kinderen extra uitleg en aandacht te geven.
  • Zorg dat het deeg niet te droog is, maar ook zeker niet te nat. Als het deeg te droog is hecht het niet goed aan de stok die boven het kampvuur gehouden wordt.
  • Broodbeleg op de gebakken broodjes maakt deze extra lekker.

Benodigdheden

  • Een pak broodmix (kijk voor extra ingrediënten naar de benodigdheden op het pak)
  • Water
  • Een kom om het deeg in te kneden.
  • Hout voor het vuur en deeg.
  • Broodbeleg zoals bijvoorbeeld: suiker, stroop, chocolade hagel, kaas of een knakworstje
  • Recepten

Filmpje

Gerelateerde activiteiten